Гарам масала

Автор: Ольга Ковмір Дата: 15.06.2010 Просмотров: 9836 Комментарии : 0

(garam masala)

Гарам масала - найпопулярніша і відома приправа Індії. У перекладі з хінді «гарам» позначає «теплий, гарячий, зігріваючий», а «масала» - «суміш спецій». Існує безліч рецептів цієї приправи, що залежать від місцевих смаків в тій чи іншій частині Індії. Кожна індійська господиня має вміти готувати цю суміш, і як правило кожна з них має свої секрети і тонкощі в її приготуванні.

Гарам масала  Гарам масала

Традиційно гарам масала - приправа середньо гостра. Вона широко випускається промисловим способом в різних варіаціях: гарам масала класична, для овочів, для бобових, для м'яса. Ця приправа чудово доповнює практично будь-які страви: овочеві, бобові, рисові, м'ясні, соуси і підливи, салати зі свіжих овочів. Додають гарам масалу і в кондитерські вироби - печива, кекси, пироги, в тісто для фритюру. Готують з гарам масалою чай.

Мелена гарам масала додається в гарячу страву за кілька хвилин до кінця приготування, або ж нею посипається вже готова страва. М'ясо для запікання натирається масалою до початку приготування.

До складу гарам масали входить від декількох до більш десятка компонентів. У різних варіаціях і пропорціях. Нижче будуть перераховані деякі рецепти. Щоб приготувати суміш, нерозмелені прянощі потрібно спочатку просмажити на сухій гарячій сковороді на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин до появи більш яскравого характерного запаху. При цьому стежити, щоб вони не підгоріли, а просмажувались рівномірно. За одними рекомендаціями кожну спецію потрібно просмажувати окремо, тому що для кожної з них потрібен різний час в залежності від розміру зерен. За іншими - все змішують і просмажують одночасно. Потім спеції всі разом перемелюють в кавомолці або розтирають у ступці.

Якщо ж прянощі кладуть в страву в нерозмеленому вигляді, їх просмажують в олії до початку приготування страви, а потім додають решту інгредієнтів.

Гарам масала  Гарам масала

Рецепт гарам масали 1.

  • Кумин (зіра) - 2 ст. л.
  • Насіння коріандру - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст. л.
  • Кардамон - 2 ст.л.
  • Духмяний перець - 1 ч.л.
  • Лавровий лист - 2-3 шт.
  • Палички кориці - 8-10 см.
  • Гвоздика - 1 ч.л.
  • Мускатний горіх - 1 ч.л.

Рецепт гарам масали 2.

  • Кумин (зіра) - 2 ст. л.
  • Насіння коріандру - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст. л.
  • Кардамон - 2 ст. л.
  • Духмяний перець - 1 ч. л.
  • Лавровий лист - 2-3 шт.
  • Палички кориці - 8-10 см.
  • Гвоздика - 1 ч. л.
  • Мускатний горіх - 1 ч. л.
  • Перець чілі - 1 ч. л.
  • Фенхель - 1 ч. л.
  • шафран
  • мускатний цвіт

Рецепт гарам масали 3.

  • Кумин (зіра) - 0,5 ч.л.
  • Насіння коріандру - 1 ч.л.
  • Кардамон - 3/4 ч.л.
  • Кориця - 3/4 ч.л.
  • Гвоздика - 1/4 ч.л.
  • Чорний перець горошок - 3/4 ч.л.
  • Мелений імбир - 0,5 ч.л.

Рецепт гарам масали 4.

  • Насіння коріандру - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст. л.
  • Кумин (зіра) - 2 ст.л.
  • Фенхель - 2 ст. л.
  • Гвоздика - 1 ст. л.
  • Кардамон - 1 ст. л.
  • Паличка кориці - 7-5 см.
  • Бадьян - 4 зірочки

Рецепт гарам масали 5.

  • Насіння коріандру - 4 ст. л.
  • Кумин (зіра) - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст.л.
  • Кардамон - 1 ст. л.
  • Гвоздика - 1 ст.л.
  • Палички кориці - 2 по 5 см.

Рецепт гарам масали 6.

  • Насіння коріандру - 2 ст. л.
  • Кумин (зіра) або кмин - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст. л.
  • Кардамон - 10 коробочок (зерен)
  • Гвоздика - 5 шт.
  • Палички кориці - 2 по 5 см.
  • Лавровий лист - 4 шт.
  • Перець чілі - 2 стручки
  • Насіння гірчиці - 2 ст. л.

Рецепт гарам масали 7.

  • Бадьян
  • Чорний кардамон
  • Чорний перець горошок
  • Кмин
  • Касія
  • Лист касії
  • Перець чілі
  • Гвоздика
  • Лист гвоздики
  • Коріандр
  • Імбир сушений
  • Фенхель

Рецепт гарам масали 8.

  • Чорний перець горошок
  • Кумин (зіра)
  • Імбир
  • Великий кардамон
  • Касія
  • Кориця
  • Коріандр
  • Гвоздика
  • Малий кардамон
  • Довгий перець
  • Мускатний горіх
  • Мускатний цвіт
  • Фенхель

Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Приправи каталогу продукції, де Ви можете купити Гарам масалу і інші суміші прянощів. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазин і Оплата і доставка.

Теги: гарам масала

Связанные товары

Связанные статьи

Картопляна запіканка «Гауранга» (по-східному)

КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА "Гаурангі" (по-східному) - це абсолютно самостійний, дуже ситне блюдо, яке з'їдається без залишку!

Детальніше

Овочевий мікс чау основний

VEG MIX CHOW MAIN - блюдо з спагетті і овочів, привезене з Північної Індії. Головна особливість цього гарячого блюда в тому, що овочі в ньому повинні бути напівсирі, тобто не вбиті до кінця.

Детальніше