Гімалайська рожева сіль

Автор: Ольга Ковмір Дата: 26.05.2014 Просмотров: 10810 Комментарии : 0

(Himalayan pink sea salt)

Гімалайська рожева сіль

Зміст

1. Походження і видобуток рожевої гімалайської солі.
2. Хімічний склад гімалайської рожевої солі.
3. Кулінарні властивості і застосування рожевої солі.
4. Медичні і корисні властивості гімалайської солі.

1. Походження і видобуток рожевої гімалайської солі.

Гімалайська рожева сіль - чиста природно-кристалічна нерафінована сіль рожевого кольору, яка не містить домішок, яка утворилася в глибині Гімалайських гір 250 мільйонів років тому.

Сіль - необхідний елемент для існування живого організму. Втрата організмом великої кількості солі викликає серйозні наслідки. Тепловий удар, що виникає як наслідок обезводнення, пов'язаний в першу чергу з тим, що з організму разом з потом виводиться велика кількість солі. Тому під час інтенсивних спортивних навантажень рекомендується з'їдати якусь кількість солі для уникнення теплового удару.

Однак між сіллю є різниця. Залежно від походження, способів видобутку і переробки сіль для організму буває шкідливою і корисною. По суті, вся сіль на планеті має морське походження. У натуральній морській солі міститься майже вся таблиця Менделєєва (за винятком газів), а це 84 елемента і 200 хімічних сполук. Саме натуральна кристалічна кам'яна сіль - мінерал галіт (від грецького gallos - морська сіль) - утворилася мільйони років тому внаслідок висихання стародавніх морів, і видобувається в соляних шахтах, яка не проходила процес переробки, нагрівання і рафінування - є корисною і правильною для організму. Родовища такої солі існують не тільки в Гімалаях, але і в Україні (в Закарпатті), в Польщі (Величка), в Киргизстані і в інших місцях.

Видобуток гімалайської рожевою солі . Гімалайська рожева сіль шматки


Однак гімалайська рожева сіль має особливу цінність. Поклади цієї чистої кристалічної солі утворилися 250 мільйонів років тому, за часів Юрського періоду, коли формувалися континенти, і земна кора зазнавала потужних геологічних впливів. Індія, яка була тоді окремим континентом, рухалася назустріч Євразії з великою, за геологічними мірками, швидкістю, утворюючи в місці зіткнення континентів Гімалайські гори. Сіль океану, що омивав ці колись окремі континенти, і сіль стародавніх морів на території сучасних Індії та Пакистану, поступово осідала на новостворених гірських породах і виштовхувалася на висоту 3000 м. Все це супроводжувалося активними вулканічними процесами, пласти солі взаємодіяли з магмою і піддавалися величезному тиску осадових вапнякових порід. В результаті таких дій і виник унікальний за своєю природою та складом мінерал, що має рожеве забарвлення - гімалайська рожева сіль.

Видобувається гімалайська рожева сіль в соляних копальнях Пакистану, названих на честь Олександра Македонського. За часів цього завойовника і за його наказом цінну Гімалайську сіль вивозили для потреб імператорських родин Старого світу.

Видобуток гімалайської рожевої солі Пакистан  Видобуток гімалайської рожевої солі Пакистан


Видобуток рожевої солі ведеться ручним способом, без застосування вибухових речовин. Це зберігає екологічність мінералу, який виник в той час, коли планета ще не була забруднена людиною. Видобуту сіль піддають тільки первинному очищенню - промивають і сушать на сонці. Її не обробляють нагріванням і рафінуванням, тому гімалайська рожева сіль зберігає всі необхідні для організму людини корисні речовини. На ринок рожева сіль надходить або ж великими шматками, або ж у вигляді кристалів світло або насичено-рожевого кольору, або ж світло-рожевого порошку.

Крім рожевої солі існують і інші різновиди гімалайської солі - чорна і червоно-помаранчева. Ці солі видобуваються в різних родовищах і відрізняються хімічним складом.

2. Хімічний склад гімалайської рожевої солі.

Рожева сіль містить за різними даними від 82 до 92 мікроелементів (в тій же кухонній солі їх всього 2 - натрій і хлор). Хімічні сполуки, що знаходяться в кристалах рожевої солі, практично повністю повторюють такі, що знаходяться в організмі людини. При цьому гімалайська рожева сіль не має в складі шкідливих і важкозасвоюваних організмом сполук.

Гімалайська рожева сіль


Залежно від співвідношення мінералів рожева сіль має ряд відтінків - від персикового до насиченого рожевого. Найбільше в рожевій солі заліза, саме воно і надає їй такі кольори. Крім заліза рожева сіль містить мідь, калій, магній, кальцій, фосфор, бор, хром, фтор, йод, марганець, молібден, селен, цинк. У з'єднаннях рожевої солі містяться і такі незвичайні для харчових продуктів елементи як свинець, плутоній, миш'як, золото, платина, алюміній, олово, сірка, радій, берилій, уран і титан.

3. Кулінарні властивості і застосування рожевої солі.

Рожева сіль має свій індивідуальний смак і аромат. У порівнянні з кухонною сіллю солоність рожевої гімалайської солі здається більш насиченою, тому солити нею потрібно менше. Її насичений смак прекрасно доповнить смак самих страв, включно з сирими стравами і салатами. Аромат рожевої солі не має специфічних відтінків, як, наприклад, у чорній солі, тому може застосовуватися в будь-яких стравах без обмежень.

Гімалайська рожева сіль в кулінарії


У складі рожевої солі, багатої мікроелементами, вміст безпосередньо хлориду натрію менше, ніж в кухонній солі. Тому рожева сіль вважається менш шкідливою, ніж кухонна сіль, але водночас вона володіє і корисними властивостями для організму. Це робить рожеву сіль ідеальним замінником кухонної солі, особливо для любителів солоненького, які до того ж піклуються про своє здоров'я.

Ще один напрямок використання рожевої солі в кулінарії - це приготування їжі на бруску солі. Плаский брусок гімалайського рожевого галіта, поміщеного на вогонь, виступає в ролі сковорідки. На такому бруску можна смажити м'ясо, рибу, яєчню, морепродукти і інше, з використанням олії і без. Попередньо солити продукт при цьому не потрібно, він просолюється в процесі приготування. До того ж рожева сіль, що має антисептичні властивості, позбавляє їжу, яку на ній готують, від бактеріальної флори.

Гімалайська рожева сіль купити


Гімалайська рожева сіль стала модним атрибутом в ресторанному бізнесі. На ній дорогі ресторани не тільки готують їжу, а й подають на соляних брусочках закуски, масло, використовують чарки з рожевої солі для алкогольних напоїв, використовують як елемент декору.

4. Медичні властивості і користь гімалайської солі.

Гімалайська сіль, утворена з вод стародавніх океанів під впливом геологічних процесів, має колоїдальну структуру, що означає її гарну засвоюваність в організмі на клітинно-мембранному рівні. Гімалайська рожева сіль в організмі легко розділяється на складові, не піддається перетворенням в процесі обміну речовин і повністю біологічно сприйнятлива організмом.

Рожеву сіль можна вживати тим, хто страждає набряком внаслідок затримки рідини в організмі. На відміну від кухонної солі вона не викликає таких явища, а навпаки нормалізує водно-сольовий баланс в організмі.

Гімалайська рожева сіль


Крім того, гімалайська сіль покращує циркуляцію крові і стан серцево-судинної системи, сприяє детоксикації організму, виведенню важких металів, шлаків і сольових відкладень, допомагає збалансувати рівень PH, розслаблює м'язову систему, збагачує організм мінеральними речовинами, стимулює роботу травної системи, покращує обмін речовин і стан шкіри.

Однак потрібно не забувати, що гімалайська рожева сіль - все-таки сіль, і містить хлорид натрію, а тому зловживати нею не можна. Безпечна норма цієї солі - 1 чайна ложка на день.

Корисні властивості рожевої солі виявляються не тільки при вживанні в їжу. Цей мінерал іонізує повітря і створює сприятливий клімат в приміщенні, що допомагає врівноважувати нервову систему і позитивно впливає на органи дихання, нормалізує біоенергетику тіла. З гімалайського галіта виготовляють соляні лампи, викладають штучні соляні печери, рожевої сіллю обробляють сауни, використовують в декоруванні приміщень.

Гімалайська рожева сіль


Використовується рожева сіль для прийняття ванн, надаючи благотворний терапевтичний і очищуючий ефект, для полоскань, інгаляцій і компресів. Однак сольові ванни мають ряд протипоказань: вони заборонені при вагітності, туберкульозі, захворюваннях крові, гострих запальних процесах, пухлинах, глаукомі, ряді шкірних захворювань, хронічній формі ниркової недостатності, венозної недостатності ніг. Перед тим, як приймати соляні ванни, краще порадитися з лікарем.

Використовується гімалайська сіль і в косметології для виготовлення соляного мила і різних косметичних засобів.


Купити Гімалайську рожеву сіль ви можете в розділі Спеції та прянощі нашого інтернет магазину спецій SpiceryShop.com.ua

Теги: сіль

Связанные товары

Связанные статьи

Суп курячий з вівсяно-сирними галушками

СУП КУРЯЧИЙ З Вівсяно-сирні галушки - легкий, корисний і незвичайний супчик. Вівсяно-сирні галушки і такі прянощі як любисток, селера, запашний перець і коріандр внесуть цікаву родзинку в, здавалося б, просте блюдо.

Детальніше

Пряний гарбузово-айвовий суп-пюре

ПРЯНИЙ гарбузове-АЙВОВИЙ СУП-ПЮРЕ - яскравий вітамінний супчик, який можна приготувати і взимку як зі свіжих, так і з заморожених овочів. А кориця, гвоздика, калінджі і часник додадуть йому необхідну пікантність.

Детальніше

Салат зі свіжих овочів з кіноа і смородиною

Салат з СВІЖИХ ОВОЧІВ з кіно та СМОРОДИНОЙ - чудовий сезонний салат, багатий корисними речовинами, вітамінами, білками. Дуже смачний, ароматний і ситний. Такого салату вже досить, щоб повноцінно пообідати.

Детальніше