бадьян

Автор: Ольга Ковмир Дата: 01.03.2010 Просмотров: 18635 Комментарии : 0

(Star anis)

Він же зірчастий аніс, індійський аніс, китайський аніс, сибірський аніс, корабельний аніс.

БадьянДерево бадьяна

зміст

1. Ботанічний опис бадьяна.
2. Поширення прянощі бадьян.
3. Заготівля прянощі бадьян.
4. Хімічний склад спеції бадьян.
5. Властивості і застосування спеції бадьян в кулінарії.
6. Медичні і корисні властивості прянощі бадьян.

1. Ботанічний опис бадьяна.

Бадьян справжній (Illicium verum L.) - рід дерев сімейства Бадьяновие (Illicium L.). Це невелике, висотою 2-4 м, вічнозелене тропічне дерево з кроною пірамідальної форми. Родич анісу звичайного, хоча зовні і сильно відрізняється від нього. Листя бадьяна на вигляд шкірясті, зверху яскраво-зелені, знизу тьмяні, ланцетової форми, довжиною 4-9 см, шириною 1,5-3 см. Квітки бадьяна поодинокі многолепестние блідо-жовті, світло-зелені або пурпурні.

Плоди бадьяна являють собою найчастіше 8-променеву зірку, хоча кількість променів може коливатися від 7 до 12. Це тверді односемянние листівки у формі човника, зібрані навколо осі. Зірочка спочатку м'ясиста, потім дерев'яніє. Всередині листівки знаходиться одне блискуче тверде насіння бурого кольору довжиною 6-7 мм. Колір самої зірочки - від світло-коричневого до темно-червоного.

Крім бадьяна сьогодення існує ще кілька видів бадьяна, з якими його легко сплутати. В Японії і на Тайвані поширений бадьян японський (бадьян отруйний, сікімі) (Illicium anisatum L.). Його плоди зовні не відрізняються від бадьяна сьогодення, але сильно отруйні і мають неприємний запах і гіркий смак. Інший вид бадьяна - бадьян дикий, ясенець (Dictamnus albus L.), містить отруйну ефірне масло з сильним запахом, що викликає опіки слизової. Бадан товстолистий (Bergenia crassifolia L.) вирощують як місцевий замінник чаю і для отримання технічного таніну.

Цветущий бадьянЦветущее растение бадьяна

2. Поширення прянощі бадьян.

Родина прянощі бадьян - Південно-Східний Китай, де його використовували ще до нашої ери і де його зарості утворюють цілі ліси. Він поширився і культивується також у В'єтнамі, Камбоджі, Абхазії, Японії, Індії, на Філіппінах і Ямайці.

До Європи він потрапив в XVI столітті, де швидко здобув популярність, а з Європи вже в Росію. Використовували його в основному в солодких блюдах і випічці. Пізніше цю пряність стали завозити в Росію з Китаю через Монголію і Сибір, чому він отримав ще одне свою назву - сибірський аніс. Однак вирощують бадьян не тільки заради прянощі, а й для отримання красивої деревини з червонуватим відтінком, яку цінують червонодеревці, і це застосування дало йому ще одну назву - аніс корабельний.

3. Заготівля прянощі бадьян.

Плодоносити бадьян починає на п'ятий рік життя, проте збір плодів ведуть з дерев, які досягли 15-річного віку. Плодоносити бадьян може до 100 років. Незадовго до дозрівання плоди збирають і підсушують. В якості прянощів їх використовують як цілком, так і в молотом вигляді. Ефірна олія бадьяна міститься у зовнішній оболонці плодів, а не в насінні. Мелений бадьян - це грубозернистий порошок з жовто-коричневими і червонувато-бордовими включеннями.

4. Хімічний склад спеції бадьян.

Бадьян містить смоли, танін, цукру. Але головним його компонентом є ефірне масло, подібна за своїм складом з анісовим маслом. Зміст його коливається від 5 до 8%, і складається воно на 85-90% з анетола. Також в нього входять a-пінен, лімонен, ліналоол, a-терпінеол, метілхавікол, цис-анетол, аніоксід, анісовий альдегід, анісовий спирт.

Бадьян звездочки | звездчатый анисЦветы бадьяна

5. Властивості і застосування спеції бадьян в кулінарії.

Аромат бадьяна нагадує анісовий, слідкувати-гіркий, але без нудотності. У процесі теплової обробки аромат цієї пряності розкривається ще більше і залишається в готовій страві.

У Європі та Росії - це класична кондитерська пряність. Бадьян додають в тісто при випічці печива, пирогів, кексів, де він прекрасно поєднується з корицею, імбиром, мускатним горіхом, гвоздикою і кардамоном. Кладуть у фруктові блюда зі слив і аличі, яблук, груш і айви, вишні, в пудинги. Також його додають в варення, завдяки чому воно довше зберігається і не зацукровується. Ароматизують бадьяном різні напої: компоти, киселі, пунші, лікери, наливки та настоянки, гроги і глінтвейн. Особливою славою за свій неповторний аромат користується чорний чай з бадьяном.

На Сході, а особливо в Китаї, бадьян - одна з найпопулярніших прянощів. Він входить до складу відомої китайської суміші п'яти спецій: бадьян, кориця, гвоздика, фенхель і сичуаньский перець в рівних частках. З нею готують маринади для м'яса, знамениті китайські «чайні яйця», посипають при смаженні м'ясо і овочі. У Китаї бадьяном приправляють м'ясні страви зі свинини, качки, курки. У поєднанні з цибулею, часником і перцем використовують в підливах і соусах до овочевих і рисових блюд, в м'ясних і курячих бульйонах.

Ці прянощі використовується в харчовій і консервній промисловості при виробництві маринадів і солінь.

Чи не поєднується бадьян з рибою і може зіпсувати смак і аромат рибних страв.

Бадьян - дуже ароматна пряність, тому використовувати його потрібно в малих дозах: з розрахунку 1 кінчик зірочки на 1 л рідини, або 1 г меленої спеції на 1 порцію для м'ясних страв.

6. Медичні і корисні властивості прянощі бадьян.

Бадьян дуже благотворно діє на кишечник, покращує його перистальтику, надає вторгнень, протиспазматичний і протизапальну дію, покращує також діяльність шлунка.

Бадьяновий чай хороший для лікування кашлю. Масло бадьяна використовують для інгаляцій при лікуванні верхніх дихальних шляхів. Для цих же цілей роблять настої з листя бадьяна.

Ванни з бадьяном приймають для заспокоєння і зміцнення нервової системи. Однак у високих дозах бадьян діє на нервову систему збудливо.


Наш інтернет-магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити бадьян та інші натуральні спеції. А детально про те, як купити спеції, прянощі, приправи, сушені овочі, кондитерські добавки на вагу в Києві і в Україні Ви можете дізнатися в розділах про магазин і Оплата і доставка .

Теги: бадьян

Связанные товары

Связанные статьи

Кава з бадьяном, корицею і каффір лаймом

КАВА З бадьяном, корицю і каффір Лайма - ароматну каву з яскравою цитрусової ноткою і пряної солодкістю бадьяна і кориці. Така суміш буде хорошим подарунком любителям кави.

Детальніше

Чихіртма

Чихиртма - дуже смачний грузинський цибульний суп, готується як з бараниною, так і з птахом. Приправлений бадьяном, зирой, чорним і червоним перцем, в'яленими томатами і сумахом.

Детальніше

Домашній мармелад "Фруктовий"

ДОМАШНІЙ МАРМЕЛАД "ФРУКТОВИЙ" - смачний і корисний мармелад з фруктового соку і пюре з агар-агаром і прянощами.

Детальніше

Сливове варення з бадьяном

Сливове варення З бадьяном - набагато смачніше, ніж просто сливове варення. Яскраве насичене поєднання аромату бадьяна і сливи не пройде непоміченим.

Детальніше

Макарони з мідіями і хуацзеей

Макарони з мідіями І ХУАЦЗЕЕЙ - блюдо, яке готується швидко, просто, а завдяки приправі Хуацзея набуває абсолютно неповторний смак. Китайське улюблене поєднання одночасно солодкого, гіркого, гострого, кислого і пряного якнайкраще гармонує з мідіями.

Детальніше