Гімалайський чорна сіль
(Himalayan black sea salt, kala namak)
вона ж калу Намак, санчал
зміст
1. Походження і видобуток чорної гімалайської солі.
2. Хімічний склад гімалайської чорної солі.
3. Кулінарні властивості і застосування чорної солі.
4. Медичні властивості і користь чорної гімалайської солі.
1. Походження і видобуток чорної гімалайської солі.
Чорна гімалайська сіль - природна вулканічна кам'яна сіль, що утворилася в період формування Гімалайських гір і висихання древніх морів 250 мільйонів років тому. Процес цей супроводжувався вулканічною активністю, поклади солі змішувалися з магмою, знаходячи свій унікальний мінеральний склад і колір.
Чорну Гімалайську сіль можна назвати родичкою рожевої гімалайської солі. У них загальна природа і історія виникнення, і докладно про неї можна почитати в нашійстатті про Гімалайську рожеву сіль .
Однак, рожева і чорна сіль видобуваються в різних родовищах і мають дещо відмінний хімічний склад і властивості. Чорна сіль видобувається в індійських Гімалаях, в родовищі, іменованому Кала Намак, і саме під цією назвою на санскриті вона і фігурує в Індії. Ще в Індії вживається назва цієї солі на хінді - санчал.
Великі кристали і шматки солі калу Намак мають буро-чорний колір. Мелена ж сіль на вигляд брудно-рожевого кольору, при намоканні темніє. У той же час кристали рожевої гімалайської солі мають саме рожевий колір, а в молотом вигляді рожева сіль стає майже білою, з легким кремовим рожевим відтінком. Відмітна риса чорної солі - насиченість сірководнем, що надає їй яскраво-виражений яєчний запах.
Однак, незважаючи на ці відмінності чорну і рожеву сіль часто плутають, а то і видають в магазинах за один і той самий продукт.
2. Хімічний склад гімалайської чорної солі.
Вважається, що чорна сіль калу Намак містить 74 натуральних мінеральних з'єднання. Основними компонентами чорної солі є хлорид натрію з домішкою сульфіду заліза, магнію і сірководню, що додає їй характерний колір і запах. Крім цих речовин чорна сіль збагачена кальцієм, калієм, цинком, міддю, фтором, йодом, селеном та іншими мікроелементами.
У чорної солі набагато нижче зміст NaCl (хлориду натрію), ніж в кухонної солі. Завдяки чому чорна сіль не затримує воду в організмі і не викликає відкладення солей в суглобах.
3. Кулінарні властивості і застосування чорної солі.
Чорну сіль можна використовувати точно так же, як і звичайну кухонну сіль, додаючи її в усі солоні страви. Однак якщо вас бентежить яєчний запах солі, то можна обмежитися використанням чорної солі в гарячих стравах. При термообробці і змішуванні з запахами інших продуктів в гарячому блюді, смак і запах чорної солі розчиняється, роблячи смак їжі більш насиченим. При цьому неприємна специфічність аромату чорної солі вже не відчувається.
А для салатів можна використовувати рожеву Гімалайську сіль, яка не має сірководневого запаху, але при цьому також має багатий мікроелементами складом.
4. Медичні властивості і користь чорної гімалайської солі.
Чорна гімалайська сіль, як і рожева сіль, повністю біологічно сприйнятлива організмом і добре засвоюється, не викликаючи тих побічних явищ, які викликає кухонна сіль. Вона не затримує воду, не відкладається в суглобах і не збільшує вміст натрію в крові.
Чорна сіль особливо рекомендується тим, хто страждає набряком, сердечнобольним і людям з високим кров'яним тиском.
Головне властивість чорної солі в тому, що вона покращує травлення і апетит, посилює перистальтику кишечника, позбавляє від здуття і газоутворення і діє як легке проносне, позбавляючи від запорів.
До того ж чорна сіль сприяє зняттю головного болю, поліпшує зір, надає антисептичну дію. Розчин чорної солі застосовують як блювотний засіб при важких отруєннях. У практиці йоги розчином чорної солі промивають ніс. При ангіні і запаленні горла його застосовують для полоскань.
В Індії чорна сіль вважається Аювердіческій препаратом і входить в домашню аптечку.
Купити чорну сіль ви можете в розділі Спеції нашого інтернет магазину спецій SpiceryShop.com.ua