Випуск дошки
(sambar masala)
Самбар масала - класична суміш спецій, широко застосовувана в кухні Південної Індії для приготування переважно овочевих страв. Головна страва, яку готують із застосуванням цієї суміші, так і називається - Самбар. Це бобові (сочевиця, горох, боби, квасоля або їх суміш, в індійській кухні звані збірним терміном «dal»), приготовлені з будь-якими овочами. Можна використовувати для приготування страви тільки один тип овочів, так і різні їх комбінації (кольорова капуста, баклажани, кабачки, картопля, томати та ін.). Їдять Самбар з вареним рисом або різними коржами (Idlis, Vadas, Dosas).
Самбар масалу використовують також для приготування овочевих супів, овочевих начинок для коржів, різних овочевих і рисових страв, готують з самбар масалой і курку.
До складу Самбар Масалов крім суміші прянощів можуть входить також прожаренние і розмелені бобові, які надають приправі горіховий присмак і створюють додаткову густоту в підливі.
Є різні тонкощі в приготуванні приправи. Одні рекомендують обсмажувати спеції на сухій сковороді, інші - в рафінованій олії. Одні вважають за краще обсмажувати бобові окремо від інших інгредієнтів і змішувати їх перед розмелюванням, інші обсмажують всі разом. Деякі вважають за краще не додавати бобові взагалі. До складу Самбар Масалов може входити кокос, проте деякі вважають, що він надає специфічний присмак, який підходить не до всіх страв, і вважають за краще його не класти. За деякими рецептурами до складу приправи входять листя каррі, однак вони не є необхідним інгредієнтом. Склад прянощів в приправі також може варіюватися в залежності від особистих уподобань.
Рецепт самбар Масалов 1.
- Насіння коріандру - 1/2 чашки
- Кумин (зіра) - 1/4 чашки
- Сhana dal жовтий - 1/4 чашки
- Urad dal чорний - 1/4 чашки
- Насіння фенугрека (пажитника, шамбали) - 1/4 чашки
- Перець чорний горошок - 1/4 чашки
- Перець чилі пластівці - 1/4 чашки
- Кокосова стружка - 1/4 чашки
- Насіння гірчиці - 1/4 чашки
- Листя карі сушені - 20 шт.
- Куркума - 2 ст. л.
- Асафетида - 2 ст. л.
Обсмажити всі інгредієнти крім куркуми і асафетиди на гарячій сковороді, поки їх аромат не стане яскравим і насиченим. Уникати підгоряння. Потім остудити. Додати куркуму і асафетиду і змолоти все разом в порошок. Самбар масала готова.
Рецепт самбар Масалов 2.
спеції:
- Насіння коріандру - 6 ст. л.
- Кумин (зіра) - 2 ст. л.
- Перець чорний горошок - 2 ч. Л.
- Насіння фенугрека (пажитника, шамбали) - 2 ч. Л.
- Куркума - 1,5 ст. л.
- Перець чилі - 10 стручків без плодоніжок і насіння
бобові:
- 2 ч.л. urad dal
- 2 ч.л. channa dal
- 2 ч.л. mung dal
Обсмажити на повільному вогні окремо бобові та спеції (виключаючи куркуму), потім остудити, змішати разом всі інгредієнти і змолоти в порошок.
Цей рецепт може включати в себе також 5 шт. гвоздики і 5 г асафетиди.
Рецепт самбар Масалов 3.
- Насіння коріандру - 250 г
- channa dal - 100 г
- urad dal чорний - 100 г
- Перець чилі - 8 стручків
- Кориця - 5 г
- Асафетида - 5 г
- Масло - 2 ст. л.
Обсмажити в маслі на повільному вогні все інгредієнти, починаючи з асафетиди і потім додаючи всі інші. Остудити і змолоти в порошок.
Може Самбар масала мати і такий склад:
Рецепт самбар Масалов 4.
- Куркума
- Кумин (зіра)
- насіння коріандру
- Перець чорний горошок
- кориця
- імбир
- асафетида
- Перець чилі
- мускатний колір
- Мускатний горіх
- Насіння фенугрека (пажитника, шамбали)
- гвоздика
- кардамон
- Насіння гірчиці чорної
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Приправи каталогу продукції, де Ви можете купити Масалов і інші суміші спецій. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу в Києві і Україні Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.