ваніль

Автор: Ольга Ковмир Дата: 03.03.2010 Просмотров: 7655 Комментарии : 0

(vanilla)

ВанильЦветы ванили

зміст

1. Ботанічний опис ванілі.
2. Поширення спеції ваніль.
3. Заготівля прянощі ваніль.
4. Хімічний склад спеції ваніль.
5. Властивості і застосування ванілі в кулінарії.
6. Застосування і користь ванілі в медицині.

1. Ботанічний опис ванілі.

Ваніль (Vanilla L.) - багаторічна ліана сімейства орхідей (Orchidaceae L.). Трав'янистий стебло ліани з повітряними корінням в'ється високо на дерева і росте дуже швидко, до метра за місяць. Листя ванілі довгасто-еліптичні і кільцеподібні, соковиті. Жовтувато-зелені, білі або кремові квітки ванілі неправильної форми утворюють кисті. Оцвітина складається з п'яти довгастих пелюсток, шостий - згорнутий в трубочку, всередині якої знаходиться тичинка і маточка. Така форма квітки ванілі ускладнює його запилення, яке можуть виконувати тільки кілька особливих видів місцевих комах і один вид колібрі. Додатково до цього квітка відкритий лише один день, що ще зменшує шанси на запилення. Як правило, природним способом запилюється тільки 5% квіток ванілі, тому на плантаціях запилення виробляється вручну, після чого тільки половина квіток дає плоди.

Плід ванілі - циліндрична тригранна коробочка у формі стручка завдовжки 10-30 см і шириною 1 см - розвивається протягом 7-9 місяців. Насіння всередині стручка дрібні, чорні. Плодоносить ваніль з 1-3 року життя і до 20, а іноді і 50 років.

Відомо більше 100 видів ванілі, проте як пряність культивується тільки три. Найціннішою вважається ваніль роду Vanilla planifolia L. з довжиною стручка 20-25 см і самим вираженим ванільним запахом. Інший вид - гваделупская або Антильських ваніль Vanilla pompona L. з короткими стручками більш низької якості, з меншим вмістом ефірних масел. Таїтянська ваніль Vanilla tahitensis L. має більш квітковий аромат і досить рідкісна.

Лиана ванилиСтручки ванили

2. Поширення спеції ваніль.

Ваніль родом з Мексики і Центральної Америки, росте в багатьох тропічних країнах. Основні виробники ванілі - Мадагаскар (60%), Індонезія, Китай, Мексика, о. Реюньйон, Французька Полінезія, Тонга, Уганда, Коморські острови. Вирощується також в Панамі, Занзібарі, Мозамбіку, Малайзії, Гватемалі, на Антильських, Маскаренских і Сейшельських островах, на Ямайці, Гаїті і Маврикії.

Найсильніша аромат у ванілі з Мадагаскару, у мексиканській ванілі запах м'якший.
Щорічно в світі споживається близько 2000 т цієї прянощі. Її дорожнеча обумовлена труднощами з вирощуванням. На плантаціях ванілі використовується ручна праця. Для підтримки ліан споруджують підпірки і висаджують дерева. В процесі зростання ліану доводиться кілька разів пригинати до землі, щоб утримати її на досяжною висоті. Вирощують ваніль також в спеціально обладнаних для цього приміщеннях. Запилення виробляється вручну.

Ваніль вирощувалась ще древніми ацтеками, які називали її чорною квіткою, додавали в шоколадний напій і використовували в якості грошей. Від ацтеків про ванілі і дізналися колонізатори. За одними даними, першою людиною, що спробувала ваніль в шоколадному напої, був Колумб, за іншими - Кортес. В Європу ваніль потрапила на початку XVI століття, була відома тільки в Іспанії, Італії та Австрії, коштувала дуже дорого і була доступна небагатьом. І тільки на початку XIX століття про ванілі дізналися інші європейські країни. До Росії ваніль потрапила в XVII столітті. Ванілі приписували неймовірні медичні властивості, стверджували, що вона найсильніший афродизіак, ще більше цим піднімаючи ціну на неї. Однак її головне значення було в тому, що ваніль - неперевершений природний ароматизатор.

Выращивание ванилиРастение ваниль

3. Заготівля прянощі ваніль.

Стручки ванілі збирають недозрілі, щоб вони не встигли розкритися. На цьому етапі вони ще зовсім видають потрібного ванільного запаху, який з'явиться тільки після складного процесу ферментації.

Спочатку стручки опускають на 3 хвилини в гарячу воду температурою 70-80 °, щоб зупинити вегетативний ріст і запустити процес ферментації. Після цього стручки ванілі загортають в вовняну тканину і тримають в теплі, виносячи на сонці на годину кожен день. Так протягом десяти днів йде процес ферментації. Потім ваніль досушивают ще протягом 2-3 тижнів, виносячи на сонці вранці, і ховаючи в коробки по обіді. Тільки після такої обробки ваніль набуває свій тонкий аромат і характерний коричневий колір, а що з'явився на стручках білий наліт - це дрібні кристалики ваніліну, які виступили на поверхню.

Залежно від виду ліани і якості процесу ферментації і сушки ваніль поділяють на 8 сортів. Стручки ванілі високої якості повинні бути м'якими і еластичними, маслянистими на дотик, темно-коричневого кольору з білими кристалами ваніліну на поверхні. Також критерієм якості є довжина стручка. Основний аромат ванілі дають насіння всередині стручка і навколишнє їх масляниста рідина. Якщо палички ванілі світлі, тверді, ламкі, растрескавшиеся - це ваніль низької якості, вона швидко руйнується і втрачає свій аромат. Некондиционную ваніль переробляють на ванільний порошок або пасту, або продають у вигляді рідкого ванільного екстракту.

При правильному зберіганні ваніль зберігає свій аромат протягом багатьох років (з історії - до 36 років). Стручки ванілі потрібно звернути невеликими партіями в харчову плівку і помістити в герметичну банку. Раз в два місяці стручки потрібно розгортати і провітрювати хвилин 15, щоб уникнути появи цвілі.

Плантация ванилиВыращивание ванили

Ванільний екстракт.
Спиртовий розчин, настояний на ванільних стручках. Стручки ванілі подрібнюють і заливають горілкою в розрахунку 4 стручка (які потрібно розщепити) на 100 г горілки. Наполягають в прохолодному місці протягом місяця. Виходить коричнева прозора рідина з сильним ванільним ароматом. Додають екстракт в десертні страви, які не потребують теплової обробки.

Ванільна есенція.
Це той же ванільний екстракт, але з дуже високим вмістом ванільних стручків. Продукти з додаванням натурального ванільного екстракту або есенції зазвичай мають напис «natural vanilla flavor».

Ванільний цукор.
Приготувати його можна самостійно. Для цього два стручка ванілі поміщають в банку з 500 г цукру, закривають і настоюють 1-2 тижні. Цукор насичується ароматом ванілі і потім його можна використовувати для обсипання кондитерських виробів. Стручки при цьому втрачають тільки частину свого аромату і їх можна використовувати далі.

Щоб зробити ванільну пудру або, іншими словами, ванільний порошок, потрібно змолоти 1 стручок ванілі з 500 г цукру. Це порошок добре додавати в випічку. Однак потрібно не переборщити з ваніллю, тому що сама по собі вона на смак гірка і може надати гіркоту блюду.

Ванільний порошок - порошок з висушених і розмелених стручків ванілі.

Ванілін.
Синтетичний замінник ванілі. Проводять його з деревини, паперу або вугілля шляхом синтезу ваніліну з фенолу. Ванілін гіркий на смак і не має такого тонкого аромату, як натуральна ваніль, проте він дешевший і тому переважно цей продукт використовується в харчовій промисловості.

ВанильСушка ванили

4. Хімічний склад спеції ваніль.

Висушені ферментовані стручки ванілі містять до 3% ваніліну, близько 25% цукрів, 15% жиру, смоли, слизові і дубильні речовини, 30% целюлози, 6% мінеральних речовин, ефірне масло 0,5-0,8%, до складу якого входить анісовий спирт, анісовий альдегід і вільна анісова кислота. На аромат ванілі крім ваніліну впливає ще близько 130 компонентів, що містяться в стручках - феноли, фенольні ефіри, спирти, аліфатичні і ароматичні вуглеводні, карбонові сполуки, кислоти, гетероциклічні сполуки, Етері, лактони.

Раскрытый стручок ванилиВаниль внутри

5. Властивості і застосування ванілі в кулінарії.

Головне застосування ванілі в кулінарії - для кондитерських виробів. Вона незрівнянна для ароматизації кремів, морозива, бісквітів, печива, тортів, пудингів, кава, какао і шоколаду, солодких соусів, цукерок, лікерів, молочних супів, сирних виробів, фруктових салатів. Можна додавати ваніль в компоти і киселі, в варення.

Ваніль можна додавати в тісто перед початком випікання з розрахунку 1/4 палички на 1 кг продукту. Можна просочувати ванільним сиропом готове тісто. В креми, морозиво та інші холодні продукти додається ванільний екстракт.

Можна додавати в вироби молоко, прокип'ячене з ваніллю. Стручок для цього потрібно розкрити, тому що найбільший аромат знаходиться в насінні і рідини, що містяться всередині, і прокип'ятити його в молоці.

Не можна забувати про те, що надмірна кількість ванілі додасть страві гіркоту, хоча так і тягне покласти її побільше.

6. Застосування і користь ванілі в медицині.

Аромат ванілі благотворно діє на нервову систему, знімає роздратування, заспокоює, сприяє виробленню гормону задоволення серотоніну, що приносить відчуття душевного комфорту і піднесеного настрою. Тому ваніль широко використовується в ароматерапії і парфумерної промисловості.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити ваніль та інші натуральні спеції, прянощі, приправи, сушені овочі. А детально про те, як купити спеції на вагу в Києві і в Україні Ви можете дізнатися в розділах про магазин і Оплата і доставка .

Теги: ваніль

Связанные товары

Связанные статьи

Торт "Пинчер кучерявий" з Кероб

ТОРТ "пінчер КУЧЕРЯВИЙ" З Кероб. Завдяки Кероб цей торт виходить дуже солодким без гіркуватості, дуже корисним, тому що кероб містить багатий набір вітамінів і мінеральних речовин, і його можна тим, у кого алергія на шоколад і навіть маленьким діткам.

Детальніше

Домашній мармелад "Фруктовий"

ДОМАШНІЙ МАРМЕЛАД "ФРУКТОВИЙ" - смачний і корисний мармелад з фруктового соку і пюре з агар-агаром і прянощами.

Детальніше

Халава

Халава - це чудове ласощі індійської кухні, готується легко і швидко з доступних продуктів, але результат просто чудовий! Мої діти воліють цю солодкість будь-яким цукеркам.

Детальніше

Пиріг «Пряна вишня»

ПИРІГ "пряний ВИШНЯ" - з дріжджового тіста зі свіжими вишнями і ароматними прянощами.

Детальніше

Пряний кекс на топленому маслі

ПРЯНИЙ КЕКС на топленому маслі - Закриємо очі, відкусимо шматочок - і ось ми вже не вдома, а на жвавій базарній вулиці середньовічної Бухари ... Цей соковитий і пишний кекс з тонким східним ароматом оцінять і завзяті ласуни, і любителі прянощів, і просто романтики!

Детальніше