Лимонний кекс з куркумою
На цей рецепт мене надихнула Олена Левицька: до того я ніколи не пробувала додавати куркуму в солодку випічку. Вийшло просто неймовірно!
Для кексу Вам потрібно:
- 2 склянки борошна
- 1/2 склянки цукру (краще коричневого)
- 100 мл рослинного масла без запаху
- 1 склянка ізюму
- 3/4 склянки лимонних цукатів
- 2 ст.л. лимонного соку
- 1 стакан води
- 1ч.л. куркуми
- 1ч.л. меленого коріандру
- 1ч.л. соди
Крім цього, для глазурі:
- 2 ст.л. сметани
- 2 ст.л. цукру
- 1 ст.л. Кероб (порошок з плодів ріжкового дерева, замінник какао)
Замість глазурі можна зробити Кардамонови пудру. Для цього нам буде потрібно:
- 1,5 цукру
- 3 зернятка зеленого кардамону (цілком)
Лимонні цукати можна приготувати самостійно, проварити з цукром дрібно нарізані лимонні скоринки. Важливо, щоб готові цукати не гірчить. Або ж можна зрізати верхній шар з кірочок, залишивши тільки цедру, і додати в кекс замість цукатів лимонну цедру.
Отже, замішуємо тісто. Змішуємо всі сухі інгредієнти - борошно, цукор, куркуму, коріандр, соду. Додаємо масло і розтираємо руками, щоб не було грудочок. Додаємо воду, лимонний сік, лимонні цукати (або цедру) і попередньо трохи вимочений родзинки, добре перемішуємо. Тісто має вийти швидше рідким, ніж густим. Ми залишаємо його в кімнаті на 30 хвилин, а потім випікаємо в духовці при 160-180 градусах близько півгодини.
Для глазурі змішуємо сметану, цукор і кероб, доводимо до кипіння і охолоджуємо.
Щоб зробити Кардамонови пудру, потрібно всього лише перемолоти цукор разом з кардамоном в електричній кавомолці.
Трохи остиглий кекс полити глазур'ю або посипати пудрою - і дивовижний десерт готовий! Дуже рекомендую подавати з масала-чаєм (наприклад, кориця - гвоздика - шафран - запашний перець - мускатний горіх).
рецепти зі спеціями, прянощами, приправами, кекс лимонний, випічка
Теги: кардамон , коріандр , куркума , ріжкове дерево
Поділитись: