Паприка

Автор: Ольга Ковмір Дата: 09.03.2010 Просмотров: 14249 Комментарии : 0

(paprika)

Зміст

1. Ботанічний опис паприки
2. Поширення прянощі паприка
3. Заготівля прянощі паприка
4. Хімічний склад спеції паприка
5. Властивості і застосування спеції паприка в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь спеції паприка

ПаприкаПаприка рослина

1. Ботанічний опис паприки

Паприка (Capsicum annuum L.) - стручковий перець сімейства пасльонових, а саме той його сорт, який відрізняється мінімальної пекучістю і має солодкуватий смаковий відтінок, за що і називається «перець червоний солодкий» або ж «паприка».

Це багаторічна трав'яниста рослина напівчагарник, що досягає 1,5 метрів у висоту. Пагони - прямостоячі, розгалужені, біля основи одревеснілі. Білі квітки розташовуються в місцях відгалужень стебла. Плоди - стручки з насінням, які мають різні кольори - червоний, оранжевий, жовтий, зелений. Культивується як однорічна рослина.

ПаприкаКвітка паприки

2. Поширення прянощі паприка

Слово «паприка» прийшло до нас з Угорщини - країни, де ця пряність найбільш популярна, але яка не є її батьківщиною.

Батьківщиною червоного перцю називають Південну Америку. До Європи він потрапив за часів Колумба, видозмінився, втративши гострий смак і перетворившись в солодку паприку. Найбільшу популярність червоний солодкий перець знайшов в Угорщині, куди він потрапив в XVII столітті, і яка і дала йому назву «паприка». Довгий час він залишався приналежністю народної кухні, не користуючись попитом у знаті. Нині ж паприка - головна приправа Угорщини, де виробляють сім видів спеції, що відрізняються гостротою і забарвленням.

В даний час цю культуру вирощують на ринок спецій у багатьох країнах з теплим і спекотним кліматом - в Індії, в державах Середньої і Східної Азії, Китаї, В'єтнамі, Пакистані, Чилі, а так само в Україні, Молдові, Киргизії, Узбекистані, Казахстані . Найбільше ж поширення паприка має в США, Іспанії, Туреччини та Угорщини.

Поле паприкиДом паприки

3. Заготівля прянощі паприка

Для отримання прянощі під назвою «паприка», що використовується в кулінарії, стручки перцю спочатку висушують, а потім перемелюють на порошок. Як правило, серцевина і насіння зі стручка видаляються. Але для отримання більш гострих сортів спеції як, наприклад, «Королівська паприка», які вважають за краще в Угорщині, насіння не видаляють. За способом виробництва спеції і виду уживаного перцю різняться сім основних сортів меленої паприки.

Урожай паприкиПаприка

Солодка паприка - найбільш вживаний сорт спеції. Це порошок середнього помолу, темного соковитого кольору і з легким ароматом.

Делікатесна паприка - пряність середньої червоності, середньої тонкості помолу, практично не гостра. Відтіняє смак страви, не перебиваючи його власний.

Напівсолодка паприка - досить світла за кольором спеція, середньої гостроти і з характерним запахом. Містить цукри, через які її не можна підсмажувати в жирі, тому що вони карамелізуються і підгорають.

Спеціальна паприка - порошок тонкого помолу, що має яскраво-червоний колір, приємний м'який солодкуватий смак.

Рожева паприка - досить гострий пікантний сорт паприки середнього помолу, що вимагає уважного ставлення до дозування.

Ніжна паприка - сорт спеції, позбавлений гостроти, але він має характерний специфічний аромат. Відрізняється світло-червоним кольором і середньої тонкості помолом і блиском.

Гостра паприка - порошок жовтого або червоно-коричневого кольору середнього помолу, що відрізняється гострим пекучим смаком.

Крім меленої паприки існує ще такий різновид прянощі як паприка сушена різана, що також має назву «паприка пелюстки». Ходові розміри цієї пряності - 3*3 мм, 6*6 мм, 9*9 мм, основні кольори - червоний і зелений.

Потрібно відзначити ще один критерій, який застосовується в класифікації паприки, - це показник інтенсивності кольору ASTA. Мелений перець з високими показниками ASTA відрізняється великим вмістом і стійкістю фарбувальних пігментів в його складі. Паприка вищого сорту має показник ASTA 180.

Паприка сушенаПаприка сушена мелена

4. Хімічний склад спеції паприка

Паприка містить алкалоїд капсаїцин, від кількості якого залежить її пекучість. Також в перці містяться жирні олії, фарбувальні компоненти каротиноїди, цукор, білок, мінеральні речовини, ефірні олії, вітаміни А і С, причому вітаміну С в паприці міститься набагато більше, ніж в цитрусових.

5. Властивості і застосування спеції паприка в кулінарії.

Паприка використовується як приправа в мексиканській, індійській, марокканській, іспанській, угорській, німецькій кухнях, на Середньому Сході. Смак спеції добре поєднується з м'ясними, овочевими, бобовими, рисовими, картопляними стравами, з сиром, яйцями, рибою і морепродуктами. Для додавання пікантності паприку кладуть в гуляш, супи, соуси, салати, консервацію, в картопляне пюре. Вона входить до складу сумішей для барбекю.

В кулінарії зазвичай використовується мелена сушена паприка, яка не тільки додає їжі пікантний смак і запах, а й забарвлює її в червоний або помаранчевий колір. Як барвник паприка використовується і в харчовій промисловості.

Треба відзначити, що додавати мелену паприку потрібно в розігрітий жир, щоб вона максимально віддала свій колір і смак, при цьому не допускати її підгоряння.

Паприка добре поєднується з часником, коріандром, базиліком, чабером, лавровим листом.

Не можна не згадати головну страву угорської кухні, названу на честь паприки - паприкаш. Це м'ясний гуляш, присмачений паприкою і сметаною. Він може бути рибний, курячий, з телятини та ягняти. З темних і жирних сортів м'яса паприкаш не готується.

Паприка сушена гостраПаприка сушена угорська

6. Лікувальні властивості і користь спеції паприка

Перець збуджує апетит і стимулює травлення, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, посилює роботу підшлункової залози, добре впливає на кровообіг і допомагає при ревматизмі, містить антиоксиданти.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції та прянощі каталогу продукції, де Ви можете купити паприку і інші натуральні спеції, прянощі, приправи, сушені овочі онлайн. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій в роздріб Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: паприка

Связанные товары

Связанные статьи

Куряче філе з брокколі, асафетідой, паприкою, каррі і кунжутом

Куряче філе З брокколі, асафетида, паприка, КАРРИ і кунжут

Детальніше

Квасолеві рагу з кавою і шоколадом

Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.

Детальніше

морквяні косички

Морквяний кіски - Морквяна випічка задоволена примхлива, але такі «косички» дуже смачні і обов'язково сподобаються і дорослим, і дітям. Аніс надає своєрідний смак, а паприка - колір, але їх можна замінити іншими прянощами, які до смаку саме вам.

Детальніше

Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами

КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.

Детальніше

Гречана каша звичайна

ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.

Детальніше

Папрікаш з курки

ПАПРИКАШ З КУРКИ - класичне блюдо угорської кухні. Дуже ситне і смачне до неподобства. Ключовий інгредієнт в паприкашем - саме паприка, причому як свіжа, так і сушена мелена.

Детальніше

Свинина в обсипання "Селянська"

СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.

Детальніше