Три види сичуанський перців - червоний, зелений, Тімут

02.09.2021
Три види сичуанський перців - червоний, зелений, Тімут

Всі наведені сичуанські перці - червоний, зелений, Тімут - споріднені, такі, що є різновидами сичуанського перцю з властивими йому загальними властивостями - свіжий цитрусовий смак, успадкований від роду цитрусових, до якого належить ця рослина, своєрідно пекучий, але не так, як у класичних перців, а так, що викликає пощипування і оніміння в роті з ефектом анестезії і свіжим післясмаком. У цьому вони схожі, як і в способах їх застосування.

У чому ж відмінність? Я б відмінності розділила на дві групи: 1 - смак і аромат, 2 пекучий ефект. Ось тут вони дійсно індивідуальні і відрізняються один від одного.

Запах і смак.

Перець сичуанський червоний (Sichuan red) - це яскраво виражені деревні нотки на тлі цитрусової свіжості. Свіжий лимонний смак з кислинкою, в якому деревні нотки йдуть червоною ниткою.

Перець сичуанський зелений (Sichuan green) - це пронизливо-свіжий яскраво лимонний аромат і смак, з легким відтінком анісу і червоного апельсину. Смак більш інтенсивно лимонний, з легкою гіркуватістю, кисло-солонуватий, більш десертний, ніж у червоного сичуанського перцю.

Перець Тімут непальський (Nepal Timut pepper) - аромат і смак рожевого грейпфруту вдаряє одразу і зберігається весь час. На смак - як і грейпфрут, а більшою мірою його шкірка, де найбільше ефірних олій, інтенсивно кислий з гірчинкою, однак кислота і гіркота швидко минають, залишаючи ніжний грейпфрутовий післясмак. Найдесертніший з трьох перців.

Перець сичуанський червоний, зелений, Тімут

Пекучий ефект або гострота.

Перець сичуанський червоний (Sichuan red) має інтенсивний пекучий ефект, що виражається в поколюванні і пощипуванні язика, губ і рота (тієї поверхні, якої безпосередньо торкнеться перець) в поєднанні з приємною свіжої прохолодою, що переходить в легке оніміння. Довше зберігає пекучість, ніж інші два перці, і діє більш локально, не захоплюючи всі смакові рецептори в роті.

Перець сичуанський зелений (Sichuan green) атакує одразу всі смакові рецептори, огортає смаком, сягаючи кореня язика. Пощипування спочатку більш інтенсивне, ніж у червоного сичуанського, але швидше минає, залишаючи відчуття свіжості і сильнішого оніміння, ніж у червоного перцю. Дуже виражений ефект анестезії.

Перець Тімут непальський (Nepal Timut pepper) пощипує м'якіше, ніж попередні два перці, викликаючи легке оніміння і відчуття свіжості з м'яким огортаючим грейпфрутовим присмаком.

Підсумок - всі три перці чудові і цікаві по-своєму, і дають можливість грати з відтінками смаку і аромату в широкому спектрі страв - в м'ясних, рибних, овочевих, в десертах і напоях.

Будьте обережні, досить розжувати 1-2 коробочки будь-якого з цих перців, щоб викликати відчуття апетиту! ;-)

Всі три види сичуанського перцю - червоний, зелений і Тімут, можна купити в нашому магазині спецій!