Ягоди годжі

Автор: Ольга Ковмир Дата: 29.04.2014 Просмотров: 8505 Комментарии : 0

(goji berries)

тибетський барбарис, райська ягода, ягода довголіття, червоний алмаз, ягоди безсмертя, чудо-ягода, плід довголіття, дереза китайська, фрукт дерези, Gou gi zi

Ягоды годжиГоджи цветок

зміст

1. Ботанічний опис ягід годжі.
2. Поширення годжі.
3. Заготівля ягід годжі.
4. Хімічний склад ягід годжі.
5. Кулінарні властивості і застосування ягід годжі.
6. Лікувальні властивості і користь ягід годжі для здоров'я.

1. Ботанічний опис ягід годжі.

Ягоди годжі, або дереза звичайна (Lycium barbarum L.) - вічнозелений повзучий листяний чагарник сімейства Пасльонових, рід Дереза. Рід Дереза налічує понад 40 видів, ще рослини цього роду собирательно називають вовчими ягодами (wolfberry). Однак не всі вовчі ягоди токсичні, і тільки вид Lycium barbarum, який ще називають дерезою китайської, має цілющі властивості і солодким смаком.

Годжі - одне з найбільш цілющих, корисних і цінних рослин в світі, його ягоди просто унікальні за своїм складом і властивостями.

Чагарник дерези китайської досягає 3 м у висоту, його довгі звисаючі вниз лози з сіруватою корою покриті колючками. Листя прості еліптичні. Квіти годжі білі з фіолетово-рожевим відтінком, дзвіночки. Дозрілі ягоди годжі коралово-червоного кольору, довгасті, до 1,5 см в довжину, соковиті, містять від 20 до 40 крихітних насіння.

Цвісти чагарник починає в квітні. Плодоносить годжі в різних регіонах з травня по вересень або з червня по жовтень. Рослина дерези китайської здатне витримувати температуру від -27 С до 39 С.

Ягоды годжи плантация

2. Поширення годжі.

Ягоди годжі родом з Тибету. Саме тибетські монахи ще дві тисячі років тому виявили високі цілющі властивості ягід годжі і стали розводити сади з цією рослиною. З Тибету ягода годжі перекочувала в Китай і тут вже набула широкого поширення. Згадки про неї присутні в стародавніх трактатах по китайській медицині.

Незважаючи на те, що в Китаї ягоду годжі добре знають і вживають вже протягом тисячоліть, в іншому світі вона була практично невідома. В Європі увагу на неї звернули лише в 90-х роках 20-го століття. Європейські вчені зацікавилися цією ягодою, провели дослідження і з'ясували, що ягода годжі просто унікальна за кількістю вітамінів і мікроелементів, і що в світі у неї немає відомих аналогів. Після цього ягодою годжі зайнялися всерйоз. Вона швидко здобула популярність у всьому світі.

Але справжній годжі-бум почався після публікацій про унікальні властивості цих ягід в австралійському журналі "Bazar" в 2004 році і в американській газеті "Los Angeles Times" в 2005. Статті викликали сенсацію, і не без підстави, породивши ажіотаж навколо цих ягід. Здатність зміцнювати здоров'я, продовжувати молодість і життя ягоди годжі швидко залучили до лав своїх прихильників відомих акторів, співаків, політиків, спортсменів та інших багатих і знаменитих людей. Серед тих, хто популяризує ці ягоди - Мадонна, Стінг, Мік Джаггер, Кайлі Міноуг та інші.

Ягода годжі стала сенсацією і швидко знайшла славу, ставши не тільки популярним цінним лікувальним продуктом, але і модним атрибутом прихильників здорового способу життя. З'явилися годжі-дієти, годжі-рецепти, годжі-маркетинг.

Ягоды годжи выращиваниеЯгоды годжи выращивание

У нинішній час ягоди годжі вирощують в Тибеті, в Китаї, на родючих долинах Гімалаїв, на рівнинах Монголії. Найбільш цінними вважаються ягоди годжі, вирощені на багатих мінеральними солями грунтах китайської провінції Нінся, район Чжуннінсян. Річка Хуанхе, що протікає через плоскогір'я Нінся, приносить з собою гірську породу лес, яка збагачує грунт унікальними поживними речовинами. 90% китайських ягід годжі вирощується в цій провінції, а сам Китай є в світі основним постачальником годжі.

У Китаї ягоди годжі називають ягодами щастя, проганяє нудьгу і тугу, і «подружнім вином», через сильний позитивного впливу на чоловічу потенцію.

Ягоды годжи урожайЯгоды годжи урожай

3. Заготівля ягід годжі.

За сезон з кущів знімають 13 врожаїв ягід годжі. Найцінніший урожай - в серпні. Плоди хорошої якості червоного кольору, повні, соковиті. Зібраний урожай висушують.

Ягоди годжі мають градацію за розміром і кількістю на 1 кг. Найбільш цінним вважаються найбільш великі ягоди, що досягають в довжину 2 см, а то і 2,5 см.

Можна зустріти таке позначення калібру ягід: 280/50 - найбільші, 380/50 - середні, 500/50 - найдрібніші.

4. Хімічний склад ягід годжі.

За кількістю і складом природних компонентів ягоди годжі не мають відомих аналогів в світі. Результати досліджень хімічного складу цих ягід і були причиною ажіотажу, що виник навколо ягід годжі.

Ягоды годжи урожайЯгоды годжи

Так, ягоди годжі містять 21 мінерал: залізо, цинк, фосфор, кальцій, калій, селен, мідь, йод, марганець, нікель, хром, магнезії, кобальт, кадмій, германій та інші. Причому заліза в ягодах годжі в 15 разів більше, ніж в шпинаті. А германій - це рідкісний природний елемент, що допомагає в боротьбі з раком, і який зустрічається лише у небагатьох рослин на землі.

У складі годжі вітаміни В1, В2, В6, Е, С, каротин. Причому вітаміну С в 5 разів більше, ніж в апельсині, а каротину в 20 разів більше, ніж у моркві.

Бета-каротин, що міститься в ягодах годжі, це каротиноид, який є пігментом в оранжево-червоних продуктах, таких як гарбуз, морква, лосось. Він необхідний для синтезу вітаміну А (жирорастворимое поживна речовина і антиоксидант, який необхідний для нормального росту) - він покращує зір, клітинну структуру, зміцнює кістки і зуби, оздоровлює шкіру. Відсоток бета-каротину в ягодах годжі є одним з найвищих для їстівних рослин.

Ягоди багаті природними антиоксидантами, такими як зеаксантин, жирними кислотами омега 3 і 6, бета-ситостерол, цукрами.

Але крім цього, в складі ягід годжі виявилося 18 амінокислот (більше, ніж в маткової пилку бджіл), 8 з яких незамінні, тобто не виробляються організмом людини.

І 4 незамінних полісахариду (Lycium Barbarum (LBP)) - LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4, які не присутні ні в одному продукті харчування. Полісахариди - це складні вуглеводи. Вони є основним джерелом енергії, що утворюється в результаті обміну речовин. Полісахариди мають величезну біологічну активність: антибиотической, противірусної, протипухлинної, антидотной.

Причому, цінність ягід годжі не тільки в багатстві різних природних мікроелементів, а й в їх високому кількісний вміст. Так, за американською шкалою ORAC, що вимірює кількість умовних одиниць антиоксидантів в продуктах харчування на 100 г продукту, ягоди годжі лідирують з неймовірним відривом: банани - 200, баклажани - 390, кукурудза - 400, цибуля - 450, грейпфрут - 483, ківі - 602 , вишня - 670, перець - 710, виноград - 739, апельсини - 750, буряк - 840, шпинат - 1260, полуниця - 1540, смородина - 2036, гранат - 3307, ягоди годжі - 25300!

Сукупність життєво важливих елементів в ягодах годжі захищає організм людини від захворювань і надає приголомшливо сприятливе на нього вплив.

Чай из ягод годжиГоджи десерт

5. Кулінарні властивості і застосування ягід годжі.

Ягоди годжі солодкі на смак, трохи нудотні, з легкою кислинкою. Аромат ягід ніжний фруктовий, не сильний. За смаком і ароматом вони нагадують шипшина. Самі по собі кулінарної цінності ягоди годжі не уявляють. Смак і аромат їх слабовиражени, і просто загубиться в страві, нічим особливим його доповнюючи, але в той же час і не зіпсувавши. Вся цінність ягід годжі виключно в їх користь.

Щоденна норма вживання ягід годжі, яка дозволить значно поліпшити стан організму і виглядати молодше - 1 столова ложка сухих ягід.

Найкращий спосіб вживання ягід годжі - у вигляді чаю. Заварювати їх можна або в чашці, давши настоятися хвилин 20, або (і краще) в термосі. Напій виходить трохи солодкуватий, з легким фруктовим ароматом, нічим не примітний. А тому краще всього заварювати ягоди годжі разом з чорним або зеленим чаєм або ще з якимись фруктами або ягодами для смаку. На термос об'ємом 1 літр якраз доведеться 1 столова ложка ягід годжі, і протягом дня весь цей чай можна випити. Ягоди теж обов'язково з'їсти.

Проте, ягоди годжі знаходять застосування в безлічі кулінарних страв. Їх додають в каші, випічку, десерти, сирні запіканки, йогурти, супи, м'ясні страви, роблять з них вино і настої. По суті, ягоди годжі можна додавати в будь-які страви. Але щоб витягти з них максимальну користь, краще з'їдати ягоди годжі в чистому вигляді (сушені ягоди годжі жують як родзинки), посипати ними свіжоприготовані страви (наприклад, каші, додавати в сир) або вживати їх у вигляді чаю, випивати який протягом дня, не полишаючи його на завтра.

Ягоды годжиЯгоды годжи

6. Лікувальні властивості і користь ягід годжі для здоров'я.

Доктор Ел Мінделл, який вивчав властивості ягід годжі і написав книгу про цю рослину, вказав 33 причини, чому варто щодня вживати ягоди годжі.

1. Ягоди годжі продовжують життя.

Могутню антиоксидантну дію ягід годжі нейтралізує дію вільних радикалів, що руйнують клітини нашого тіла, зменшує окислення клітин і захищає тіло від передчасного старіння. Тому на Сході годжі називають як «Плід довголіття».

З усіх продуктів харчування, збагачених антиоксидантами, саме ягоди годжі лідирують за їх кількістю. Для порівняння: в годжі міститься на 25% більше антиоксидантів, ніж в чорниці, в 2,5 рази - ніж в гранаті і в 10 разів більше, ніж в полуниці і голубиці.

2. Надають додаткову енергію і силу.

Годжі підвищує опірність організму до шкідливих впливів, підвищує його стійкість і допомагає при відновленні від хвороб, знімає втому.

3. Омолоджують.

Ягода годжі може стимулювати вироблення гормону росту, який також називають «гормоном молодості». Цей гормон сприяє зменшенню жиру в тілі, здоровому сну, поліпшення пам'яті, лібідо, більш моложавому увазі і швидкому видужування.

4. Підтримують нормальний кров'яний тиск.

Гіпертонія - одне з найпоширеніших захворювань, що мають важкі наслідки. Часто гіпертонію важко виявити, тому її називають «мовчазний вбивця». Полісахариди ягід годжі сприяють нормалізації кров'яного тиску і запобігання захворювання.

5. Знижують ризик захворювання раком.

Ягоди годжі містять рідкісний антираковий мінерал германій, а антиоксиданти і полісахариди стримують генетичні мутації, що ведуть до раку.

6. Знижують холестерин.

Годжі містить бета-ситостерол, ефективний в зниженні рівня холестерину. А антиоксиданти і флавоніди ягід годжі попереджають окислення холестеролу, що веде до утворення бляшок в артеріях, і допомагають їх правильному функціонуванню.

7. Нормалізують рівень цукру.

Ягоди годжі використовувалися в Китаї для лікування діабету на початковому етапі у дорослих. Полісахариди годжі врівноважують цукор в крові і покращують реакцію на інсулін. До того ж, бетаїн, що входить до складу годжі, запобігає ожирінню печінки і пошкодження судин, що спостерігається у діабетиків.

8. Лікують сексуальні розлади.

В азіатській медицині ягоди годжі вважаються одним з кращих тонізуючих сексуальних засобів. Годжі збільшує вміст тестостерону в крові, посилюючи тим самим лібідо і у чоловіків, і у жінок. Є стара китайська прислів'я, яка попереджає чоловіків, які виїжджають далеко від дружин і сімей: «Той, хто їде за 1000 кілометрів від сімейного вогнища, не буде їсти Годжі».

9. Чи допомагають знижувати вагу.

Полісахариди годжі допомагають перетворювати їжу в енергію, а не в жир, сприяючи тим самим спалюванню жирових тканин і зниження ваги. Годжі нормалізують апетит і покращують обмін речовин.

10. Чи полегшують головні болі і запаморочення.

У традиційній китайській медицині мігрень і запаморочення часто асоціювалися з нирковою недостатністю інь (життєва енергія) і янь (функція). А годжі - це рослина, яке найчастіше використовується у відновленні рівноваги інь / янь.

11. Рятують від безсоння і покращують якість сну.

12. Покращують зір.

Достаток в ягодах годжі каратиноидов, покращує зір. Антиоксидант з сімейства каротиноїдів Zeaxanthin уповільнює старіння кришталика і запобігає розвитку катаракти.

13. Укрепляют серце.

Ціперон, який містить ягода годжі, благотворно впливає на роботу серця і кров'яний тиск, а антоціани зміцнюють коронарні артерії.

У книзі Discovery of the Ultimate Superfood автори наукового трактату по ягодам Годжі призводять список з 67 медичних досліджень, що показують, як ягоди годжі підтримують здоровим серце.

14. Блокують пероксидацію ліпідів (одна з причин серцевих захворювань).

Скупчення в організмі пероксідально окислених ліпідів, які утворюються з холестеролу і деяких інших ліпідів крові, може призвести до серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, серцевих нападів і крововиливу в мозок. Ягоди годжі підвищують рівень одного з ензимів крові, який гальмує утворення цих клейких ліпідів.

15. Покращують опірність хворобам.

Супероксидні вільні радикали в значній мірі причетні до виникнення і розвитку захворювань людини. Супероксиди нейтралізується в організмі супероксід- дізмутаза ензимом (SOD), якого в організмі в міру старіння виробляється все менше. У будь-якому віці напруга в повсякденному житті (стрес) може привести до зниження здатності організму виробляти достатню кількість SOD і тримати хвороби на відстані. Доведено, що при споживанні Годжі можна на 40% збільшити кількість цього такого важливого ензиму (SOD).

16. Укрепляют імунітет.

Ягоди годжі стимулюють і впорядковують захисні функції організму, покращуючи, таким чином, імунітет. Полісахариди ягід годжі стимулюють і врівноважують діяльність імунних клітин, включаючи клітини Т, Т цитотоксичні, клітини NK, лізоциму, фактор некрозу пухлин альфа і імуноглобуліни IgG і IgA.

У 1988 році була опублікована доповідь державної науково-технічної комісії Китаю. Було виявлено, що після вживання 50 г ягід годжі у добровольців відзначалося збільшення лейкоцитів у крові і на 75% збільшувалася кількість антитіл (імуноглобуліну LGA). У більш пізньому дослідженні на тваринах, ягоди Годжі стимулювали виробництво інтерлейкіну-2, гормоноподобного речовини стимулює зростання клітин крові, захищають від ракових клітин і мікробного вторгнення.

17. Допомагають відновленню після ракових захворювань.

Ягоди годжі сприяють зростанню здорових клітин організму. Включення до складу медикаментозного лікування раку ягід годжі збільшувало відповідну реакцію організму пацієнтів на 250%. Вживання годжі також значно збільшувало період ремісії у лікуються від раку людей.

18. Відновлюють і реставрують ДНК (попереджаючи мутації, які могли б викликати рак).

Забруднення навколишнього середовища, вплив хімічних продуктів, вільні радикали ушкоджують наші ДНК, що може привести до генетичних мутацій і поломок в організмі, що викликає рак і інші захворювання. Бетаїн і полісахариди годжі здатні реставрувати і відновлювати пошкоджені ДНК.

19. Затримують зростання пухлин.

Інтерлекуін-2 (IL-2) - це найважливіший цитокин (клітинний протеїн), який викликає відповідні протипухлинні реакції при різних видах ракових захворювань. При дослідженнях, здійснених в Китаї, полісахариди Годжі продемонстрували здатність поліпшити процес вироблення IL-2. У США, IL-2 досліджується в якості фактора підвищення імунітету вже з 1983-го року, із застосуванням його при деяких ракових захворюваннях і інфікуванні СНІДом. Годжі також має здатність викликати відмирання пухлинних клітин шляхом управління процесом апоптозіс, який контролює руйнування і рецікляцію клітин.

20. Знижують шкідливий вплив хіміотерапії і радіації.

При цьому посилюючи їх ефект при боротьбі з раком.

21. Укрепляют кров, омолоджують, лікують порушення роботи кісткового мозку.

Ягоди годжі стимулюють вироблення червоних і білих кров'яних тілець і кров'яних пластинок, захищають червоні кров'яні тільця від шкідливої дії вільних радикалів. В ході клінічних досліджень з'ясувалося, що вживання ягід годжі сприяло омолодженню крові літніх людей, а також коригував порушення роботи кісткового мозку, що призводить до зниженого вироблення клітин крові.

22. Стимулюють вироблення і активацію лімфоцитів, коли організм піддається атаці.

Лімфоцити - це білі кров'яні клітини, захисники нашого організму і частина нашої імунної системи. Вони активізуються, коли організм піддається атаці інфекції або коли в організм потрапляє чужорідне тіло. Ягоди годжі сприяють активації лімфоцитів для виконання своїх функцій.

23. Активізують протизапальні ензими SOD.

Ягоди годжі сприяють відновленню ензимної системи SOD, яка важлива своїм протизапальну дію, і яка ліквідує супероксидні радикали, які утворюються при гострих і хронічних запальних процесах.

24. Чи підтримують здоров'я печінки.

Галактоліпідів в ягодах годжі сприяє детоксикації печінки і захисту її клітин.

25. Зменшують симптоми менопаузи і відновлюють гормональну рівновагу.

26. Покращують запліднення, сприяють нормальному протіканню вагітності.

Плоди годжі сприяють відновленню репродуктивних функцій жіночого організму і зміцнюють сперматичні клітини у чоловіків, тому в східній медицині ягоди годжі використовуються для лікування жіночого і чоловічого безпліддя.

27. Укрепляют м'язи і кістки.

Ягоди годжі стимулюють вироблення гормону росту (він же «гормон молодості»), який ми вже згадували. Функції цього гормону - збереження, відновлення і розвиток, в тому числі вироблення гладкою м'язової маси і впровадження кальцію в кісткові і зубні тканини.

28. Чи підтримують нормальну роботу нирок.

У традиційній китайській медицині нирки вважаються життєво важливими органами, які керують мозком і іншими органами. Тому нормальна ниркова діяльність є основою для повноцінного життя. Годжі в Китаї славляться як супертонізірующее засіб для нирок, що підтримує баланс інь / янь.

29. Покращують пам'ять і підтримують здоров'я мозку.

В Азії годжі вважаються тонізуючим засобом для мозку. Що міститься в них бетаїн загострює пам'ять і запоминающую здатність і тримає в тонусі мозок.

Також дослідження на лабораторних тваринах виявили, що вживання годжі захищає нейрони їх мозку від токсичної дії бета-амілоїдних білків - винуватців хвороби Альцгеймера.

30. Допомагають при лікуванні кашлю та застуди.

31. Знімають тривожний стан і стрес, зміцнюють нервову систему.

Ягоди годжі - хороший адаптоген, що допомагає в подоланні стресових ситуацій і забезпечує необхідними запасами енергії.

32. Створюють радісний настрій і знімають депресію.

В Азії годжі називають «ягодою щастя» і вважають, що регулярне її вживання створює радісний настрій і працює як антидепресант.

33.Улучшают роботу травлення.

Полісахариди годжі є потужним засобом у профілактиці захворювань шлунково-кишкового тракту, жовчнокам'яної і сечокам'яної хвороби, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриту. Ягоди годжі стимулюють моторно-секреторну і евакуаторну функцію кишечника, сприяють виведенню з організму токсичних речовин, продуктів обміну речовин, холестерину, важких металів і радіонуклідів. Полісахариди годжі є їжею для сапрофитной мікрофлори товстого кишечника, вони підтримують її оптимальний склад і життєздатність. Порушення складу кишкової мікрофлори може провокувати розвиток різних захворювань, істотно знижувати імунітет і різко підвищувати ризик розвитку онкологічної патології. Ягоди годжі сприяють омолодженню кишечника.

Протипоказання.

Ягоди годжі можна вживати при індивідуальній непереносимості і високій температурі. Не рекомендується приймати годжі під час вагітності та лактації. При анти-коагуляционной терапії ягоди годжі слід приймати під наглядом лікаря.

Також ягоди годжі слід вживати помірно, так як це сильно заряджена ягода, і зловживання нею може викликати алергію.


Ягода годжі - це не панацея від усіх хвороб. Але її унікальні властивості, що підвищують життєву силу, сприяють поліпшенню загального стану здоров'я, зміцненню організму і імунітету, профілактиці хвороб і підвищення якості життя.

Найвідоміший довгожитель в історії Цин Лі Юн дожив до 252 років, три рази отримавши нагороди від китайського уряду. Він їв ягоди годжі щодня.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити ягоди годжі і інші натуральні спеції, прянощі, приправи, сушені овочі. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій на вагу в Києві і Україні Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: ягоди годжі

Связанные товары