Матерія Гарама
(garam masala)
Гараму масала - найпопулярніша і відома приправа Індії. У перекладі з хінді «гарам» позначає «теплий, гарячий, зігріваючий», а «масала» - «суміш спецій». Існує безліч рецептів цієї приправи, залежних від місцевих смаків в тій чи іншій частині Індії. Кожна індійська господиня має вміти готувати цю суміш, і як правило кожна з них має свої секретами і тонкощами в її приготуванні.
.
Традиційно гарам масала - приправа середньо гостра. Вона широко випускається промисловим способом в різних варіаціях: гарам масала класична, для овочів, для бобових, для м'яса. Ця приправа чудово доповнює практично будь-які страви: овочеві, бобові, рисові, м'ясні, соуси і підливи, салати зі свіжих овочів. Додають гарам Масалов і в кондитерські вироби - печива, кекси, пироги, в тісто для фритюру. Готують з гарам масалой чай.
Мелена гарам масала додається в гарячу страву за кілька хвилин до кінця приготування, або ж нею посипається вже готову страву. М'ясо для запікання натирається масалой до початку приготування.
До складу гарам Масалов входить від декількох до більш десятка компонентів. У різних варіаціях і пропорціях. Нижче будуть перераховані деякі рецепти. Щоб приготувати суміш, нерозмелені прянощі потрібно спочатку прожарити на сухій гарячій сковороді на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин до появи більш яскравого характерного запаху. При цьому стежити, щоб вони не підгорає, а прожарюватися рівномірно. За одним з рекомендаціями кожну спецію потрібно прожарювати окремо, тому що для кожної з них потрібен різний час в залежності від розміру зерен. За іншими - все змішують і прожарюють одночасно. Потім спеції все разом перемелюють в кавомолці або розтирають у ступці.
Якщо ж прянощі кладуть в блюдо в нерозмелені вигляді, їх прожарюють в маслі до початку приготування страви, а потім додають решту інгредієнтів.
.
Рецепт гарам Масалов 1.
- Кумин (зіра) - 2 ст. л.
- Насіння коріандру - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст. л.
- Кардамон - 2 ст.л.
- Запашний перець - 1 ч.л.
- Лавровий лист - 2-3 шт.
- Палички кориці - 8-10 см.
- Гвоздика - 1 ч.л.
- Мускатний горіх - 1 ч.л.
Рецепт гарам Масалов 2.
- Кумин (зіра) - 2 ст. л.
- Насіння коріандру - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст. л.
- Кардамон - 2 ст. л.
- Запашний перець - 1 ч. Л.
- Лавровий лист - 2-3 шт.
- Палички кориці - 8-10 см.
- Гвоздика - 1 ч. Л.
- Мускатний горіх - 1 ч. Л.
- Перець чилі - 1 ч. Л.
- Фенхель - 1 ч. Л.
- шафран
- мускатний колір
Рецепт гарам Масалов 3.
- Кумин (зіра) - 0,5 ч.л.
- Насіння коріандру - 1 ч.л.
- Кардамон - 3/4 ч.л.
- Кориця - 3/4 ч.л.
- Гвоздика - 1/4 ч.л.
- Чорний перець горошок - 3/4 ч.л.
- Мелений імбир - 0,5 ч.л.
Рецепт гарам Масалов 4.
- Насіння коріандру - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст. л.
- Кумин (зіра) - 2 ст.л.
- Фенхель - 2 ст. л.
- Гвоздика - 1 ст. л.
- Кардамон - 1 ст. л.
- Паличка кориці - 7-5 см.
- Бадьян - 4 звездочкі'
Рецепт гарам Масалов 5.
- Насіння коріандру - 4 ст. л.
- Кумин (зіра) - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст.л.
- Кардамон - 1 ст. л.
- Гвоздика - 1 ст.л.
- Палички кориці - 2 по 5 см.
Рецепт гарам Масалов 6.
- Насіння коріандру - 2 ст. л.
- Кумин (зіра) або кмин - 2 ст. л.
- Чорний перець горошок - 2 ст. л.
- Кардамон - 10 коробочок (зерен)
- Гвоздика - 5 шт.
- Палички кориці - 2 по 5 см.
- Лавровий лист - 4 шт.
- Перець чилі - 2 стручки
- Насіння гірчиці - 2 ст. л.
Рецепт гарам Масалов 7.
- бадьян
- чорний кардамон
- Чорний перець горошок
- кмин
- Касія
- лист касії
- Перець чилі
- гвоздика
- лист гвоздики
- коріандр
- імбир сушений
- фенхель
Рецепт гарам Масалов 8.
- Чорний перець горошок
- Кумин (зіра)
- імбир
- великий кардамон
- Касія
- кориця
- коріандр
- гвоздика
- малий кардамон
- довгий перець
- Мускатний горіх
- мускатний колір
- фенхель
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Приправи каталогу продукції, де Ви можете купити Гараму масалу і інші суміші прянощів. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.