в'ялені томати
Вам буде потрібно:
- помідори
- часник свіжий
- рослинна олія
- сіль
- спеції: базилік, чабер, орегано, майоран, чебрець, часник мелений, цибуля мелений (або ж приправа італійські трави), перець чорний або перець зелений
В'ялені томати, на мій погляд, - найсмачніше, що можна зробити з помідорами. В'ялені томати добре зберігаються і знаходять застосування в безлічі блюд. Не кажучи вже про те, що їх просто дуже смачно лопати як бутерброд з чорним хлібом і маслом.
Для в'ялення найкраще підходять невеликі помідори м'ясистих сортів. Я використовую вершки. Розрізаю томати на 2-4 частини і насамперед вичищаю насіння із зайвою рідиною. У помідорах і так багато вологи, що сильно впливає на термін їх в'ялення, і зайва рідина нам не потрібна.
Потім щільно викладаю помідори на деко на пергаментний папір часточками вгору, солю їх і небагато посипаю спеціями. Хоч наші помідори і будуть піддані тривалій термообробці, від якої спеції втратять частину аромату, але поки помідори підсохнуть, вони встигнуть просочитися запахом і смаком прянощів. Я зазвичай використовую приправу італійські трави і зелений перець. Але можна приправити і звичайним чорним перцем і посипати травами - базиліком, орегано, чабер, майораном, чебрецем.
В'ялити помідори в духовці потрібно при температурі 100-150 о С і трохи прочиненими дверцятах, щоб легше випаровувалася волога. Добре, якщо в духовці є режим конвекції - це прискорює процес. На процес сушіння йде приблизно 3-4 години. Щоб визначити ступінь готовності в'ялених помідорів - треба трохи натиснути на часточку томата. Вона повинна бути м'якою, але з неї вже не повинен виділятися сік.
В'ялені томати пересипаю в миску і ще раз посипаю їх спеціями, тепер уже щедро, перемішую. Потім щільно закладаю в'ялені помідори в банки, чергуючи із шарами дрібно порізаного (або ж видавленого через Часничниці) свіжого часнику. Упаковані помідори заливаю олією, можна оливковою, можна рафінованим соняшниковою. Масло має повністю покривати томати, інакше виступаючі частини почнуть з часом покриватися пенициллиновой цвіллю, що, до речі, не впливає на придатність нижніх шарів.
Зберігати в'ялені томати потрібно в холодильнику. І якщо вистачить терпіння не з'їсти їх занадто швидко - то вони цілком доживуть до наступного сезону.
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань. В'ялені томати смачні самі по собі, як окремо взятий делікатес, і саме так часто і зникають з холодильника.
рецепти зі спеціями, прянощами, приправами, в'ялені томати, помідори
Теги: базилік , італійські трави , цибуля сушена , майоран , орегано , перець зелений , перець чорний , чебрець , чабер , часник
Поділитись: