петрушка

Автор: Ольга Ковмир Дата: 10.03.2010 Просмотров: 7834 Комментарии : 0

(parsley)

ПетрушкаКорень петрушки

зміст

1. Ботанічний опис петрушки.
2. Поширення прянощі петрушка.
3. Заготівля пряної трави петрушка.
4. Хімічний склад прянощі петрушка.
5. Властивості петрушки і застосування прянощі в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь петрушки для здоров'я.

1. Ботанічний опис петрушки.

Петрушка (Petroselinum L.) - дворічна трав'яниста пряно-ароматична рослина сімейства зонтичних. Підрозділяють її трави на два види: петрушка листова і петрушка коренева. У висоту досягає 50-100 см.

У кореневої петрушки в перший рік формується веретеноподібний потужний корінь, у листовий - корінь більш тонкий, стрижневий або розгалужений, а листова розетка більш пишна.

Стебло петрушки - прямостоячий, сильно розгалужений, з тонкими борозенками. Листя - двояко або Трояк перисторозсічене, зеленого кольору, зверху блискучі. Є сорти з гладкими і кучерявим листям. У перший рік листя розвиваються у вигляді прикореневої розетки, на другий рік петрушка викидає квіткове стебло.

Дрібні зеленувато-жовті або білі квіти трави зібрані в складні парасольки. Плід - дрібна сірувато-бура двухсемянка яйцевидної форми, злегка стисла з боків.

ПетрушкаЦветки петрушки

2. Поширення прянощі петрушка.

Батьківщиною петрушки вважають країни Середземномор'я. Греки і римляни культивували її як пряність, і від них вона поширилася по всьому світу. У Європі її стали вирощувати в IX столітті. Петрушку розводять у багатьох країнах, на півночі США і півдні Канади, в Індії, країнах Середньої Азії. У Росії і Україні вона поширена повсюдно. У дикому вигляді петрушка зустрічається в Греції, Македонії, Іспанії, Алжирі.

3. Заготівля пряної трави петрушка.

Для кулінарних і медичних цілей заготовляють всі частини рослини - коріння, стебла, листя, насіння. Листя петрушки збирають вибірково. Сушать їх на відкритому повітрі, захищаючи від сонячних променів, або в теплому провітрюваному приміщенні.

Дозрілі насіння прянощі досушивают в парасольках під навісом, потім обмолочують. Коріння петрушки прибирають восени, вимивають, підсушують, потім розрізають уздовж на смуги і сушать. Зберігатися зелень петрушки може 2-3 роки, насіння 3-4 роки, корінь - рік.

Поле петрушкиПетрушка сушеная

4. Хімічний склад прянощі петрушка.

В зелені, насінні і коренях петрушки містяться вітаміни А, B1, В2, К, РР, аскорбінова і фолієва кислоти, каротин, мінеральні речовини калій, кальцій, магній, залізо, цинк, фосфор, фтор, інулін, флавоноїди, глюкозиди, фітонциди. За вмістом вітаміну С петрушка перевершує лимон, а за змістом каротину - морква. Насіння петрушки багаті ефірними і жирними оліями.

5. Властивості петрушки і застосування прянощі в кулінарії.

Петрушка - одна з найпоширеніших, відомих і вживаних прянощів з ніжним солодкуватим ароматом. Її можна додавати практично в усі страви, крім солодких, і вживати в свіжому вигляді як окрему закуску.

Петрушку кладуть в супи і борщі, м'ясні, рибні, овочеві і картопляні блюда, в салати, соуси і підливи, в крупи і страви з яєць. Її додають в фарші, паштети, начинки, сири і сир. При цьому в якості пряної добавки використовують не тільки зелень, але і корінь і насіння петрушки. Зелень додається в готову страву або ж в кінці його приготування. Корінь кладуть на початку теплової обробки. Свіжий корінь петрушки можна додавати в салати.

При консервації овочів використовують всі частини рослини - зелень, корінь, насіння. Петрушка входить в суміші прянощів, які використовуються в харчовій промисловості для виробництва супових концентратів, кетчупів і рибних консервів.

Петрушка в зубахПетрушка

6. Лікувальні властивості і користь петрушки для здоров'я.

Петрушка має різноманітне оздоровчий вплив на організм - тонізуючу, протизапальну, антисептичну, знеболюючу, спазмолітичну, протиалергічну, потогінну, сечогінну, жовчогінну і вторгнень. Вона збуджує апетит і підсилює перистальтику кишечника, виводить шлаки і солі важких металів, регулює обмінні процеси.

Препарати і відвари кореня, насіння і зелені петрушки застосовують при захворюваннях серцево-судинної системи, сечового міхура і передміхурової залози, нирок, при метеоризмі, гастритах, при цукровому діабеті.
Сік петрушки має зміцнюючу дію на судини і капіляри, підтримує правильне функціонування щитовидної залози і надниркових залоз, покращує зір.

Полоскання відваром петрушки рекомендується при стоматитах, глосситах, гінгівітах. Як косметичний засіб відвар петрушки застосовують зовнішньо для відбілювання шкіри в поєднанні з соком лимона.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити петрушку та інші натуральні спеції і трави. А детально про те, як у нас відбувається продаж спецій на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: петрушка корінь , петрушка

Связанные товары

Связанные статьи

нутовая оладки

Нутовая ОЛАДЬИ (панкейк) - оладки, основою яких є варений нут, і приправлені калінджі, Фенугрек, перцем і зеленню.

Детальніше

Запечена фарширований перець

ЗАПЕЧЕНИЙ ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦ з рисом, томатами, цибулею, бринзою, часником і пряними травами.

Детальніше

курячі биточки

Курячі БИТКИ з приправою карі, пастернаком і зеленню, запечені в духовці. 10 хвилин на підготовку і 10 хвилин на приготування. Відмінний сніданок, обід або вечерю - кому що ближче.

Детальніше

Гречана каша звичайна

ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.

Детальніше

Торт з кабачків

ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.

Детальніше

Салат "Македонський"

САЛАТ МАКЕДОНСЬКИЙ привезений з однойменної країни, в якій помідори, напевно, найсмачніші в світі. Але головна особливість цього салату в тому, що болгарський перець в ньому повинен бути не сирим, а запеченим на грилі.

Детальніше