Свинина с тамариндом
Вам буде потрібно:
- 500 г свинини
- 1 цибулина
- 3-4 зубчики часнику
- свіжий імбир, шматочок з волоський горіх
- соєвий соус
- перець чилі (за бажанням)
- тамаринд (1 ст.л. м'якоті)
- коричневий цукор 2 ст.л.
На мій погляд - це одна з найсмачніших страв, які можна приготувати з м'яса. Прямо скажемо - делікатесне, гарнірів не потребує, хіба що салатик. Рецепт східний, придуманий не мною, але неодноразово мною випробуваний. Я з деяких пір - великий шанувальник поєднання в смаку гострого, кислого, солодкого, пряного.
Отже, ріжемо свинину невеликими шматочками. Невеликими - тому що чим більше їх буде обволікати надалі приправа - тим смачніше. Трішки присаливаем і обсмажуємо свинину на сковороді.
Тим часом подрібнюємо в блендері в однорідну кашку цибуля, часник і свіжий імбир. Щоб краще перемелювалося, кілька ложок соєвого соусу виливаємо відразу в цю кашку. Любителі поострее можуть додати сюди перець чилі - свіжий або мелений.
Викладаємо нашу кашку в сковорідку з м'ясом, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати свинину вже в цій приправі.
Тим часом займемося тамариндом. Якщо у Вас є Тамаріндовое брикет, де плоди тамаринду спресовані разом в кісточками, відколупувати від нього шматочок розміром приблизно з два волоських горіха. Заливаємо його 1/3 склянки гарячої води і гарненько там вимішуємо, щоб Тамаріндовое м'якоть розчинилася, і вийшло рідке пюре. Кісточки витягаємо. Можливо, кісточки потрібно залити ще однією порцією води поменше, щоб відібрати з них всю м'якоть тамаринду.
З цілим тамариндом ситуація схожа. Його потрібно буде очистити від шкаралупи, а внутрішню м'якоть з кісточками подібним чином перетворити в пюре.
Далі виливаємо наш Тамаріндовое сік до м'яса, перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо все разом ще хвилин 20, підливаючи воду, якщо необхідно, щоб м'ясо вже не смажилося, а тушкувалось в цьому соусі. При необхідності досолюємо.
І, нарешті, заключний етап. Відкриваємо кришку, робимо великий вогонь, випаровуємо воду, посипаємо все коричневим цукром і, перемішуючи, смажимо на великому вогні пару хвилин, поки цукор разом з приправою НЕ карамелізується навколо шматочків м'яса.
Треба сказати, що це те блюдо, після якого сковорідка дуже ретельно вилизується теж :)
рецепти зі спеціями, прянощами, приправами, свинина з тамариндом