Мариновані маслюки, мариновані білі гриби
Рецепт описаний для маслюків, але його ж я застосовувала і для маринованих білих грибів.
1. Маслюки перебираємо і чистимо. Шкурка з капелюшків знімається легко і зчищати її потрібно обов'язково. Білі гриби чистити не потрібно. Великі гриби ріжемо на частини.
2. Замочуємо гриби в холодній воді хвилин на 30, щоб з них отлип все дрібне сміття і земля. Після цього їх миємо й перекладаємо в каструлю.
3. Я не прихильник виварювання грибів в декількох водах. Якщо це хороші їстівні гриби, а не умовно їстівні, які потрібно довго вимочувати, виварювати, вистоювати і т.д., то навіщо так над ними знущатися. Отрут в них немає, а з цими першими водами весь основний смак і аромат піде. Тому я проварюю гриби в одній воді.
Маслюки сильно пускають сік і уварюються, тому для початку ллємо трохи води на дно і ставимо на вогонь. У міру осідання грибів доповідаємо туди нові. В результаті їх увійде туди рази в 3 більше, ніж спочатку, а рідина, можливо, доведеться відбирати.
Білі гриби уварюються менше, і їх можна відразу залити водою майже доверху.
4. Проварюємо гриби 15-20 хвилин в киплячій воді.
5. Тепер додаємо сіль, цукор і спеції в такій пропорції:
На 2 л. грибів (вже наших варених):
- 2 ст. л солі (можна за смаком)
- 1-1,5 ст. л. цукру (за смаком)
- 0,5-1 ч.л. перцю чорного горошку (хто любить більше, хто менше)
- 10 горошин перцю запашного
- 5 штучок гвоздики (пряність сильна, важливо не переборщити, особисто мені не хочеться перебивати аромат грибів зайвим ароматом гвоздики)
- 5 штучок перцю кубеба (його аромат дуже добре поєднується з маринадом)
- 5 листочків лаврового листа
- 1 ч.л. кореня хрону, який додасть нашим грибам хрумкость і пружність
- 0,3 ч.л. насіння кропу
- 1-2 зубчики часнику, порізаного великими шматками (часник можна і не додавати, це до смаку, в опеньки я його кладу більше, в маслюки і білі - менше, тільки щоб трохи відтінити)
Поєднання спецій для маринаду може бути різним, можна погратися зі смаками з різними видами грибів. У рецептах з маринованими опеньками і дощовиками буде трохи інший набір спецій.
6. Проварюємо гриби в маринаді зі спеціями ще 10 хвилин.
7. Знімаємо з вогню, виловлюємо лавровий лист, додаємо 4-5 ложок оцту (я додаю 4).
8. Розливаємо гриби по банках. Я гриби не стерилізують і не заходить. Не люблю зайвих термічних обробок, до того ж в загорнених грибах без доступу повітря є ризик розвитку ботулізму. Тому коли гриби в банках охолонуть, я наливаю поверх них трохи рослинного масла, щоб покрило, і накриваю банки пергаментним папером і зав'язую мотузкою. І на холод - в холодильник або льох.
Через 4-5 днів гриби вже можна їсти.
рецепти зі спеціями, прянощами, приправами, мариновані гриби маслюки і білі швидко без стерилізації