Черешневе варення з шафраном
Вам буде потрібно:
- 1 кг черешень без кісточок
- 1 кг цукру
- 1 ч.л. яблучного пектину (конфітюрка)
- 10-15 рилець (тичинок) шафрану (іранського, афганського або кашмірського шафрану)
Варення я роблю швидке і за принципом мінімальних трудовитрат - спасибі подрузі за науку. За годину вже все закачано і укутати, навіть швидше. В першу чергу в цьому допомагає натуральний згущувач - яблучний пектин. Про пектин і його спосіб застосування ви можете прочитати в нашій статті в Енциклопедії спецій. Але взагалі все просто.
Для черешневого варення з шафраном краще використовувати рожеву або жовту черешню, більш ніжну на смак. Темно-червоні черешні, на мій погляд, будуть не так добре гармоніювати з шафраном. Своїм та чистимо черешні, ставимо їх на вогонь, висипаємо туди пектин і перемішуємо, щоб пектин розчинився в соку, який пускає ягода. Потім засинаю туди цукор, перемішую і доводжу до кипіння. Після цього варимо все ще 5 хвилин.
В цей час засинаю в варення спеції. В даному випадку натуральний шафран. На 1 кг черешні і 1 кг цукру потрібно буде 10-15 рилець шафрану, в залежності від їх розміру. Краще покласти спочатку менше. Коли відчуєте, що аромат пішов - на цьому краще зупинитися. Аромат шафрану розкривається поступово, тому поки варення буде стояти в банках - аромат спеції значно посилиться.
Паралельно з усім цим стерилізують банки, теж за рецептом моєї подруги - швидко. У чисті банки наливаю по 1-1,5 см окропу і ставлю банки в мікрохвильовку на 5-10 хвилин. Поки я займаюся варенням, вони там самі стерилізуються. Закручуються залізні кришки просто пару раз заливаю окропом. Поки звариться варення - банки теж приспіють.
Після 5-7 хвилин відставляю варення з вогню, знімаю з нього пінку, розливаю по банкам, закручую кришками, перевертаю на махровий рушник і в нього ж закутую, і залишаю остигати.
Таке варення з черешні з натуральнм шафраном виходить дуже ароматне і запашне, з м'ясистим ягідками - до чаю саме те!
рецепти зі спеціями, прянощами, приправами, варення з черешні