перець кубеба
(Pepper Cubeb)
яванський перець, кумукус, рину, хвостатий перець, дикий перець (диким перцем також називають і бурбонский (мадагаскарський) перець, який за зовнішнім виглядом схожий на кубеба)
зміст
1. Ботанічний опис прянощі перець кубеба.
2. Поширення спеції перець кубеба.
3. Заготівля спеції перець кубеба.
4. Хімічний склад перцю кубеба.
5. Властивості і застосування перцю кубеба в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь перцю кубеба.
1. Ботанічний опис прянощі перець кубеба.
Перець кубеба (Piper cubeba L.) - плоди вічнозеленої перцевої ліани, що відноситься до дійсних перцям і складається в родинних стосунках з чорним перцем (Piper nigrum L.) і американським (Piper augustifolium L.).
Ліана перцю кубеба досягає у висоту 6 метрів. Ягоди зібрані в грона подібно чорному перцю і дуже схожі з ним за зовнішнім виглядом. Однак ці близькі родичі мають як подібні якості, так і відмінності. Плід перцю кубеба трохи більше чорного перцю (4-5 мм в діаметрі) і має характерну неопадающіх плодоніжки. Колір плодів кубеби варіюється від сіро-бурого до чорного, а поверхня їх така ж зморшкувата, як і у чорного перцю. Усередині жорсткої оболонки плода кубеби знаходиться світле масляниста ядро, в якому і міститься основна маса ефірних масел.
Є у перцю кубеба і помилкові побратими. Це Ashanti pepper, плід центральноафриканського рослини Piper guineense Schumach et Thonn, званий помилковим (африканським) кубеба або ж африканським або гвінейських перцем. У порівнянні з перцем кубеба плоди цього перцю менше за розміром і еліптичної, а не круглої форми, з вигнутим хвостиком. Другий помилковий африканський побратим - West African black-pepper, плід рослини Piper clusii, більший за розміром і більш гладкий. Смак цих перців схожий на перець кубеба, але менш гіркий.
До помилковим кубеба відносяться також перцеві рослини piper baccatum і piper caninum, а також плутають кубеба з незрілими плодами кассии (коричного дерева), які схожі за виглядом, але зовсім інші за смаком і ароматом.
2. Поширення спеції перець кубеба.
Родина перцю кубеба - індонезійські острови Борнео, Суматра і Ява. У природних умови перець кубеба зростає в тропічних лісах. У нинішній час перець кубеба вирощується і експортується переважно на Індонезійських островах (найбільше на острові Ява), а також в африканських країнах Сьєрра Леоне та Конго. Зустрічаються ліани перцю кубеба на Малакці, Зондських, Молуккських і Антильських островах.
Перець кубеба завжди любили, цінували і активно використовували на його батьківщині в Індонезії, в Малайзії і в Північній Африці. В Європі кубеба з'явився в 14 столітті і був популярний до початку 17-го, коли його затьмарив перець чорний. В цей же період перець кубеба з'являється і в Росії, але цінується набагато менше чорного перцю. Незважаючи на втрату популярності в Європі, перець кубеба досі фігурує в ряді національних рецептів, але більш активно використовується в медицині і парфумерії.
3. Заготівля спеції перець кубеба.
Збирають перець кубеба недостиглі, коли плоди вже пожовкли, але ще не почервоніли, і висушують на сонці. У процесі сушіння плоди зморщуються і темніють, набуваючи сіро-бурий колір.
Якісні плоди перцю кубеба мають всередині розвинене світле масляниста ядро, а колір оболонки плода - сіро-бурий. При довгому зберіганні цей колір змінюється на чорний, а ядро всередині зморщується і буріє.
Вважається, що якісний урожай прянощі кубеба повинен містити не більше 10% порожніх невизревшіх ягід.
4. Хімічний склад перцю кубеба.
Ягоди перцю кубеба містять від 15 до 18% ефірного масла, що складається головним чином з діпентен, Кадино і стеароптен. За пекучість перцю кубеба відповідає речовина кубебін, тоді як пекучість чорного перцю надає пиперин. До складу кубеби входять і всі основні компоненти чорного перцю - піперидин, хавіцін, білок, вітаміни та ін.
5. Властивості і застосування перцю кубеба в кулінарії.
Аромат перцю кубеба дуже сильний, свіжий, нагадує чорний перець і трохи запашний перець, але відрізняється смолисто-деревними, камфорний і навіть цитрусовими відтінками. Смак його пекучий, терпкий, ментоловий, свіжий і гіркий. Смак і аромат перцю кубеба відрізняються великою інтенсивністю. Це дуже сильна пряність, використовувати яку потрібно обережно, в невеликій кількості. У порівнянні з чорним перцем - в 4 рази менше.
Застосовувати перець кубеба в кулінарії можна аналогічно чорному перцю. Він прекрасно підійде до м'ясних і рибних страв, до морепродуктів, супів, соусів, овочевих страв, рису, свіжих салатів, пряної випічці. Дуже вдало він відтіняє маринади, замінюючи собою відразу чорний і запашний перець і надаючи маринадів особливо витончений аромат. Перець кубеба добре поєднується з іншими прянощами, також аналогічно чорному перцю. Входить він до складу традиційних сумішей прянощів - індонезійський каррі і арабська рас-ель-ханут.
Додавати перець кубеба в блюдо потрібно на фінальній стадії приготування, щоб зберегти його летючий аромат. Добре посипати свіжомеленим кубеба вже готову страву.
6. Лікувальні властивості і користь перцю кубеба.
Перець кубеба володіє цінними лікувальними властивостями, за що його активно застосовують для виготовлення фармацевтичних препаратів, в тому числі і гомеопатичних, а також в ароматерапії.
Його властивості - антисептичну, бактерицидну, противірусну, антиспазматическое, сечогінний, відхаркувальний, стимулюючий. Препаратами на основі перцю кубеба лікують захворювання сечостатевої сфери, в тому числі такі як гонорея, цистит, уретрит, білі і простатит. Кубеба застосовують для лікування кашлю, хронічних бронхітів і легеневих захворювань. Перець кубеба сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає при розладі травлення.
Очищаючі властивості перцю кубеба цінуються і в косметології. Використовують його при виготовленні мила, кремів, дезодорантів, лосьйонів. Ароматизують цією пряністю тютюнові суміші.
Володіє кубеба і властивостями афродізіака. Яєчні білки, збиті з корицею і перцем кубеба, в 14 столітті вважалися відмінним збудливим засобом.
Купити перець кубеба ви можете в розділі Спеції нашого інтернет магазину спецій SpiceryShop.com.ua.