Самбар масала

Автор: Ольга Ковмір Дата: 16.06.2010 Просмотров: 9789 Комментарии : 0

(sambar masala)

Самбар масала - класична суміш спецій, що широко застосовується в кухні Південної Індії для приготування переважно овочевих страв. Головна страва, яку готують із застосуванням цієї суміші, так і називається - Самбар. Це бобові (сочевиця, горох, боби, квасоля або їх суміш, в індійській кухні звані збірним терміном «dal»), приготовлені з будь-якими овочами. Можна використовувати для приготування страви як один тип овочів, так і різні їх комбінації (кольорова капуста, баклажани, кабачки, картопля, томати та ін.). Їдять Самбар з вареним рисом або різними коржами (Idlis, Vadas, Dosas).

Самбар масала  Самбар масала

Самбар масалу використовують також для приготування овочевих супів, овочевих начинок для коржів, різних овочевих і рисових страв, готують з самбар масалою і курку.

До складу самбар масали крім суміші прянощів можуть входить також просмажені і розмелені бобові, які надають приправі горіховий присмак і створюють додаткову густоту в підливі.

Є різні тонкощі в приготуванні приправи. Одні рекомендують обсмажувати спеції на сухій сковороді, інші - в рафінованій олії. Одні вважають за краще обсмажувати бобові окремо від інших інгредієнтів і змішувати їх перед розмелюванням, інші обсмажують все разом. Деякі вважають за краще не додавати бобові взагалі. До складу самбар масали може входити кокос, проте деякі вважають, що він надає специфічний присмак, який підходить не до всіх страв, і вважають за краще його не класти. За деякими рецептурами до складу приправи входять листя каррі, однак вони не є необхідним інгредієнтом. Склад прянощів в приправі також може варіюватися в залежності від особистих уподобань.

Бобові Dals  Самбар масала обсмажування

Рецепт самбар масали 1.

  • Насіння коріандру - 1/2 чашки
  • Кумин (зіра) - 1/4 чашки
  • Сhana dal жовтий - 1/4 чашки
  • Urad dal чорний - 1/4 чашки
  • Насіння фенугрека (пажитника, шамбали) - 1/4 чашки
  • Перець чорний горошок - 1/4 чашки
  • Перець чілі пластівці - 1/4 чашки
  • Кокосова стружка - 1/4 чашки
  • Насіння гірчиці - 1/4 чашки
  • Листя каррі сушене - 20 шт.
  • Куркума - 2 ст. л.
  • Асафетида - 2 ст. л.

Обсмажити всі інгредієнти крім куркуми і асафетиди на гарячій сковороді, поки їх аромат не стане яскравим і насиченим. Уникати підгоряння. Потім остудити. Додати куркуму і асафетиду і змолоти все разом в порошок. Самбар масала готова.

Mung Dal  Urad Dal  Chana Dal

Рецепт самбар масали 2.

Спеції:

  • Насіння коріандру - 6 ст. л.
  • Кумин (зіра) - 2 ст. л.
  • Перець чорний горошок - 2 ч. л.
  • Насіння фенугрека (пажитника, шамбали) - 2 ч. л.
  • Куркума - 1,5 ст. л.
  • Перець чілі - 10 стручків без плодоніжок і насіння

Бобові:

  • 2 ч.л. urad dal
  • 2 ч.л. channa dal
  • 2 ч.л. mung dal

Обсмажити на повільному вогні окремо бобові та спеції (виключаючи куркуму), потім остудити, змішати разом всі інгредієнти і змолоти в порошок.

Цей рецепт може включати в себе також 5 шт. гвоздики і 5 г асафетиди.

Рецепт самбар масали 3.

  • Насіння коріандру - 250 г
  • channa dal - 100 г
  • urad dal чорний - 100 г
  • Перець чілі - 8 стручків
  • Кориця - 5 г
  • Асафетида - 5 г
  • Олія - 2 ст. л.

Обсмажити в олії на повільному вогні все інгредієнти, починаючи з асафетиди і потім додаючи всі інші. Остудити і змолоти в порошок.

Може самбар масала мати і такий склад:

Рецепт самбар масали 4.

  • Куркума
  • Кумин (зіра)
  • Насіння коріандру
  • Перець чорний горошок
  • Кориця
  • Імбир
  • Асафетида
  • Перець чілі
  • Мускатний цвіт
  • Мускатний горіх
  • Насіння фенугрека (пажитника, шамбали)
  • Гвоздика
  • Кардамон
  • Насіння гірчиці чорної

Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Приправи каталогу продукції, де Ви можете купити масали і інші суміші спецій. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу в Києві і Україні Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: самбар масала