Паприка
(paprika)
зміст
1. Ботанічний опис паприки
2. Поширення прянощі паприка
3. Заготівля прянощі паприка
4. Хімічний склад спеції паприка
5. Властивості і застосування спеції паприка в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь спеції паприка
1. Ботанічний опис паприки
Паприка (Capsicum annuum L.) - стручковий перець сімейства пасльонових, а саме той його сорт, який відрізняється мінімальної пекучістю і має солодкуватий смаковий відтінок, за що і називається «перець червоний солодкий» або ж «паприка».
Це багаторічна трав'яниста рослина напівчагарник, що досягає 1,5 метрів у висоту. Пагони - прямостоячі, розгалужені, біля основи одревесневающие. Білі квітки розташовуються в місцях відгалужень стебла. Плоди - стручки з насінням, які мають різні кольори - червоний, оранжевий, жовтий, зелений. Культивується як однорічна рослина.
2. Поширення прянощі паприка
Слово «паприка» прийшло до нас з Угорщини - країни, де ця пряність найбільш популярна, але яка не є її батьківщиною.
Батьківщиною червоного перцю називають Південну Америку. До Європи він потрапив за часів Колумба, видозмінився, втративши гострий смак і перетворившись в солодку паприку. Найбільшу популярність червоний солодкий перець знайшов в Угорщині, куди він потрапив в XVII столітті, і яка і дала йому назву «паприка». Довгий час він залишався приналежністю народної кухні, не користуючись попитом у знаті. Нині ж паприка - головна приправа Угорщини, де виробляють сім видів спеції, що відрізняються гостротою і забарвленням.
В даний час цю культуру вирощують на ринок спецій у багатьох країнах з теплим і жарким кліматом - в Індії, в державах Середньої і Східної Азії, Китаї, В'єтнамі, Пакистані, Чилі а так само на Україні, Молдові, Росії, Киргизії, Узбекистані, Казахстані . Найбільше ж поширення паприка має в США, Іспанії, Туреччини та Угорщини.
3. Заготівля прянощі паприка
Для отримання прянощі під назвою «паприка», використовуваної в кулінарії, стручки перцю спочатку висушуються, а потім перемелюють на порошок. Як правило, серцевина і насіння з стручка видаляються. Але для отримання більш гострих сортів спеції як, наприклад, «Королівська паприка», які вважають за краще в Угорщині, насіння не видаляють. За способом виробництва спеції і виду уживаного перцю різняться сім основних сортів меленої паприки.
Солодка паприка - самий вживається сорт спеції. Це порошок середнього помелу, темного соковитого кольору і з легким ароматом.
Делікатесна паприка - пряність середньої червоності, середньої тонкості помелу, практично не гостра. Відтіняє смак страви, не перебиваючи його власний.
Напівсолодка паприка - досить світла за кольором спеція, середньої гостроти і з характерним запахом. Містить цукру, через які її не можна підсмажувати в жирі, тому що вони карамелізуются і підгорає.
Спеціальна паприка - порошок тонкого помелу, що має яскраво-червоний колір, приємний м'який солодкуватий смак.
Рожева паприка - досить гострий пікантний сорт паприки середнього помелу, що вимагає уважного ставлення до дозуванні.
Ніжна паприка - сорт спеції, позбавлений гостроти, але він має характерний специфічний аромат. Відрізняється світло-червоним кольором і середньої тонкості помелом і блиском.
Гостра паприка - порошок жовтого або червоно-коричневого кольору середнього помелу, що відрізняється гострим пекучим смаком.
Крім меленої паприки існує ще такий різновид прянощі як паприка сушена різана, іменовану також «паприка пелюстки». Ходові розміри цієї пряності - 3 * 3 мм, 6 * 6 мм, 9 * 9 мм, основні кольори - червоний і зелений.
Потрібно відзначити ще один критерій, який застосовується в класифікації паприки, - це показник інтенсивності кольору ASTA. Мелений перець з високими показниками ASTA відрізняється великим вмістом і стійкістю фарбувальних пігментів в його складі. Паприка вищого сорту має показник ASTA 180.
4. Хімічний склад спеції паприка
Паприка містить алкалоїд капсаїцин, від частки якого залежить її пекучість. Також в перці містяться жирні олії, фарбувальні компоненти каротиноїди, цукор, білок, мінеральні речовини, ефірні олії, вітаміни А і С, причому вітаміну С в паприці міститься набагато більше, ніж в цитрусових.
5. Властивості і застосування спеції паприка в кулінарії.
Паприка використовується як приправа в мексиканській, індійської, марокканської, іспанської, угорської, німецької кухнях, на Середньому Сході. Смак спеції добре поєднується з м'ясними, овочевими, бобовими, рисовими стравами, з сиром, сиром, яйцями, рибою і морепродуктами. Для додання пікантності паприку кладуть в гуляш, супи, соуси, салати, консервацію, в картопляне пюре. Вона входить до складу сумішей для барбекю.
У кулінарії зазвичай використовується мелена сушена паприка, яка не тільки додає їжі пікантний смак і запах, а й забарвлює її в червоний або помаранчевий колір. Як барвник паприка використовується і в харчовій промисловості.
Треба відзначити, що додавати мелену паприку потрібно в розігрітий жир, щоб вона максимально віддала свій колір і смак, при цьому не допускати її підгоряння.
Паприка добре поєднується з часником, коріандром, базиліком, чабером, лавровим листом.
Не можна не згадати головне блюдо угорської кухні, назване на честь паприки - паприкаш. Це м'ясний гуляш, присмачений паприкою і сметаною. Він може бути рибний, курячий, з телятини та ягняти. З темних і жирних сортів м'яса паприкаш не готується.
6. Лікувальні властивості і користь спеції паприка
Перець збуджує апетит і стимулює травлення, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, посилює роботу підшлункової залози, добре впливає на кровообіг і допомагає при ревматизмі, містить антиоксиданти.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити паприку і інші натуральні спеції, прянощі, приправи, сушені овочі онлайн. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій в роздріб Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи
Куряче філе з брокколі, асафетідой, паприкою, каррі і кунжутом
Куряче філе З брокколі, асафетида, паприка, КАРРИ і кунжут
Квасолеві рагу з кавою і шоколадом
Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.
морквяні косички
Морквяний кіски - Морквяна випічка задоволена примхлива, але такі «косички» дуже смачні і обов'язково сподобаються і дорослим, і дітям. Аніс надає своєрідний смак, а паприка - колір, але їх можна замінити іншими прянощами, які до смаку саме вам.
Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами
КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.
Гречана каша звичайна
ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.
Папрікаш з курки
ПАПРИКАШ З КУРКИ - класичне блюдо угорської кухні. Дуже ситне і смачне до неподобства. Ключовий інгредієнт в паприкашем - саме паприка, причому як свіжа, так і сушена мелена.
Свинина в обсипання "Селянська"
СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.