Гарам масала
(garam masala)
Гарам масала - найпопулярніша і відома приправа Індії. У перекладі з хінді «гарам» позначає «теплий, гарячий, зігріваючий», а «масала» - «суміш спецій». Існує безліч рецептів цієї приправи, що залежать від місцевих смаків в тій чи іншій частині Індії. Кожна індійська господиня має вміти готувати цю суміш, і як правило кожна з них має свої секрети і тонкощі в її приготуванні.
Традиційно гарам масала - приправа середньо гостра. Вона широко випускається промисловим способом в різних варіаціях: гарам масала класична, для овочів, для бобових, для м'яса. Ця приправа чудово доповнює практично будь-які страви: овочеві, бобові, рисові, м'ясні, соуси і підливи, салати зі свіжих овочів. Додають гарам масалу і в кондитерські вироби - печива, кекси, пироги, в тісто для фритюру. Готують з гарам масалою чай.
Мелена гарам масала додається в гарячу страву за кілька хвилин до кінця приготування, або ж нею посипається вже готова страва. М'ясо для запікання натирається масалою до початку приготування.
До складу гарам масали входить від декількох до більш десятка компонентів. У різних варіаціях і пропорціях. Нижче будуть перераховані деякі рецепти. Щоб приготувати суміш, нерозмелені прянощі потрібно спочатку просмажити на сухій гарячій сковороді на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин до появи більш яскравого характерного запаху. При цьому стежити, щоб вони не підгоріли, а просмажувались рівномірно. За одними рекомендаціями кожну спецію потрібно просмажувати окремо, тому що для кожної з них потрібен різний час в залежності від розміру зерен. За іншими - все змішують і просмажують одночасно. Потім спеції всі разом перемелюють в кавомолці або розтирають у ступці.
Якщо ж прянощі кладуть в страву в нерозмеленому вигляді, їх просмажують в олії до початку приготування страви, а потім додають решту інгредієнтів.
Рецепт гарам масали 1.
- Кумин (зіра) - 2 ст. л.
- Насіння коріандру - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст. л.
- Кардамон - 2 ст.л.
- Духмяний перець - 1 ч.л.
- Лавровий лист - 2-3 шт.
- Палички кориці - 8-10 см.
- Гвоздика - 1 ч.л.
- Мускатний горіх - 1 ч.л.
Рецепт гарам масали 2.
- Кумин (зіра) - 2 ст. л.
- Насіння коріандру - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст. л.
- Кардамон - 2 ст. л.
- Духмяний перець - 1 ч. л.
- Лавровий лист - 2-3 шт.
- Палички кориці - 8-10 см.
- Гвоздика - 1 ч. л.
- Мускатний горіх - 1 ч. л.
- Перець чілі - 1 ч. л.
- Фенхель - 1 ч. л.
- шафран
- мускатний цвіт
Рецепт гарам масали 3.
- Кумин (зіра) - 0,5 ч.л.
- Насіння коріандру - 1 ч.л.
- Кардамон - 3/4 ч.л.
- Кориця - 3/4 ч.л.
- Гвоздика - 1/4 ч.л.
- Чорний перець горошок - 3/4 ч.л.
- Мелений імбир - 0,5 ч.л.
Рецепт гарам масали 4.
- Насіння коріандру - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст. л.
- Кумин (зіра) - 2 ст.л.
- Фенхель - 2 ст. л.
- Гвоздика - 1 ст. л.
- Кардамон - 1 ст. л.
- Паличка кориці - 7-5 см.
- Бадьян - 4 зірочки
Рецепт гарам масали 5.
- Насіння коріандру - 4 ст. л.
- Кумин (зіра) - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст.л.
- Кардамон - 1 ст. л.
- Гвоздика - 1 ст.л.
- Палички кориці - 2 по 5 см.
Рецепт гарам масали 6.
- Насіння коріандру - 2 ст. л.
- Кумин (зіра) або кмин - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст. л.
- Кардамон - 10 коробочок (зерен)
- Гвоздика - 5 шт.
- Палички кориці - 2 по 5 см.
- Лавровий лист - 4 шт.
- Перець чілі - 2 стручки
- Насіння гірчиці - 2 ст. л.
Рецепт гарам масали 7.
- Бадьян
- Чорний кардамон
- Чорний перець горошок
- Кмин
- Касія
- Лист касії
- Перець чілі
- Гвоздика
- Лист гвоздики
- Коріандр
- Імбир сушений
- Фенхель
Рецепт гарам масали 8.
- Чорний перець горошок
- Кумин (зіра)
- Імбир
- Великий кардамон
- Касія
- Кориця
- Коріандр
- Гвоздика
- Малий кардамон
- Довгий перець
- Мускатний горіх
- Мускатний цвіт
- Фенхель
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Приправи каталогу продукції, де Ви можете купити Гарам масалу і інші суміші прянощів. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазин і Оплата і доставка.