каррі

Автор: Ольга Ковмир Дата: 07.07.2010 Просмотров: 6470 Комментарии : 0

(curry)

Каррі - пряна суміш родом з Індії, складена на основі куркуми. Суворого рецепта цієї суміші немає. Вона відрізняється від регіону до регіону, залежить від наявних у розпорядженні спецій, від сімейних традицій і секретів окремої господині, від смакових уподобань. Кількість різних інгредієнтів в суміші може варіюватися від 7 до 24. У Індії суміш часто готують зі свіжих компонентів, але повсюдно каррі відома в основному у вигляді сухого порошку.

Карри . Карри

Мабуть єдиними строгими складовими суміші є порошок куркуми (20-30% суміші), лист каррі (5-10% суміші), який замінюється на фенугрек (пажитник, шамбала) в тих регіонах, де немає листа каррі (в сухому вигляді він втрачає свій аромат за кілька днів), коріандр (20-50% суміші) і кайенский перець (червоний гострий перець, чилі) (1-6% суміші).

1. Каррі східно-європейський дуже гострий (на 100 г).

  • Червоний гострий перець - 45 г
  • Коріандр - 22 г
  • Куркума - 18 г
  • Фенугрек - 5 г
  • Гвоздика - 5 г
  • Білий перець або кардамон - 3 г
  • Мускатний горіх - 2 г

2. Каррі західно-європейський слабо гострий (на 100 г).

  • Куркума - 30 г
  • Коріандр - 20 г
  • Фенугрек - 10 г
  • Червоний гострий перець - 5 г
  • Імбир - 20 г
  • Чорний перець - 5 г
  • Кориця - 5 г
  • Гвоздика - 5 г

3. Каррі індійський темний гострий (на 100 г).

  • Куркума - 20 г
  • Коріандр - 26 г
  • Фенугрек - 10 г
  • Червоний гострий перець - 6 г
  • Ажгон - 10 г
  • Кардамон - 12 г
  • Імбир - 7 г
  • Гвоздика - 2 г
  • Фенхель - 2 г
  • Чорний перець - 5 г

4. Каррі індійський світлий ніжний (на 100 г).

  • Куркума - 32 г
  • Коріандр - 24 г
  • Фенугрек - 10 г
  • Червоний гострий перець - 1 г
  • Ажгон або кмин - 10 г
  • Кардамон - 12 г
  • Білий перець - 5 г
  • Гвоздика - 4 г
  • Фенхель - 2 г

5. Каррі гострий (на 100 г).

  • Куркума - 20 г
  • Коріандр - 36 г
  • Фенугрек - 10 г
  • Червоний гострий перець - 5 г
  • Ажгон або кмин - 10 г
  • Імбир - 5 г
  • Чорний перець - 5 г
  • Запашний перець - 4 г
  • Гірчиця біла - 5 г

6. Каррі ніжний (на 100 г).

  • Куркума - 25 г
  • Коріандр - 36 г
  • Фенугрек - 10 г
  • Червоний гострий перець - 2 г
  • Ажгон або кмин - 10 г
  • Імбир - 5 г
  • Білий перець - 5 г
  • Запашний перець - 4 г
  • Гірчиця біла - 3 г

7. Каррі помірно гострий світлий (на 100 г).

  • Куркума - 30 г
  • Коріандр - 27 г
  • Фенугрек - 4 г
  • Червоний гострий перець - 4 г
  • Ажгон або кмин - 8 г
  • Кардамон - 5 г
  • Імбир - 4 г
  • Гвоздика - 2 г
  • Фенхель - 2 г
  • Білий перець - 4 г
  • Запашний перець - 4 г
  • Кориця китайська (каси) - 4 г
  • Мускатний колір - 2 г

8. Каррі помірно гострий темний (на 100 г).

  • Куркума - 20 г
  • Коріандр - 37 г
  • Фенугрек - 4 г
  • Червоний гострий перець - 4 г
  • Ажгон або кмин - 8 г
  • Кардамон - 5 г
  • Імбир - 4 г
  • Гвоздика - 2 г
  • Фенхель - 2 г
  • Чорний перець - 4 г
  • Запашний перець - 4 г
  • Кориця китайська (каси) - 4 г
  • Мускатний колір - 2 г

9. Каррі для риби (на 100 г).

  • Куркума - 32 г
  • Коріандр - 32 г
  • Фенугрек - 10 г
  • Червоний гострий перець - 2 г
  • Ажгон або кмин - 10 г
  • Фенхель - 4 г
  • Білий перець - 10 г

Ще деякі варіанти поєднання спецій в каррі без вказівки граммажа.
1. Куркума, коріандр, червоний перець, чорний перець, кумін (римський тмин), пажитник, часник, гірчиця, фенхель.
2. Куркума, коріандр, червоний перець, чорний перець, кардамон, кумін (римський тмин), пажитник, часник, духмяний перець, імбир, гвоздика, кориця, глутамат натрію.
3. Куркума, коріандр, червоний перець, чорний перець, кардамон, запашний перець, імбир, гвоздика, кориця, ажгон, мускатний горіх.
4. Куркума, коріандр, червоний перець, кардамон, кумін (римський тмин), гірчиця.
5. Куркума, коріандр, кардамон, кумін (римський тмин), пажитник, гвоздика, кориця, гірчиця, паприка, кайенский перець, мускатний горіх.
6. Спеції в порядку убування за вагою, індійський рецепт: коріандр, перець чилі, кумін, куркума, фенугрек, чорний перець, гірчиця, імбир, мускатний горіх, гвоздика, каси (кориця), кардамон, мускатний колір, асафетида.

І ще деякі варіанти рецептур суміші каррі, виходячи з переліку спецій, зазначених у частинах. Деякі з цих прянощів не тільки неможливо зустріти на нашому ринку, але вони і настільки незнайомі нам, що їх назви неможливо навіть перевести, а тому залишимо як є, оскільки саме цей перелік спецій в деяких індійських джерелах називається «класичним».

  • Коріандр, 8
  • Кумин, 8
  • Фенугрек, 8
  • Куркума, 8
  • Гвоздика, 5
  • Часник, 5
  • Листя карі, 4
  • Фенхель, 4
  • Імбир, 4
  • Перець чилі, 3
  • Гірчиця, 3
  • Касія, 2
  • Чорний перець, 2
  • Мак, 2
  • Аніс, 1
  • Бенгальська горох, 1
  • Кардамон, 1
  • Нирки кассии, 1
  • Насіння селери, 1
  • Кориця, 1
  • Насіння кропу, 1
  • Мускатний колір, 1
  • Nagkeser, 1
  • Мускатний горіх, 1
  • Лук, 1
  • Trifala, 1
  • Білий перець, 1

Поєднання інгредієнтів.
1. Коріандр, куркума, чилі, кумін, фенугрек, фенхель, Nagkeser і Trifala, гвоздика, каси, часник, листя каррі.
2. Коріандр, куркума, чилі, гірчиця, імбир, кумін, фенугрек.
3. Коріандр, куркума, гірчиця, бенгальський горох, кумін, чилі, фенугрек, чорний перець, часник, фенхель, мак, листя каррі.
4. Коріандр, куркума, кумін, фенхель, чилі, нирки кассии, фенугрек, часник, аніс, чорний перець, каси, листя каррі, гвоздика.
5. Кумин, коріандр, фенугрек, імбир, куркума, насіння кропу, чорний перець, чилі, мускатний колір, кардамон, гвоздика.
6. Куркума, коріандр, фенугрек, кумін, імбир, гвоздика, чилі, кориця, білий перець, часник, цибуля, насіння селери.
7. Коріандр, куркума, гірчиця, кумін, чилі, фенугрек, чорний перець, часник, фенхель, мак, листя каррі.
8. Коріандр, фенугрек, куркума, кумін, чорний перець, насіння селери, мускатний горіх, гвоздика, цибуля, чилі, імбир.

У каррі ще можуть бути присутніми базилік, галгант, горцінія, м'ята, паприка, шафран.

Цілісні насіння перед виготовленням суміші попередньо обсмажують на сухій сковороді, щоб розкрити їх аромат, а потім вже перемелюють в ступці з іншими інгредієнтами. Готувати суміш краще безпосередньо перед вживанням, а зберігати її потрібно в закритій тарі.

Приправляють сумішшю каррі багато страв: м'ясні, овочеві, рисові. Більш обережно треба бути із сумішами каррі під рибу, тому що не кожен склад буде гармоніювати з морепродуктами.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Приправи каталогу продукції, де Ви можете купити Каррі та інші суміші прянощів. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій, прянощів, приправ, сушених овочів оптом і на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: каррі

Связанные товары

Связанные статьи

Куряче філе з брокколі, асафетідой, паприкою, каррі і кунжутом

Куряче філе З брокколі, асафетида, паприка, КАРРИ і кунжут

Детальніше

Овочеве рагу в кокосовому молоці

ОВОЧЕВЕ РАГУ У кокосовому молоці - рагу з броколі, цукіні, зеленого горошку з кокосовим молоком і прянощами.

Детальніше

дав

ДАВ - блюдо з нуту і зеленого горошку зі свіжим шпинатом, цибулею, морквою, сушеними томатами і прянощами.

Детальніше

Овочі з макаронами і каррі

ОВОЧІ з макаронами і КАРРИ - одна з моїх улюблених «мішанина» в сковорідці, на приготування якої потрібно хвилин 30, а за смаком це блюдо гідно того, щоб пригостити ним раптово наскочили гостей.

Детальніше

курячі биточки

Курячі БИТКИ з приправою карі, пастернаком і зеленню, запечені в духовці. 10 хвилин на підготовку і 10 хвилин на приготування. Відмінний сніданок, обід або вечерю - кому що ближче.

Детальніше