Матерія Гарама

Автор: Ольга Ковмир Дата: 15.06.2010 Просмотров: 6802 Комментарии : 0

(garam masala)

Гараму масала - найпопулярніша і відома приправа Індії. У перекладі з хінді «гарам» позначає «теплий, гарячий, зігріваючий», а «масала» - «суміш спецій». Існує безліч рецептів цієї приправи, залежних від місцевих смаків в тій чи іншій частині Індії. Кожна індійська господиня має вміти готувати цю суміш, і як правило кожна з них має свої секретами і тонкощами в її приготуванні.

Гарам масала . Гарам масала

Традиційно гарам масала - приправа середньо гостра. Вона широко випускається промисловим способом в різних варіаціях: гарам масала класична, для овочів, для бобових, для м'яса. Ця приправа чудово доповнює практично будь-які страви: овочеві, бобові, рисові, м'ясні, соуси і підливи, салати зі свіжих овочів. Додають гарам Масалов і в кондитерські вироби - печива, кекси, пироги, в тісто для фритюру. Готують з гарам масалой чай.

Мелена гарам масала додається в гарячу страву за кілька хвилин до кінця приготування, або ж нею посипається вже готову страву. М'ясо для запікання натирається масалой до початку приготування.

До складу гарам Масалов входить від декількох до більш десятка компонентів. У різних варіаціях і пропорціях. Нижче будуть перераховані деякі рецепти. Щоб приготувати суміш, нерозмелені прянощі потрібно спочатку прожарити на сухій гарячій сковороді на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин до появи більш яскравого характерного запаху. При цьому стежити, щоб вони не підгорає, а прожарюватися рівномірно. За одним з рекомендаціями кожну спецію потрібно прожарювати окремо, тому що для кожної з них потрібен різний час в залежності від розміру зерен. За іншими - все змішують і прожарюють одночасно. Потім спеції все разом перемелюють в кавомолці або розтирають у ступці.

Якщо ж прянощі кладуть в блюдо в нерозмелені вигляді, їх прожарюють в маслі до початку приготування страви, а потім додають решту інгредієнтів.

Гарам масала . Гарам масала

Рецепт гарам Масалов 1.

  • Кумин (зіра) - 2 ст. л.
  • Насіння коріандру - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст. л.
  • Кардамон - 2 ст.л.
  • Запашний перець - 1 ч.л.
  • Лавровий лист - 2-3 шт.
  • Палички кориці - 8-10 см.
  • Гвоздика - 1 ч.л.
  • Мускатний горіх - 1 ч.л.


Рецепт гарам Масалов 2.

  • Кумин (зіра) - 2 ст. л.
  • Насіння коріандру - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст. л.
  • Кардамон - 2 ст. л.
  • Запашний перець - 1 ч. Л.
  • Лавровий лист - 2-3 шт.
  • Палички кориці - 8-10 см.
  • Гвоздика - 1 ч. Л.
  • Мускатний горіх - 1 ч. Л.
  • Перець чилі - 1 ч. Л.
  • Фенхель - 1 ч. Л.
  • шафран
  • мускатний колір


Рецепт гарам Масалов 3.

  • Кумин (зіра) - 0,5 ч.л.
  • Насіння коріандру - 1 ч.л.
  • Кардамон - 3/4 ч.л.
  • Кориця - 3/4 ч.л.
  • Гвоздика - 1/4 ч.л.
  • Чорний перець горошок - 3/4 ч.л.
  • Мелений імбир - 0,5 ч.л.


Рецепт гарам Масалов 4.

  • Насіння коріандру - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст. л.
  • Кумин (зіра) - 2 ст.л.
  • Фенхель - 2 ст. л.
  • Гвоздика - 1 ст. л.
  • Кардамон - 1 ст. л.
  • Паличка кориці - 7-5 см.
  • Бадьян - 4 звездочкі'


Рецепт гарам Масалов 5.

  • Насіння коріандру - 4 ст. л.
  • Кумин (зіра) - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст.л.
  • Кардамон - 1 ст. л.
  • Гвоздика - 1 ст.л.
  • Палички кориці - 2 по 5 см.


Рецепт гарам Масалов 6.

  • Насіння коріандру - 2 ст. л.
  • Кумин (зіра) або кмин - 2 ст. л.
  • Чорний перець горошок - 2 ст. л.
  • Кардамон - 10 коробочок (зерен)
  • Гвоздика - 5 шт.
  • Палички кориці - 2 по 5 см.
  • Лавровий лист - 4 шт.
  • Перець чилі - 2 стручки
  • Насіння гірчиці - 2 ст. л.


Рецепт гарам Масалов 7.

  • бадьян
  • чорний кардамон
  • Чорний перець горошок
  • кмин
  • Касія
  • лист касії
  • Перець чилі
  • гвоздика
  • лист гвоздики
  • коріандр
  • імбир сушений
  • фенхель


Рецепт гарам Масалов 8.

  • Чорний перець горошок
  • Кумин (зіра)
  • імбир
  • великий кардамон
  • Касія
  • кориця
  • коріандр
  • гвоздика
  • малий кардамон
  • довгий перець
  • Мускатний горіх
  • мускатний колір
  • фенхель

Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Приправи каталогу продукції, де Ви можете купити Гараму масалу і інші суміші прянощів. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: гаряча матерія

Связанные товары

Связанные статьи

Картопляна запіканка «Гауранга» (по-східному)

КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА "Гаурангі" (по-східному) - це абсолютно самостійний, дуже ситне блюдо, яке з'їдається без залишку!

Детальніше

Овочевий мікс чау основний

VEG MIX CHOW MAIN - блюдо з спагетті і овочів, привезене з Північної Індії. Головна особливість цього гарячого блюда в тому, що овочі в ньому повинні бути напівсирі, тобто не вбиті до кінця.

Детальніше