перець сичуаньский

Автор: Ольга Ковмир Дата: 16.07.2010 Просмотров: 5894 Комментарии : 0

(sichuan pepper)

він же китайський перець, японський перець, анісовий перець

Сычуаньский перец растение | колючий ясеньСычуаньский перец дерево | колючий ясень

зміст

1. Ботанічний опис сичуаньского перцю.
2. Поширення прянощі сичуаньский перець.
3. Заготівля спеції сичуаньский перець.
4. Хімічний склад спеції сичуаньский перець.
5. Властивості і застосування сичуаньского перцю в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь прянощі сичуаньский перець.

1. Ботанічний опис сичуаньского перцю.

Сичуаньский перець - це плоди зубного дерева (Zanthoxylum L.), званого ще колючим ясенем. Відноситься до сімейства рутових (Rutaceae L.), рід Цитрусових (Citrus L.). Має кілька різновидів, що відрізняються також місцями свого походження: сам сичуаньский перець (Zanthoxylum piperitum L.) - з Південного Китаю і В'єтнаму, Zanthoxylum sansho L. - з Японії, Zanthoxylum rhetsa L. - з Північної і західній Індії, Zanthoxylum fagara L. - з Центральної і Південної Америки.

Висушені плоди являють собою коричнево-руді ядра з напіврозкривши стулками. Власне ароматної пряністю є зовнішня оболонка плоду, самі ж насіння гірчать.

2. Поширення прянощі сичуаньский перець.

Батьківщиною сичуаньского перцю вважають китайську провінцію Сичуань. Різні його різновиди виростають в помірних кліматичних зонах Північного Китаю, Монголії, Кореї, В'єтнаму, Японії, Західної і Північної Індії в районі Гімалаїв, Тибету, Північної, Центральної та Південної Америки.

3. Заготівля спеції сичуаньский перець.

В якості приправи використовують в основному висушені зрілі плоди рослини, схожі на дрібні горішки. Зазвичай напіврозкривши плоди йдуть разом з черешками і насінням, проте, використовувана частина прянощі, несуча аромат, - саме шкірка плодів. Сичуаньский перець можна використовувати в стравах як цілком, так і меленим. Однак перед помелом потрібно видалити з плодів насіння, тому що вони несуть гіркоту.

В японській кухні крім плодів колючого ясена використовують і інші частини рослини - молоді бруньки і листя, що мають освіжаючий м'ятно-цитрусовий аромат, квіти, зелені насіння.

4. Хімічний склад спеції сичуаньский перець.

Основним компонентом, що відповідає за аромат сичуаньского перцю, є ефірне масло (до 4%). До його складу входять терпени - гераніол, ліналол, сінеол, цитронелол. Також в висушених плодах міститься до 3% амідів, які надають пекучість цієї прянощі.

Інші різновиди сичуаньского перцю відрізняються також і за складом. Американський Zanthoxylum fagara містить алкалоїди кумарин і лігнін, тайванський Zanthoxylum simulans містить бета-мірцін, лимонин, 1,8-сінеол, бета-оцімін, Zanthoxylum armatum - містить ліналол (50%), лимонин, метілціннамат і сінеол, індійський Zanthoxylum rhetsa - Сабінін , лимонин, Пінін, пара-Цімін і Терпіння, монотерпенові спирти - 4-терпенол, альфа-терпенол.

Сычуаньский перецСычуаньский перец

5. Властивості і застосування сичуаньского перцю в кулінарії.

Сичуаньский перець по суті зовсім не перець. Ці прянощі має тонкий, але сильний цитрусовий аромат з нотками лимона і теплими деревними тонами. Деякі різновиди сичуаньского перцю мають анісовий аромат. Смак сичуаньского перцю островатий, що викликає легке оніміння в роті.

Сичуаньский перець - дуже популярна спеція в кухнях Китаю, Тибету, Японії, Індії. Їм приправляють страви з риби і морепродуктів, з птиці, свинини, яловичини, кондитерські вироби.

Аромат сичуаньского перцю дуже оригінальний, і деякі цінителі цієї прянощі вважають за краще не змішувати його аромат з іншими спеціями. Однак він добре гармонує з багатьма прянощами і травами. Часто його поєднують з цибулею, бадьяном і імбиром. У тибетській кухня люблять композицію прянощів, складену з сичуаньского перцю, цибулі, часнику і імбиру. Входить сичуаньский перець в класичну китайську приправу «усянмянь» - суміш п'яти спецій, що складається з бадьяна, фенхеля, гвоздики, касії і сичуаньского перцю.

На мій погляд, сичуаньский перець найбільш прекрасно підходить для гасіння м'яса. Моя улюблена суміш прянощів для приготування в духовці м'яса, обваляти в спеціях і загорнутого в фольгу: мелений лавровий лист, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх, сичуаньский перець (мелений або цілком), базилік, чабер, майоран - виходить дивно ароматний і насичений смак .

6. Лікувальні властивості і користь прянощі сичуаньский перець.

Сичуаньский перець володіє вітрогінними і спазмолітичні властивості, очищає організм і поліпшує травлення.

Діє він також як анестетик, викликаючи оніміння порожнини рота. У великих кількостях - дратує шлунок.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити сичуаньский перець і інші натуральні спеції. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: перець сичуаньский

Связанные товары

Связанные статьи

Риба на мангалі з приправою "Тибетська"

РИБА на мангалі з приправами "ТИБЕТУ" - в цьому рецепті суть, власне, не в рибі і не в мангалі, а в приправі "Тибетська", оригінальний смак якої прекрасно гармонує і з рибою, і з м'ясом і з овочами.

Детальніше