барбарис
(Barberry)
зміст
1. Ботанічний опис барбарису.
2. Поширення прянощі барбарис.
3. Заготівля прянощі барбарис.
4. Хімічний склад барбарису.
5. Застосування прянощі барбарис в кулінарії.
6. Застосування барбарису в медицині і його користь.
1. Ботанічний опис барбарису.
Барбарис - гіллястий чагарник сімейства барбарисових, яке налічує близько 200 видів цієї рослини, що відрізняються між собою розмірами, забарвленням листя (крім зелених зустрічаються ще й червоні, жовті, строкаті), квітів і плодів.
Найпоширеніший - барбарис звичайний (Berberis vulgaris L.). Висота чагарнику - 1-3 м, має багату кореневу поросль, сіру кору гілок, на зламі жовтих. Гілки покриті трироздільні колючками довжиною до 2 см, в пазухах яких на укорочених гілочках пучками сидять листя. Листя - довгасті, оберненояйцевидні, по краях покриті колючими віями.
Квітки барбарису - світло-жовті, дрібні, мають по шість пелюсток і тичинок, зібрані в висячі кисті. Мають сильним важким запахом. Плоди - довгасті ягоди довжиною до 2 см, червоні, кислі на смак, мають всередині 2-3 насінини, і саме вони використовуються у вигляді прянощі. Цвіте барбарис в травні-червні, плоди дозрівають у вересні-жовтні.
2. Поширення прянощі барбарис.
Виростає барбарис в середній і південній смузі Європи, Росії, в Україні, Молдавії, Середній Азії, Східної Сибіру, Північній Америці. Особливо багато його на Кавказі і в Криму. В Україні барбарис зустрічається практично по всій території.
Досить невибаглива рослина, засухо- і морозостійка, зростаюче як в міських умовах, так і в садах, на лісових галявинах, галявинах, кам'янистих схилах. В лісових і степових районах барбарис зустрічається рідше. Однак в районах з холодним кліматом не дає рясних врожаїв.
3. Заготівля прянощі барбарис.
Барбарис - одне з немногий рослин, всі частини якого використовуються в медицині або кулінарії. Для виробництва спецій і лікарських препаратів в заготовку йдуть ягоди, насіння, листя, коріння, кора.
Дозрілі ягоди барбарису можуть довгий час зберігатися на кущах, аж до наступної весни. Із зібраних плодів роблять варення, настойки. Ягоди також сушать, а у висушеному вигляді їх можна перемелювати в порошок і використовувати у вигляді приправи.
Коріння барбарису заготовляють в період спокою навесні або восени, кору - на початку сокоруху, листя - у фазі бутонізації-цвітіння. Сушать зібрану сировину під навісом, в добре провітрюваному приміщенні.
4. Хімічний склад барбарису.
Всі частини барбарису містять алкалоїди (основний - берберин), флавоніди, дубильні речовини, ефірну олію. У плодах - 3,5-6% органічних кислот (яблучна, лимонна, винна, аскорбінова), вітаміни С і К, до 7% цукрів (глюкоза, фруктоза, сахароза), пектин, мінеральні солі, лютеїн.
5. Застосування прянощі барбарис в кулінарії.
Плоди барбарису мають терпко-кислий смак і є прекрасною приправою до м'ясних страв, як в свіжому, так і висушеному вигляді. Ця спеція кладеться в соуси до дичини, смаженої яловичині і телятині. Барбарис також незмінний інгредієнт східного плову і входить в улюблені багатьма східні спеції.
Стовчене в порошок, ягоди барбарису прекрасно доповнять багато східні страви - шашлик, люля-кебаб, м'ясні бульйони. Його кладуть в кондитерські вироби, компоти, киселі, супи.
Зі свіжих ягід готують варення, джеми, сиропи, вітамінний сік і різні напої.
6. Застосування барбарису в медицині і його користь.
Як лікарська рослина барбарис був відомий з глибокої давнини. Препарати барбарису справляютьседативну, протизапальну, кровоспинну, жовчогінну та сечогінну дію.
Відомо застосування цієї пряності в медицині для лікування дискінезії жовчних шляхів, виразки кишечника, гепатиту, гепатохолециститах, жовчнокам'яної хвороби. Настоянку з листя, коріння і стебел барбарису використовують при кровотечах післяпологового періоду, при ендометриті, кровотечах в клімактеричний період, для зняття запальних процесів і лікування простудних захворювань.
Ягоди барбарису підвищують апетит, знижують кров'яний тиск, стимулюють імунну систему, надають протипухлинну дію, виводять з організму токсини і загальнозміцнюючий діють на здоров'я.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити барбарис та інші спеції, прянощі, приправи, сушені овочі .. А докладно про те, як купити спеції на вагу в Києві і в Україні Ви можете дізнатися в розділах про магазин і Оплата і доставка .