Упма

Автор: Елена Орлова, г. Киев Дата: 10.04.2014 Просмотров: 6982 Комментарии : 0

Умпа Упма (в Таміл-Наду), або уппітту (в штаті Карнатака) - традиційний південно-індійський сніданок. По суті, це манна каша з овочами, горіхами і (звичайно!) Спеціями. У класичному «сільському» варіанті упми використовують арахіс, але не менш популярна «аристократична» упма з кешью. Овочі також варіюються на всі лади - чого тільки не зустрінеш в різних версіях цієї страви: і картопля, і помідори, і морква, і паприку, і зелений горошок, і стручкову квасолю, і кінзу або іншу зелень! Перепробувавши з десяток варіацій, я представляю Вам свій улюблений, авторський, рецепт. Отже, упма.

Вам буде потрібно:

  • 1 стакан манки
  • 2 склянки води плюс ще трохи
  • 1 маленька цибулина
  • 1/4 склянки зеленого горошку (можна свіжозамороженої, але не консервованого)
  • 1/4 склянки нарізаної маленькими (по півсантиметра) кубиками моркви
  • 2 ст.л. сирого арахісу
  • 2 ст.л. сушеного кешью
  • 1 ст.л. зерен чорної гірчиці
  • 1/2 ст.л. кумина (зіри)
  • 1 ст.л. свіжого імбиру
  • 2/3 стручка перцю чилі
  • 8-12 шт. листя каррі
  • 1/4 ч.л. куркуми
  • сіль
  • гірчичне або топлене масло (для смаження)

Розігріваємо на сковороді олію і додаємо туди по черзі: гірчицю, кумін, через півхвилини - горіхи; коли горіхи стануть золотистими - натертий на тертці імбир, подрібнений перець чилі і листя каррі. Ще через хвилину додаємо овочі (цибуля, горошок, морква), за ними - куркуму і сіль, потім воду. Весь цей час помішувати, щоб не підгорає, вогонь - середній. Смажимо недовго: від початку і до того моменту, коли додаємо воду, - від сили хвилин 5-7. Коли вода закипить, дуже обережно всипаємо манку, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Після того, як вся вода википить, закриваємо кришкою і залишаємо на повільному вогні ще на 1-2 хвилини, потім вимикаємо, і залишаємо під кришкою ще хвилини на 3-4. От і все!


рецепти зі спеціями, прянощами, приправами, умпа

Теги: гірчиця , зіра , імбир , каррі листя , куркума , перець чилі

Связанные товары