Розмарин

Автор: Ольга Ковмир Дата: 10.03.2010 Просмотров: 4623 Комментарии : 0

(rosemary)

РозмаринРозмарин

зміст

1. Ботанічний опис розмарину.
2. Поширення прянощі розмарин.
3. Заготівля пряної трави розмарин.
4. Хімічний склад спеції розмарин.
5. Властивості і застосування розмарину в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь розмарину для здоров'я.

1. Ботанічний опис розмарину.

Розмарин лікарський (Rosmarinus officinalis L.) - трав'янистий вічнозелений багаторічний напівчагарник сімейства Ясноткові (Lamiaceae L.). У висоту досягає 0,5-2 м. Чотирьохгранні гілки з сірувато-бурою корою сільноветвістие від підстави, коренева система добре розвинена.

Листя розмарину вузькі, лінійні, шкірясті, загорнуті по краях, 1,5- 3,5 см завдовжки і 1,5-3 мм завширшки, зверху блискучі, знизу біло-повстяні. У їх пазухах знаходяться чотирьох-шестілістние короткі пагони. Квітки на кінцях цих пагонів зібрані в 5-10 штук в пензлика. Дрібні блідо-фіолетові або блідо-блакитні квіти являють собою яйцевидно-колокольчатую чашечку, двогубий, верхня двураздельное губа з трьома короткими зубцями, нижня трехраздельная - з двома, з великої середньою часткою. З віночка виступають дві тичинки. Плоди - 4 буруватих горішка 1,5-2 мм довжиною, зібрані на дні чашечки.

Цвіте розмарин з трирічного віку. З цього часу і починають експлуатацію рослини, яка триває 20-25 років. Вимогливий до сонця, і найкраще росте в кліматі Середземномор'я, витримуючи при цьому і заморозки. Є багато сортів розмарину: кулінарних, декоративний, для отримання ефірного масла.

2. Поширення прянощі розмарин.

Родина розмарину - західне Середземномор'я, де і зараз він росте в дикому вигляді, а також в Причорномор'ї і Криму. Він добре був відомий древнім грекам, римлянам і єгиптянам, їй приписувалася безліч красивих легенд, традицій і властивостей. Кущі розмарину з блакитними квітками росли по берегах моря і тому, мабуть, отримали своє латинська назва ros marinus, яке перекладається як морська роса. Як поетично говорив Пліній, морська піна, потрапляючи на квіти розмарину, забарвлює їх в блакитний колір. Стародавні греки і римляни вважали, що розмарин може зробити людину щасливою і зберегти молодість, що він покращує пам'ять і розум і позбавляє від поганих снів. Він був символом як похорону, так і весіль, символізуючи пам'ять про минулих і щастя молодят.

У середні століття ця пряність потрапила в Європу, де його вважали символом процвітання і достатку. У Франції виробляли розмариновий мед, а стовчене гілочки рослини використовували не тільки як прянощі, а й як замінник солі. Великою популярністю користувалася розмаринова вода, яка, як вважалося, допомагає не тільки зберігати молодість, але і повертати її.

У нинішній час розмарин широко обробляють в Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Тунісі, Марокко, Греції, в США і Мексиці. Вирощують його також на південному березі Криму і на чорноморському узбережжі Кавказу. Його розводять в садах і на балконах як декоративну рослину. Найдорожчі види прянощі - провансальський і далматинський.

3. Заготівля пряної трави розмарин.

Як спеції використовують листочки розмарину і однорічні молоді пагони, як свіжі, так і сушені. Збирають їх під час цвітіння в сонячну погоду, висушують в темному добре провітрюваному приміщенні і подрібнюють. Найкраща пряність - це молоді листочки розмарину, зібрані з верхньої третини гілок рослини. З зрізаних разом з квітками і листям пагонів отримують також ефірне масло.

4. Хімічний склад спеції розмарин.

Листя розмарину містять до 2% ефірного масла, дубильні речовини, смоли, алкалоїди, урсоловую і розмаринову кислоти. Ефірна олія містить цинеол, терпінеол, камфору, борнеол, лімонен, пінен, борнілацетат, каріофіллен, камфен, парацімол, ізоалантолактон.

Цветки розмаринаКуст розмарина

5. Властивості і застосування розмарину в кулінарії.

Листя розмарину мають освіжаючим терпкуватим ароматом з гірчинкою і смолистим камфорним запахом, з відтінком евкаліпта і лимона. Це сильна пряність, що не втрачає свій запах при тривалій тепловій обробці. При цьому свіже листя володіють більш тонким ароматом, ніж сушені. Розмарин можна додавати цілими гілочками і листочками, прибираючи їх з страви після його приготування, так і посипаючи блюдо подрібненою пряністю. Потрібно бути обережним з дозуванням, тому що надлишок розмарину може додати страві гіркоту.

Розмарин - прекрасна приправа до м'яса і птиці, до бульйонів і маринадів, запіканок і тушкованим стравам, як сам по собі, так і в суміші прянощів «прованські трави». Розтертим в порошок розмарином добре посипати домашню птицю для запікання. Він відбиває специфічний запах баранини і кролятини і робить смак цього м'яса більш пікантним.

Цією пряністю добре присмачувати смажені овочі, наприклад, середземноморську суміш з баклажанів, цукіні і томатів з цибулею і часником. Добре запікати картоплю з розмарином в поєднанні з перцем чилі або паприкою, полив його також оливковою олією.

Їм можна посипати хліб перед випічкою і класти в тісто, додавати в супи, соуси, салати, варену рибу, страви з капусти, з сиру, в гриби разом з часником, посипати макарони і піцу. Розмарином ароматизують деякі лікери, вина, пиво і горілку, додають в чай.

Розмарин гармонує з ялівцем, лимонною цедрою, часником, чорним і запашним перцем, петрушкою, майораном і чебрецем. Не дуже дружить з лавровим листом, і не завжди поєднується з рибою.

6. Лікувальні властивості і користь розмарину для здоров'я.

Розмарин має багато корисних властивостей. Тонізуючу, протизапальну, знеболюючу, зміцнює. Застосування спеції в медицині досить широко. Він допомагає від запаморочення при низькому кров'яному тиску, при ревматичних болях, сприяє поліпшенню кровообігу, знімає стрес, нервове напруження, зміцнює нервову систему і покращує пам'ять, надає сприятливу дію на шлунок і кишечник, стимулює їх роботу, ефективний проти метеоризму і як жовчогінний засіб, допомагає при захворюваннях серцево-судинної системи, підсилює обмінні процеси в організмі. Настій розмарину вживають при порушеннях менструального циклу під час клімактеричного періоду і для підвищення потенції.

Широко застосовується розмарин і як зовнішній засіб. Його настої і ефірні масла дуже благотворно діє на шкіру, омолоджують і розгладжують зморшки, усувають пігментні плями, лікують вугровий висип і рубці. Розмарин допомагає при боротьбі з лупою і сприяє росту волосся. Ефірна олія застосовують для розтирань, з розмарином приймають ванни.
У косметичної й парфумерної промисловості він входить до складу багатьох препаратів, масок, кремів і лосьйонів.

До розмарину потрібно підходити з обережністю при гіпертонічній хворобі і після перенесеного інфаркту, людям з підвищеною чутливістю шкіри. Він протипоказаний вагітним, людям, що страждають на епілепсію, і дітям до 6 років.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити розмарин і інші натуральні спеції і трави. А детально про те, як купити спеції, прянощі, приправи на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: розмарин

Связанные товары

Связанные статьи

Фарширований м'ясний рулет

Фаршировані М'ясний Рулет з брюссельською капустою і печерицями, приправлений хмелі-сунелі, розмарином, перцем і мускатним горіхом і посипаний коріандром і кунжутом.

Детальніше

Солоні лимони зі спеціями (швидкий варіант)

СОЛОНІ лимона СО СПЕЦІЯМИ (швидкий варіант) - цей рецепт зручний тим, що готові лимони вже на наступний день, стоять в холодильнику досить довго, і зручні в застосуванні - завжди під рукою для солянок, салатів, маринадів і просто гарні як закуска.

Детальніше

Буряк з тархуном, чебрецем, розмарином і зернового сиру

БУРЯК З тархун, чебрецем, розмарином і зернового сиру - просте і корисне блюдо, з рецептів Джеймі Олівера.

Детальніше

Дорада на грилі з часником і розмарином

Дорадо на грилі з часником і розмарином - блюдо, під час поїдання якого гості просто гурчать від задоволення. А поєднання часник-розмарин, на мій погляд, для риби просто божественно.

Детальніше

Індичка з барбарисом запечена

ИНДЕЙКА З барбарису запечена - індичка з родзинками, медом, барбарисом і іншими прянощами, запечена в фользі в духовці.

Детальніше

Товстолобик запечений з травами, часником і гірчицею

Товстолобика ЗАПЕЧЕНИЙ З ТРАВАМИ, часником І гірчицею - При вмілому підході товстолобик може бути неймовірно смачним. Білосніжна м'якоть товстолобика, апетитний вигляд риби і хвилюючий аромат - ваші рідні не встоять перед спокусою спробувати таку рибу.

Детальніше

Домашня аджика

ДОМАШНЯ АДЖИКА - одна з найпопулярніших сезонних заготовок. Пропонуємо наш рецепт аджики з багатим букетом прянощів і трав. У процесі приготування ми отримаємо не тільки саму аджику, але і супутній продукт - соус, дуже схожий на табаско.

Детальніше