Перець бурбонский (мадагаскарський)

Автор: Ольга Ковмир Дата: 27.01.2014 Просмотров: 5206 Комментарии : 0

(piper borbonense, tsiperifery pepper)

Перець мадагаскарський, дикий перець, Wild Madagascan pepper, Voatsiperifery Pepper.


Перец бурбонский | мадагаскарский

зміст

1. Ботанічний опис прянощі бурбонский перець.
2. Поширення прянощі мадагаскарський перець.
3. Заготівля спеції бурбонский перець.
4. Хімічний склад бурбонского перцю.
5. Властивості і застосування бурбонского мадагаскарського перцю в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь бурбонского мадагаскарського перцю.

1. Ботанічний опис прянощі бурбонский перець.

Перець бурбонский (piper borbonense) - вид дикої перцевої ліани, ендемік Мадагаскару, тому також носить назву мадагаскарський перець. Родич чорного перцю, і так само як і чорний перець, перець кубеба і довгий перець (піппалі) відноситься до дійсних перцям.

Як пряність використовуються плоди перцевої ліани. Ягоди бурбонского перцю за формою нагадують перець кубеба, але мають менший розмір. Горошина перцю діаметром 3 мм, злегка овальної форми, з неопадающіх плодоніжкою завдовжки 5-6 мм. Висушені плоди мадагаскарського перцю мають чорно-коричневу або червоно-коричневе забарвлення.

2. Поширення прянощі мадагаскарський перець.

Бурбонский (мадагаскарський) перець - дуже рідкісна і маловідома пряність, батьківщиною якої є Мадагаскар, де piper borbonense проізрасатет в дикому вигляді в тропічних дощових лісах, переважно на східному узбережжі острова. Зустрічається ще мадагаскарський перець в деяких областях Центральної Африки, на островах Маврикій і Реюньон.
Місцева назва перцю на Малагасійська говіркою - Voatsiperifery, похідне від двох слів: «Voa» - фрукт, плід і «tsiperifery» - назва власне цього виду перцевої ліани на малагасі.


Перец бурбонский | мадагаскарский

3. Заготівля спеції бурбонский перець.

Маловідомість і дорожнеча цієї спеції обумовлена виключно диким произростания бурбонского перцю в тропічних лісах Мадагаскару, складністю його заготівлі та дуже малою кількістю врожаю. Щороку збирають всього 1,5-2 тонни бурбонского перцю, тоді як чорного перцю збирають 2000 тонн тільки на Мадагаскарі. Виходити на світовий ринок бурбонский перець почав всього 50 років тому.

Збирають плоди бурбонского перцю вручну, один раз на рік, в період його повної стиглості. Перцева ліана досягає у висоту 20 метрів, обплетая які ростуть поруч дерева. Плодоносять тільки молоді пагони ліани дикого мадагаскарського перцю, що знаходяться в самому верху. Тому для збору прянощі застосовувати його для виробництва доводиться забиратися на самі верхівки дерев. Через таку складності заготовки в зібраному врожаї присутні плоди мадагаскарського перцю різного ступеня зрілості. Повністю дозрілий плід перцю червоного кольору після сушки зберігає відтінки червоного, тоді як недостиглі зелені плоди, висихаючи, стають чорно-коричневими. Таким чином, чим більше в зібраному врожаї дикого перцю плодів червоного відтінку - тим вище якість товару.

Усередині якісний плід бурбонского перцю має щільну світлу пластичну сформувалася серцевину.

Зібраний урожай висушується природним способом.

4. Хімічний склад бурбонского перцю.

Мадагаскарський перець містить вітаміни С, Е, В1, В2, В6, фолієву і нікотинову кислоти, а також велика кількість ефірних масел.

5. Властивості і застосування бурбонского мадагаскарського перцю в кулінарії.

Аромат бурбонского перцю дуже складний, злегка нагадує чорний перець, але з яскравим букетом, з нотками деревними, квітковими, фруктовими, цитрусовими. Його смак також багатий - помірно гострий і в той же час освіжаючий, смолистий, деревно-фруктовий, трохи солодкуватий, з довгим післясмаком.

Застосовувати мадагаскарський перець слід таким же чином, як і чорний перець, а краще замість нього. Додавати в блюдо його потрібно в самому кінці, уникаючи тривалої теплової обробки, щоб зберегти аромат цього перцю. Але щоб відчути букет цих прянощів у всій красі краще посипати страву свіжомеленою бурбонська перцем в якості фінішної обробки.

На Мадагаскарі бурбонский перець століттями використовували для приготування риби і страв з морепродуктів. Він також прекрасно підходить до м'яса, птиці, свіжих салатів, і як особливе індивідуальне пременение бурбонского перцю - до десертів, фруктів, страв на основі кокоса і, особливо, до шоколаду.

6. Лікувальні властивості і користь бурбонского мадагаскарського перцю.

Ефірні масла бурбонского перцю застосовують в косметології в складі засобів для поліпшення тонусу і пружності шкіри, а також в парфумерії, і як м'який жіночий афродизіак.
Мадагаскарський перець нормалізує кровообіг, стимулює роботу внутрішніх органів. Використовується в складі препаратів для боротьби з шкірними захворюваннями.


Купити бурбонский перець ви можете в розділі Спеції нашого інтернет магазину спецій і приправ SpiceryShop.com.ua.

Теги: перець бурбонский

Связанные товары