кріп

Автор: Ольга Ковмир Дата: 10.03.2010 Просмотров: 6814 Комментарии : 0

(dill)

Він же шюют, саміт, кама, Тілль, копер, цап, шівіт.

УкропСемена укропа

зміст

1. Ботанічний опис кропу.
2. Поширення прянощі кріп.
3. Заготівля прянощі кріп.
4. Хімічний склад прянощі кріп.
5. Властивості і застосування кропу в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь кропу для здоров'я.

1. Ботанічний опис кропу.

Кріп пахучий або городній (Anethum graveolens L.) - однорічна трав'яниста пряна рослина сімейства зонтичних. У висоту досягає 30-120 см.

Має одиночний прямий стебло, тонкий і гладкий, округлий, малогіллястим.
Листя у трави кропу тонкі і м'які, багаторазово розсічені, 10-20 см в довжину і 1-2 мм з ширину. Нижні листя - черешкові, верхні - сидячі.
Дрібні квітки прянощі мають білу або жовте забарвлення, зібрані в складні 20-50-ти променеві парасольки 2-9 см в діаметрі.

Плоди кропу - ребристі двухсемянка 4-5 мм в довжину і 1 мм в товщину. Цвіте в червні-липні, насіння дозріває в липні-серпні.

Відомо близько 100 видів кропу. Відрізняються вони розміром і відтінком кольору листя, густотою зелені і терміном її відростання після зрізання в поєднанні зі стійкістю до стеблоутворення, періодом вегетації, розміром плодів та ін. Одні сорти цієї трави вирощуються для отримання насіння, інші - для збору зелені. В Україні найбільш поширені сорти Кущовий, Супердукат, Грибовський, Харківський, Лісногородський.

УкропЦветки укропа

2. Поширення прянощі кріп.

Батьківщиною кропу вважають Східну Індію, Єгипет, Малу Азію, Середземномор'я. У всякому разі, стародавні єгиптяни, а також греки та римляни широко культивували кріп не тільки як пряність, але і як лікарська рослина, про що свідчать записи в єгипетському папірусі, а також знахідки стародавнього кропу при розкопках. В Європі ж насіння, листя і суцвіття кропу стали застосовувати тільки після XVI століття, в першу чергу в якості добавки при Маринівка і квашенні.

У наш час кріп культивується в багатьох країнах по всьому світу, в тому числі повсюдно в країнах СНД і на Україні. У дикому вигляді пряність росте в Малій Азії, Індії, Північній Африці, Європі, на Балканах, в країнах СНД. Зустрічається в степах і лугах, обабіч доріг і по краю полів, на пустирях.

3. Заготівля прянощі кріп.

Заготовлюються і використовуються всі частини рослини: листя, стебла, суцвіття, насіння. Для отримання зелені кріп висівається в кілька термінів з березня по липень. Забирають ж його в червні-липні, в суху пору, в'яжуть в пучки і сушать в добре вентильованому приміщенні. При правильній просушування кріп не втрачається ні своїх корисних властивостей, ні кольору. Сухий кріп потім подрібнюють. Суцвіття кропу заготовляють в цей же період. Сушений кріп добре зберігається протягом року.

На насіння кріп скошують в період дозрівання плодів, коли 60-70% насіння в парасольках маю бурого забарвлення. Пучки кропу просушують в приміщенні, потім обмолочують спеціальним комбайном для відділення насіння.
Для отримання ефірного масла кріп прибирають в період, коли насіння в центральному парасольці суцвіття досягають молочно-воскової зрілості. Свіжоскошеної рослини обробляють способом гідродістіляціі.

4. Хімічний склад прянощі кріп.

Зелень кропу містить велику кількість вітаміну С, також вітаміни В, В1, Р, РР, каротин, солі кальцію, калію, заліза, фосфору, нікотинова і фолієва кислоти, білки, вуглеводи, рутин, флавоноїди (кверцетин, ізорамнетін, кемпферол), фітонциди і ефірне масло, компонентами якого є карвон, фелландрен і лімонен.

Найбільша кількість ефірного масла міститься в насінні. До його складу входять лінолева, олеїнова, пальмітинова, петрозеліновая кислоти, карвон і анетол. Також насіння містять жирні олії, білки, амінокислоти, фуранохромони - віснагін і келлин, кумарини, флавоніди, віск, смоли, клітковину.

Укроп сушеныйУкроп

5. Властивості і застосування кропу в кулінарії.

Кріп - одна з тих небагатьох пряних трав, яка відома у нас кожної господині і є на кожній кухні. І застосування цієї пряності в кулінарії надзвичайно широко.

Зеленню кропу приправляють перші і другі страви, м'ясні, рибні, овочеві та грибні, соуси і підливи, салати і омлети, квасоля. Особливо чудово він доповнює картопляні блюда, прекрасно поєднується з сиром і сирами, особливо плавленим і бринзою. Додавати зелень кропу краще в кінці приготування страви, або ж посипати їм вже готову страву, тому що при тривалій тепловій обробці кріп втрачає свій аромат.

Зелень кропу додають при випічці печива і в начинку для здоби, як в домашній кухні, так і в кондитерській промисловості.

Насіння кропу використовують при випічці, додають в супи і маринади, а також при гасінні риби. Насінням ароматизують оцет, їх застосовують для приготування укропного масла, що вживається при кондитерському виробництві і в домашній кулінарії.

Суцвіття кропу традиційно використовуються як приправа при консервації і засолюванні овочів. Кріп входить в різні суміші спецій. Однак поєднувати його з іншими травами потрібно обережно, так як його яскраво виражений запах може перебити аромат інших прянощів.

6. Лікувальні властивості і користь кропу для здоров'я.

Кріп має комплексний лікувальний і тонізуючу дію на організм. При вживанні його в їжу, він покращує травлення, сприяє виведенню шлаків, покращує діяльність легенів і серця, заспокоює нервову систему, надає благотворну дію при ожирінні, діабеті, відкладенні солей.

Як спеціалізований лікувальний засіб кріп використовувався з давніх часів. Настій зелені кропу вживають в медицині при гіпертонії, як заспокійливий при стенокардії, неврозах і хронічних спастичних колітах, як відхаркувальний, жовчогінну, сечогінну, вторгнень засіб, для поліпшення апетиту, при головних болях.

Ефірна олія кропу і настій з порошку насіння також застосовують при гіпертонії, метеоризмі кишечника, при атеросклерозі, головних болях, захворюваннях печінки і для стимуляції лактації у годуючих матерів. Зовнішньо ці кошти використовують як ранозагоювальний і при алергічному свербінні шкіри.

Кріп протипоказаний людям зі зниженим тиском. А надмірне вживання цих прянощів може викликати загальний занепад сил і тимчасове погіршення зору.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити кріп і інші натуральні спеції, прянощі і трави. А детально про те, як купити спеції на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: кріп

Связанные товары

Связанные статьи

нутовая оладки

Нутовая ОЛАДЬИ (панкейк) - оладки, основою яких є варений нут, і приправлені калінджі, Фенугрек, перцем і зеленню.

Детальніше

маринована скумбрія

МАРИНОВАНИЙ СКУМБРИЯ з імбиром, ялівцем та лимоном - дуже соковита, нагадує копчену, але без копченого аромату, і без жирного присмаку.

Детальніше

Гречана каша звичайна

ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.

Детальніше

Торт з кабачків

ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.

Детальніше

Салат "Македонський"

САЛАТ МАКЕДОНСЬКИЙ привезений з однойменної країни, в якій помідори, напевно, найсмачніші в світі. Але головна особливість цього салату в тому, що болгарський перець в ньому повинен бути не сирим, а запеченим на грилі.

Детальніше