петрушка
(parsley)
зміст
1. Ботанічний опис петрушки.
2. Поширення прянощі петрушка.
3. Заготівля пряної трави петрушка.
4. Хімічний склад прянощі петрушка.
5. Властивості петрушки і застосування прянощі в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь петрушки для здоров'я.
1. Ботанічний опис петрушки.
Петрушка (Petroselinum L.) - дворічна трав'яниста пряно-ароматична рослина сімейства зонтичних. Підрозділяють її трави на два види: петрушка листова і петрушка коренева. У висоту досягає 50-100 см.
У кореневої петрушки в перший рік формується веретеноподібний потужний корінь, у листовий - корінь більш тонкий, стрижневий або розгалужений, а листова розетка більш пишна.
Стебло петрушки - прямостоячий, сильно розгалужений, з тонкими борозенками. Листя - двояко або Трояк перисторозсічене, зеленого кольору, зверху блискучі. Є сорти з гладкими і кучерявим листям. У перший рік листя розвиваються у вигляді прикореневої розетки, на другий рік петрушка викидає квіткове стебло.
Дрібні зеленувато-жовті або білі квіти трави зібрані в складні парасольки. Плід - дрібна сірувато-бура двухсемянка яйцевидної форми, злегка стисла з боків.
2. Поширення прянощі петрушка.
Батьківщиною петрушки вважають країни Середземномор'я. Греки і римляни культивували її як пряність, і від них вона поширилася по всьому світу. У Європі її стали вирощувати в IX столітті. Петрушку розводять у багатьох країнах, на півночі США і півдні Канади, в Індії, країнах Середньої Азії. У Росії і Україні вона поширена повсюдно. У дикому вигляді петрушка зустрічається в Греції, Македонії, Іспанії, Алжирі.
3. Заготівля пряної трави петрушка.
Для кулінарних і медичних цілей заготовляють всі частини рослини - коріння, стебла, листя, насіння. Листя петрушки збирають вибірково. Сушать їх на відкритому повітрі, захищаючи від сонячних променів, або в теплому провітрюваному приміщенні.
Дозрілі насіння прянощі досушивают в парасольках під навісом, потім обмолочують. Коріння петрушки прибирають восени, вимивають, підсушують, потім розрізають уздовж на смуги і сушать. Зберігатися зелень петрушки може 2-3 роки, насіння 3-4 роки, корінь - рік.
4. Хімічний склад прянощі петрушка.
В зелені, насінні і коренях петрушки містяться вітаміни А, B1, В2, К, РР, аскорбінова і фолієва кислоти, каротин, мінеральні речовини калій, кальцій, магній, залізо, цинк, фосфор, фтор, інулін, флавоноїди, глюкозиди, фітонциди. За вмістом вітаміну С петрушка перевершує лимон, а за змістом каротину - морква. Насіння петрушки багаті ефірними і жирними оліями.
5. Властивості петрушки і застосування прянощі в кулінарії.
Петрушка - одна з найпоширеніших, відомих і вживаних прянощів з ніжним солодкуватим ароматом. Її можна додавати практично в усі страви, крім солодких, і вживати в свіжому вигляді як окрему закуску.
Петрушку кладуть в супи і борщі, м'ясні, рибні, овочеві і картопляні блюда, в салати, соуси і підливи, в крупи і страви з яєць. Її додають в фарші, паштети, начинки, сири і сир. При цьому в якості пряної добавки використовують не тільки зелень, але і корінь і насіння петрушки. Зелень додається в готову страву або ж в кінці його приготування. Корінь кладуть на початку теплової обробки. Свіжий корінь петрушки можна додавати в салати.
При консервації овочів використовують всі частини рослини - зелень, корінь, насіння. Петрушка входить в суміші прянощів, які використовуються в харчовій промисловості для виробництва супових концентратів, кетчупів і рибних консервів.
6. Лікувальні властивості і користь петрушки для здоров'я.
Петрушка має різноманітне оздоровчий вплив на організм - тонізуючу, протизапальну, антисептичну, знеболюючу, спазмолітичну, протиалергічну, потогінну, сечогінну, жовчогінну і вторгнень. Вона збуджує апетит і підсилює перистальтику кишечника, виводить шлаки і солі важких металів, регулює обмінні процеси.
Препарати і відвари кореня, насіння і зелені петрушки застосовують при захворюваннях серцево-судинної системи, сечового міхура і передміхурової залози, нирок, при метеоризмі, гастритах, при цукровому діабеті.
Сік петрушки має зміцнюючу дію на судини і капіляри, підтримує правильне функціонування щитовидної залози і надниркових залоз, покращує зір.
Полоскання відваром петрушки рекомендується при стоматитах, глосситах, гінгівітах. Як косметичний засіб відвар петрушки застосовують зовнішньо для відбілювання шкіри в поєднанні з соком лимона.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити петрушку та інші натуральні спеції і трави. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи
нутовая оладки
Нутовая ОЛАДЬИ (панкейк) - оладки, основою яких є варений нут, і приправлені калінджі, Фенугрек, перцем і зеленню.
Запечена фарширований перець
ЗАПЕЧЕНИЙ ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦ з рисом, томатами, цибулею, бринзою, часником і пряними травами.
курячі биточки
Курячі БИТКИ з приправою карі, пастернаком і зеленню, запечені в духовці. 10 хвилин на підготовку і 10 хвилин на приготування. Відмінний сніданок, обід або вечерю - кому що ближче.
Гречана каша звичайна
ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.