Базилік
(basil)
Він же базилік духмяний, базилік звичайний, базилік городній, базилік камфорний, рейган, райхон, реан.
Зміст
1. Ботанічний опис базиліка.
2. Поширення прянощі базилік.
3. Заготівля прянощі базилік.
4. Хімічний склад спеції базилік.
5. Властивості і застосування спеції базилік в кулінарії.
6. Медичні і корисні властивості спеції базилік.
1. Ботанічний опис базиліка.
Базилік (Ocimum basilicum L.) - однорічна трав'яниста гілляста, схожа на напівчагарник рослина з чотиригранним сильно розгалуженим стеблом висотою 30-80 см, густо покритим листям. Належить до сімейства м'ятних трав, або ж губоцвітих.
Корінь має стрижневий, сильно розгалужений, розташований поверхово. Листя - довгасто-яйцевидної форми, вгорі загострені довжиною 1-8 см в залежності від сорту, з зубчастим краєм. Більшість різновидів трави базиліка має листя зеленого забарвлення на відміну від опалового базиліка, який відрізняється фіолетовим кольором. Стебло, листя і чашечка покриті волосинками з залозками, що містять ефірну олію, яка і надає особливий аромат цій рослині. Квітки цієї прянощі розташовані на кінцях стебел у вигляді пензликів, зібраних по 6-10 суцвіть. Колір їх, як правило, білий або рожевий, рідше - фіолетовий. Плід сухий, при дозріванні розпадається на чотири темно-бурих горішка довжиною 1,2-1,5 мм.
Базилік має кілька різновидів, що відрізняються забарвленням листя і запахом. Одні мають листя синюваті із запахом суміші запашного перцю і чаю, інші - гвоздично-м'ятний запах і листя коричнево-фіолетові. Найбільш поширені листя зеленого забарвлення, мають аромат лаврового листа і гвоздики.
2. Поширення прянощі базилік.
Батьківщиною базиліка називають різні землі - Індію, Африку, Південну Азію і острови Середземного моря. У дикому або здичавілому вигляді він росте в Північно-Східній Африці, на Аравійському півострові, в Ірані, Індії, Китаї, на півдні Азії, в тропічній зоні Америки, на Кавказі, також активно культивується в цих країнах.
Часом появи базиліка в Європі називають як епоху Олександра Македонського, так і набагато більш пізнє XVI століття. Базилік швидко полюбився як приправа, гідна королівського столу. Епоха відносного забуття базиліка в Європі припадає на час активного ввезення інших східних прянощів, і тривала вона до другої світової війни, після чого базилік знову знайшов популярність поряд з іншими видами спецій і зараз широко культивується в країнах Європи і Середземномор'я, в Україні, Молдові.
3. Заготівля прянощі базилік.
Збір трави базиліка відбувається в період цвітіння. В заготівлю йде наземна частина рослини, яка зрізається на висоті 8-12 см від поверхні грунту. Стебло, що залишилося, знову дає пагони, які покриваються листям, і таким чином вдається збирати до трьох врожаїв прянощі за сезон.
Сушать зібрану зелень без доступу сонця, як правило, в добре провітрюваних сухих приміщеннях. Висушену рослину подрібнюють. Менш поширеним способом заготівлі прянощі є засолювання свіжої зелені.
4. Хімічний склад спеції базилік.
Базилік є джерелом отримання ефірного масла, евгенолу і камфори. Вміст ефірної олії в рослині залежить від умов вирощування і фази розвитку і коливається від 3,5 до 5%. Основне накопичення ефірної олії в рослині відбувається навесні в період відростання соковитої зелені. У листі міститься 1,6-6% ефірної олії, в суцвіттях - 1,5-3,5%, в стеблах - до 0,3%. Ефірна олія містить евгенол, метілхавікол, цинеол, ліналоол, камфору, оцімен. Наземна частина містить також до 6% дубильних речовин, глікозиди, сапоніни, мінеральні речовини, аскорбінову кислоту, цукри, каротин, фітонциди, вітамін С, В2, РР, рутин.
5. Властивості і застосування спеції базилік в кулінарії.
Базилік має солодкий пряний аромат і солодкувато-гіркуватий смак. Використовується ця приправа як в свіжому, так і у висушеному вигляді в кухнях різних країн світу, особливо широко - в європейських і азіатських. Їм присмачуються всілякі страви - м'ясні, рибні, овочеві, грибні, страви з бобових, додають в супи, напої, різні запіканки і кондитерські вироби, використовують при консервації і маринуванні овочів.
Свіже листя базиліка вживають як самостійну закуску. У подрібненому вигляді їх додають у страви з макаронів, в сир, масло, омлети, овочеві салати і салат з крабів. Як свіжий, так і сухий базилік використовується у вигляді приправи при приготуванні соусів, підлив, маринадів, оцтів.
Для надання особливого аромату базилік додають в десертні напої, лікери, чай.
Базилік прекрасно вписується в ароматичні композиції з іншими прянощами. Він добре поєднується з чабером, розмарином, майораном, коріандром, петрушкою, м'ятою, естрагоном, шавлією, часником і цибулею і додається в багато сумішей спецій і прянощів.
Можна сміливо сказати, що базилік - та пряність, яка підходить практично до будь-якої страви. При приготуванні гарячих страв його потрібно додавати за кілька хвилин до готовності, оскільки при тривалій термообробці він втратить значну частину свого аромату.
6. Медичні і корисні властивості спеції базилік.
Базилік має багато корисних властивостей, і тому цій спеції знаходиться застосування не тільки в кулінарії, але і в медицині. Він має протисудомну, антисептичну, спазмолітичну, протизапальну, болезаспокійливу, тонізуючу дію, збуджує апетит. Підсилює секрецію травних залоз і сприяє збільшенню молока у годуючих матерів. Камфора, що входить до його складу, збуджує центральну нервову систему, посилює діяльність серця.
Настій базиліка застосовують при застудах, нежиті та кашлі, грипі, для зниження температури, для усунення безсоння і нервового напруження, при гастриті, хронічному коліті, запаленні сечовивідних шляхів, при ревматизмі. Зовнішньо - для полоскань при ангіні, стоматитах, для обробки ран, виразок, екзем, дерматитів. Базилік використовують для приготування заспокійливих ароматичних ванн.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції та прянощі каталогу продукції, де Ви можете купити базилік і інші натуральні спеції. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазин і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи

Гречана каша зі спаржею, паприкою, в'яленими томатами і адигейським сиром
ГРЕЧАНА КАША зі спаржею, паприка, в'ялені томати і Адигейський сиром - чергова мішанина в сковорідці з моїх повсякденних страв, швидка і смачна. І звичайно зі спеціями.

Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами
КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.

в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.

в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.

Гречана каша звичайна
ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.

Салат "Македонський"
САЛАТ МАКЕДОНСЬКИЙ привезений з однойменної країни, в якій помідори, напевно, найсмачніші в світі. Але головна особливість цього салату в тому, що болгарський перець в ньому повинен бути не сирим, а запеченим на грилі.