Пажитник, фенугрек, шамбала
(fenugreek)
Він же пажитник грецький, фенугрек, шамбала, фенум грек, фенігрекова трава, грецьке сіно, грецький козячий трилисник, грецька сочевіца, треуголка, верблюжа трава, уцхо -сунелі.
зміст
1. Ботанічний опис пажитника (фенугрека, шамбали).
2. Поширення прянощі пажитник.
3. Заготівля прянощі фенугрек.
4. Хімічний склад спеції Шамбала.
5. Властивості і застосування спеції пажитник (фенугрек) в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь спеції пажитник (шамбала).
1. Ботанічний опис пажитника (фенугрека, шамбали).
Пажитник (Trigonella L.) - однорічна трав'яниста рослина сімейства бобових, що налічує близько 130 видів. Найбільш відомі з них - пажитник сінної (Trigonella foenum-graecum L.) і пажитник блакитний (Trigonella caerulea L.). Рослина являє собою невеликий малоразветвленний кущик заввишки 30-60 см.
Листя пажитника трійчастого, до 4 см завдовжки, з зубчиками. Квітки дрібні, жовті, розташовані в пазухах листків у вигляді зонтиковидних суцвіть, рідше поодинці. З них утворюються коричнево-жовті стручки трикутної форми довжиною до 6 см і товщиною 3-5 мм. Усередині стручка знаходиться до 20 штук коричнево-жовтих насіння ромбічної форми і довжиною до 4 мм, з солодкуватим з гірчинкою смаком.
2. Поширення прянощі пажитник.
Родина пажитника - Мала і Передня Азія. У дикому вигляді росте в передгір'ях Туреччини, Ірану і Іраку і далі до Гімалаїв, зустрічається в Єгипті та Ефіопії. Як харчове, лікарсько і кормова рослина пажитник зараз вирощується в Індії, Пакистані, Китаї, Ірані, Іраку, Сирії, Єгипті, Монголії, Японії, Тунісі, Марокко, Ефіопії, США, Аргентині, на півдні Закавказзя і на півдні Європи.
3. Заготівля прянощі фенугрек.
Заготівлю насіння пажитника виробляють, коли дозріває і жовтіє 2/3 стручків. Рослина скошують і досушують. Потім обмолочують і досушують насіння. У продаж пажитник надходить як в цілому, так і в молотом вигляді. Самостійно, без спеціального обладнання розмолоти жорсткі насіння спеції досить складно, однак мелений пажитник зберігається досить недовго, всього 2-3 місяці. Тому купувати і зберігати його рекомендується все ж в цілому вигляді.
Щоб самостійно розмолоти насіння, рекомендують їх попередньо замочити, що також зменшить і їх гіркоту. Потім обсушити і розтерти в ступці. Радять також перед вживанням обсмажувати насіння спеції на сухій сковороді, щоб краще розкрився їх аромат.
Крім насіння пажитника як приправу використовують і його зелень. З молодих висушених і подрібнених верхівок пажитника блакитного роблять приправу уцхо-сунелі, що має горіховий присмак.
4. Хімічний склад спеції Шамбала.
Насіння пажитника містять 20-45% слизу, близько 6-8% жирної олії, до 25% білків, фосфор, залізо, вітаміни, миш'як, таніни, стероїди діосгенін, ямогенін, гітогенін, тігогенін, глікозиди діосцін і ямосцін, фітостерини, флавоніди, 0,3% ефірного масла з більш ніж 50-ю компонентами, алкалоїд трігонеллін, рутин.
5. Властивості і застосування спеції пажитник (фенугрек) в кулінарії.
Мелені насіння пажитника мають специфічний аромат, що віддалено нагадує суміш аромату горіха і бобових, і гіркуватий присмак. Щоб позбутися від гіркоти, насіння потрібно замочувати на кілька годин у воді або обсмажувати. Основне застосування пажитника в кулінарії - це як загусник. Особливо популярний він в цій ролі на Сході, в Індії, де його додають в соуси, супи, підливи, страви з бобових, що робить їх гущавині і до того ж ці індійські спеції надають їм особливий горіховий аромат. Кладуть його в Індії також в сурогатну каву.
Мелені насіння входять в приправи каррі, чатні, хмелі-сунелі, в аджику, в Масалов, в вірменську приправу-обмазку для бастурми Чаман, цілі насіння - в бенгальську приправу panch phoron (п'ять спецій).
Ароматизують пажитника сири, тісто для випічки хліба, в США - ром і кленовий напій. У Греції і Єгипті з пророслого насіння готують салат.
Багато застосувань в якості спеції і у молодої зелені пажитника. Її додають в салати, супи, соуси, другі страви, їдять саму по собі, як шпинат. Висушена і перемелена зелена верхівка пажитника, вона ж приправа уцхо-сунелі, прекрасно доповнює м'ясні і рибні страви, супи, підливи, страви з картоплі і грибів.
6. Лікувальні властивості і користь спеції пажитник (шамбала).
Як лікувальний засіб пажитник використовується при захворюваннях серця, шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, як відхаркувальний і протизапальний засіб при простудних захворюваннях. Корисні властивості спеції - тонізуючу, загальнозміцнюючу, заспокійливу, спазмолітичну, знижує рівень цукру в крові, виводить з організму токсини.
Чай з пажитника допомагає при шлункових спазмах і діареї, викликаних незвичною їжею.
З давнини пажитник застосовували для стимуляції і полегшення пологів, відновлення після пологів жіночого організму і посилення лактації, при болісних менструаціях і для стимуляції статевої активності. Через ці своїх властивостей він протипоказаний при вагітності, тому що підсилює скорочення матки.
Як зовнішнє пажитник застосовують у складі бактерицидних пластирів проти наривів і нагноєнь. Відвари з нього втирають у волосся для оздоровлення їх та поліпшення росту, для цих же цілей їдять обсмажені насіння пажитника.
Наш інтернет-магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити пажитник і інші види спецій. А детально про те, як у нас купити спеції на вагу в Києві і в Україні Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи
нутовая оладки
Нутовая ОЛАДЬИ (панкейк) - оладки, основою яких є варений нут, і приправлені калінджі, Фенугрек, перцем і зеленню.