Гімалайська рожева сіль
(Himalayan pink sea salt)
Зміст
1. Походження і видобуток рожевої гімалайської солі.
2. Хімічний склад гімалайської рожевої солі.
3. Кулінарні властивості і застосування рожевої солі.
4. Медичні і корисні властивості гімалайської солі.
1. Походження і видобуток рожевої гімалайської солі.
Гімалайська рожева сіль - чиста природно-кристалічна нерафінована сіль рожевого кольору, яка не містить домішок, яка утворилася в глибині Гімалайських гір 250 мільйонів років тому.
Сіль - необхідний елемент для існування живого організму. Втрата організмом великої кількості солі викликає серйозні наслідки. Тепловий удар, що виникає як наслідок обезводнення, пов'язаний в першу чергу з тим, що з організму разом з потом виводиться велика кількість солі. Тому під час інтенсивних спортивних навантажень рекомендується з'їдати якусь кількість солі для уникнення теплового удару.
Однак між сіллю є різниця. Залежно від походження, способів видобутку і переробки сіль для організму буває шкідливою і корисною. По суті, вся сіль на планеті має морське походження. У натуральній морській солі міститься майже вся таблиця Менделєєва (за винятком газів), а це 84 елемента і 200 хімічних сполук. Саме натуральна кристалічна кам'яна сіль - мінерал галіт (від грецького gallos - морська сіль) - утворилася мільйони років тому внаслідок висихання стародавніх морів, і видобувається в соляних шахтах, яка не проходила процес переробки, нагрівання і рафінування - є корисною і правильною для організму. Родовища такої солі існують не тільки в Гімалаях, але і в Україні (в Закарпатті), в Польщі (Величка), в Киргизстані і в інших місцях.


Однак гімалайська рожева сіль має особливу цінність. Поклади цієї чистої кристалічної солі утворилися 250 мільйонів років тому, за часів Юрського періоду, коли формувалися континенти, і земна кора зазнавала потужних геологічних впливів. Індія, яка була тоді окремим континентом, рухалася назустріч Євразії з великою, за геологічними мірками, швидкістю, утворюючи в місці зіткнення континентів Гімалайські гори. Сіль океану, що омивав ці колись окремі континенти, і сіль стародавніх морів на території сучасних Індії та Пакистану, поступово осідала на новостворених гірських породах і виштовхувалася на висоту 3000 м. Все це супроводжувалося активними вулканічними процесами, пласти солі взаємодіяли з магмою і піддавалися величезному тиску осадових вапнякових порід. В результаті таких дій і виник унікальний за своєю природою та складом мінерал, що має рожеве забарвлення - гімалайська рожева сіль.
Видобувається гімалайська рожева сіль в соляних копальнях Пакистану, названих на честь Олександра Македонського. За часів цього завойовника і за його наказом цінну Гімалайську сіль вивозили для потреб імператорських родин Старого світу.


Видобуток рожевої солі ведеться ручним способом, без застосування вибухових речовин. Це зберігає екологічність мінералу, який виник в той час, коли планета ще не була забруднена людиною. Видобуту сіль піддають тільки первинному очищенню - промивають і сушать на сонці. Її не обробляють нагріванням і рафінуванням, тому гімалайська рожева сіль зберігає всі необхідні для організму людини корисні речовини. На ринок рожева сіль надходить або ж великими шматками, або ж у вигляді кристалів світло або насичено-рожевого кольору, або ж світло-рожевого порошку.
Крім рожевої солі існують і інші різновиди гімалайської солі - чорна і червоно-помаранчева. Ці солі видобуваються в різних родовищах і відрізняються хімічним складом.
2. Хімічний склад гімалайської рожевої солі.
Рожева сіль містить за різними даними від 82 до 92 мікроелементів (в тій же кухонній солі їх всього 2 - натрій і хлор). Хімічні сполуки, що знаходяться в кристалах рожевої солі, практично повністю повторюють такі, що знаходяться в організмі людини. При цьому гімалайська рожева сіль не має в складі шкідливих і важкозасвоюваних організмом сполук.
Залежно від співвідношення мінералів рожева сіль має ряд відтінків - від персикового до насиченого рожевого. Найбільше в рожевій солі заліза, саме воно і надає їй такі кольори. Крім заліза рожева сіль містить мідь, калій, магній, кальцій, фосфор, бор, хром, фтор, йод, марганець, молібден, селен, цинк. У з'єднаннях рожевої солі містяться і такі незвичайні для харчових продуктів елементи як свинець, плутоній, миш'як, золото, платина, алюміній, олово, сірка, радій, берилій, уран і титан.
3. Кулінарні властивості і застосування рожевої солі.
Рожева сіль має свій індивідуальний смак і аромат. У порівнянні з кухонною сіллю солоність рожевої гімалайської солі здається більш насиченою, тому солити нею потрібно менше. Її насичений смак прекрасно доповнить смак самих страв, включно з сирими стравами і салатами. Аромат рожевої солі не має специфічних відтінків, як, наприклад, у чорній солі, тому може застосовуватися в будь-яких стравах без обмежень.

У складі рожевої солі, багатої мікроелементами, вміст безпосередньо хлориду натрію менше, ніж в кухонній солі. Тому рожева сіль вважається менш шкідливою, ніж кухонна сіль, але водночас вона володіє і корисними властивостями для організму. Це робить рожеву сіль ідеальним замінником кухонної солі, особливо для любителів солоненького, які до того ж піклуються про своє здоров'я.
Ще один напрямок використання рожевої солі в кулінарії - це приготування їжі на бруску солі. Плаский брусок гімалайського рожевого галіта, поміщеного на вогонь, виступає в ролі сковорідки. На такому бруску можна смажити м'ясо, рибу, яєчню, морепродукти і інше, з використанням олії і без. Попередньо солити продукт при цьому не потрібно, він просолюється в процесі приготування. До того ж рожева сіль, що має антисептичні властивості, позбавляє їжу, яку на ній готують, від бактеріальної флори.

Гімалайська рожева сіль стала модним атрибутом в ресторанному бізнесі. На ній дорогі ресторани не тільки готують їжу, а й подають на соляних брусочках закуски, масло, використовують чарки з рожевої солі для алкогольних напоїв, використовують як елемент декору.
4. Медичні властивості і користь гімалайської солі.
Гімалайська сіль, утворена з вод стародавніх океанів під впливом геологічних процесів, має колоїдальну структуру, що означає її гарну засвоюваність в організмі на клітинно-мембранному рівні. Гімалайська рожева сіль в організмі легко розділяється на складові, не піддається перетворенням в процесі обміну речовин і повністю біологічно сприйнятлива організмом.
Рожеву сіль можна вживати тим, хто страждає набряком внаслідок затримки рідини в організмі. На відміну від кухонної солі вона не викликає таких явища, а навпаки нормалізує водно-сольовий баланс в організмі.

Крім того, гімалайська сіль покращує циркуляцію крові і стан серцево-судинної системи, сприяє детоксикації організму, виведенню важких металів, шлаків і сольових відкладень, допомагає збалансувати рівень PH, розслаблює м'язову систему, збагачує організм мінеральними речовинами, стимулює роботу травної системи, покращує обмін речовин і стан шкіри.
Однак потрібно не забувати, що гімалайська рожева сіль - все-таки сіль, і містить хлорид натрію, а тому зловживати нею не можна. Безпечна норма цієї солі - 1 чайна ложка на день.
Корисні властивості рожевої солі виявляються не тільки при вживанні в їжу. Цей мінерал іонізує повітря і створює сприятливий клімат в приміщенні, що допомагає врівноважувати нервову систему і позитивно впливає на органи дихання, нормалізує біоенергетику тіла. З гімалайського галіта виготовляють соляні лампи, викладають штучні соляні печери, рожевої сіллю обробляють сауни, використовують в декоруванні приміщень.

Використовується рожева сіль для прийняття ванн, надаючи благотворний терапевтичний і очищуючий ефект, для полоскань, інгаляцій і компресів. Однак сольові ванни мають ряд протипоказань: вони заборонені при вагітності, туберкульозі, захворюваннях крові, гострих запальних процесах, пухлинах, глаукомі, ряді шкірних захворювань, хронічній формі ниркової недостатності, венозної недостатності ніг. Перед тим, як приймати соляні ванни, краще порадитися з лікарем.
Використовується гімалайська сіль і в косметології для виготовлення соляного мила і різних косметичних засобів.
Купити Гімалайську рожеву сіль ви можете в розділі Спеції та прянощі нашого інтернет магазину спецій SpiceryShop.com.ua
Связанные товары
Связанные статьи

Суп курячий з вівсяно-сирними галушками
СУП КУРЯЧИЙ З Вівсяно-сирні галушки - легкий, корисний і незвичайний супчик. Вівсяно-сирні галушки і такі прянощі як любисток, селера, запашний перець і коріандр внесуть цікаву родзинку в, здавалося б, просте блюдо.