перець сичуаньский
(sichuan pepper)
він же китайський перець, японський перець, анісовий перець
зміст
1. Ботанічний опис сичуаньского перцю.
2. Поширення прянощі сичуаньский перець.
3. Заготівля спеції сичуаньский перець.
4. Хімічний склад спеції сичуаньский перець.
5. Властивості і застосування сичуаньского перцю в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь прянощі сичуаньский перець.
1. Ботанічний опис сичуаньского перцю.
Сичуаньский перець - це плоди зубного дерева (Zanthoxylum L.), званого ще колючим ясенем. Відноситься до сімейства рутових (Rutaceae L.), рід Цитрусових (Citrus L.). Має кілька різновидів, що відрізняються також місцями свого походження: сам сичуаньский перець (Zanthoxylum piperitum L.) - з Південного Китаю і В'єтнаму, Zanthoxylum sansho L. - з Японії, Zanthoxylum rhetsa L. - з Північної і західній Індії, Zanthoxylum fagara L. - з Центральної і Південної Америки.
Висушені плоди являють собою коричнево-руді ядра з напіврозкривши стулками. Власне ароматної пряністю є зовнішня оболонка плоду, самі ж насіння гірчать.
2. Поширення прянощі сичуаньский перець.
Батьківщиною сичуаньского перцю вважають китайську провінцію Сичуань. Різні його різновиди виростають в помірних кліматичних зонах Північного Китаю, Монголії, Кореї, В'єтнаму, Японії, Західної і Північної Індії в районі Гімалаїв, Тибету, Північної, Центральної та Південної Америки.
3. Заготівля спеції сичуаньский перець.
В якості приправи використовують в основному висушені зрілі плоди рослини, схожі на дрібні горішки. Зазвичай напіврозкривши плоди йдуть разом з черешками і насінням, проте, використовувана частина прянощі, несуча аромат, - саме шкірка плодів. Сичуаньский перець можна використовувати в стравах як цілком, так і меленим. Однак перед помелом потрібно видалити з плодів насіння, тому що вони несуть гіркоту.
В японській кухні крім плодів колючого ясена використовують і інші частини рослини - молоді бруньки і листя, що мають освіжаючий м'ятно-цитрусовий аромат, квіти, зелені насіння.
4. Хімічний склад спеції сичуаньский перець.
Основним компонентом, що відповідає за аромат сичуаньского перцю, є ефірне масло (до 4%). До його складу входять терпени - гераніол, ліналол, сінеол, цитронелол. Також в висушених плодах міститься до 3% амідів, які надають пекучість цієї прянощі.
Інші різновиди сичуаньского перцю відрізняються також і за складом. Американський Zanthoxylum fagara містить алкалоїди кумарин і лігнін, тайванський Zanthoxylum simulans містить бета-мірцін, лимонин, 1,8-сінеол, бета-оцімін, Zanthoxylum armatum - містить ліналол (50%), лимонин, метілціннамат і сінеол, індійський Zanthoxylum rhetsa - Сабінін , лимонин, Пінін, пара-Цімін і Терпіння, монотерпенові спирти - 4-терпенол, альфа-терпенол.
5. Властивості і застосування сичуаньского перцю в кулінарії.
Сичуаньский перець по суті зовсім не перець. Ці прянощі має тонкий, але сильний цитрусовий аромат з нотками лимона і теплими деревними тонами. Деякі різновиди сичуаньского перцю мають анісовий аромат. Смак сичуаньского перцю островатий, що викликає легке оніміння в роті.
Сичуаньский перець - дуже популярна спеція в кухнях Китаю, Тибету, Японії, Індії. Їм приправляють страви з риби і морепродуктів, з птиці, свинини, яловичини, кондитерські вироби.
Аромат сичуаньского перцю дуже оригінальний, і деякі цінителі цієї прянощі вважають за краще не змішувати його аромат з іншими спеціями. Однак він добре гармонує з багатьма прянощами і травами. Часто його поєднують з цибулею, бадьяном і імбиром. У тибетській кухня люблять композицію прянощів, складену з сичуаньского перцю, цибулі, часнику і імбиру. Входить сичуаньский перець в класичну китайську приправу «усянмянь» - суміш п'яти спецій, що складається з бадьяна, фенхеля, гвоздики, касії і сичуаньского перцю.
На мій погляд, сичуаньский перець найбільш прекрасно підходить для гасіння м'яса. Моя улюблена суміш прянощів для приготування в духовці м'яса, обваляти в спеціях і загорнутого в фольгу: мелений лавровий лист, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх, сичуаньский перець (мелений або цілком), базилік, чабер, майоран - виходить дивно ароматний і насичений смак .
6. Лікувальні властивості і користь прянощі сичуаньский перець.
Сичуаньский перець володіє вітрогінними і спазмолітичні властивості, очищає організм і поліпшує травлення.
Діє він також як анестетик, викликаючи оніміння порожнини рота. У великих кількостях - дратує шлунок.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити сичуаньский перець і інші натуральні спеції. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.