Енциклопедія спецій
В нашій енциклопедії спецій ви зможете дізнатися про те, що являє собою та чи інша пряність, звідки вона родом і як її виробляють. Тут описані корисні для здоров'я властивості спецій та їх застосування в кулінарії. В енциклопедії зібрана та інформація, яка допоможе вам розібратися в цьому морі смаків і ароматів і наповнити ними ваш будинок і ваше життя. Приємного прочитання!
Імеретинський шафран
ІМЕРЕТИНСЬКИЙ ШАФРАН — це пряність, що отримується з усім нам відомих квітів — чорнобривців. Аромат імеретинського шафрану яскраво виражений, пряно-квітковий, сильний, але водночас тонкий і ніжний, з фруктовими тонами. Також ця пряність має сильні фарбувальні властивості, страви з імеретинським шафраном набувають жовтого кольору.
Аніс
АНІС — трав'яниста рослина сімейства окружкових (зонтичних). Ця пряність з характерним освіжаючим запахом і солодкуватим смаком — родич кропу, кмину і фенхелю. Насіння анісу найчастіше додають в солодкі страви і випічку, однак ці спеції в кулінарії мають ширше застосування, а також мають важливі корисні властивості.
Асафетида
АСАФЕТИДА — висушений молочний сік кореня рослини асафетида, який має вигляд смоли і розповсюджує дуже різкий запах, що нагадує суміш часнику і цибулі. Асафетида продається або у вигляді смоли, або у вигляді порошку. Асафетида може бути прекрасною заміною цибулі і часнику. Незмінна приправа індійської і азіатської кухні.
Бадьян
Бадьян — плоди дерев сімейства Бадьянові, що представляють собою гарну 8-променеву зірку. Це класична кондитерська пряність у нас і в Європі, і найпопулярніша зі спецій Китаю. Дуже ароматна пряність з запахом, схожим на анісовий. Особливою славою користується чорний чай з бадьяном, а також китайська суміш п'яти спецій.
Базилік
Базилік — трав'яниста рослина з пряним солодким ароматом і солодкувато-гіркуватим смаком. Універсальна пряність, яка широко використовується як в європейських, так і в азіатських кухнях і підходить практично до будь-якої страви. Базилік має кілька різновидів, що відрізняються забарвленням листя і запахом.
Барбарис
БАРБАРИС — терпко-кисла ягода чагарнику сімейства барбарисових. Це прекрасна приправа до багатьох східних страв - шашлику, люля-кебаб, м'ясних бульйонів, східного плову. Його кладуть в кондитерські вироби, компоти, киселі, супи, роблять з нього джеми, сиропи і різні напої. Дуже корисний для здоров'я.
Ваніль
ВАНІЛЬ - неперевершений природний ароматизатор. Це плоди багаторічної ліани сімейства орхідейних, що мають форму стручка. Дорога пряність, дуже складна і трудомістка в вирощуванні і заготівлі, але без якої вже важко уявити багато кондитерських виробів.
Гарам масала
ГАРАМ МАСАЛА —- найпопулярніша і відома приправа Індії. Вона чудово доповнює практично будь-які страви: овочеві, бобові, рисові, м'ясні, соуси і підливи, салати зі свіжих овочів. Додають гарам масалу і в кондитерські вироби - печива, кекси, пироги, в тісто для фритюру. Готують з гарам масалою чай.
Гімалайська рожева сіль
ГІМАЛАЙСЬКА РОЖЕВА СІЛЬ — це чиста природно-кристалічна нерафінована морська сіль рожевого кольору, яка утворилася в глибині Гімалайських гір 250 мільйонів років тому. Ця сіль містить до 92 мікроелементів і має колоїдальну структуру, що означає її гарну засвоюваність в організмі на клітинно-мембранному рівні.
Гімалайська чорна сіль
ГІМАЛАЙСЬКА ЧОРНА СІЛЬ — природна вулканічна кам'яна сіль, що утворилася в період формування Гімалайських гір і висихання стародавніх морів 250 мільйонів років тому. Відмітна риса чорної солі — насиченість сірководнем, що надає їй яскраво виражений яєчний запах.