перець духмяний
(allspice)
Він же ямайський перець, англійська перець, пімента, пімент, ормум, гвоздичний перець.
зміст
1. Ботанічний опис запашного перцю.
2. Поширення прянощі запашний перець.
3. Заготівля спеції запашний перець.
4. Хімічний склад спеції запашний перець.
5. Властивості і застосування спеції запашний перець в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь запашного перцю.
1. Ботанічний опис запашного перцю.
Перець духмяний - плоди вічнозеленого дерева родини миртових духмяний перець (Pimenta officinalis L.), що досягає заввишки 6-20 м.
Листя пімент великі, подовжено-яйцевидної форми, шкірясті. Кора - сіра. Цвіте дрібними білими квітками з чотирьох пелюсток, зібраними в гроновидні помилкові парасольки. Плоди запашного перцю - ягоди, спочатку зелені, а в міру дозрівання набувають червоно-синє забарвлення. Усередині плоду розташовані по 2-3 камери з чорно-бурим насінням. Після сушіння плоди стають бурими, шорсткими, в 2-3 рази більше, ніж горошини чорного перцю. Дерево плодоносить тільки на сьомий рік після посадки, даючи близько 50 кг плодів на рік.
2. Поширення прянощі запашний перець.
Батьківщиною запашного перцю вважають Центральну Америку і Антильські острови. Ацтеки вживали його як афродизіак в поєднанні з какао.
До Європи цей перець завіз Колумб, де в кінці XVII століття він став дуже популярною пряністю завдяки новому і незвичайному аромату. Довгий час всі спроби вирощувати запашний перець в різних тропічних регіонах з подібним з історичною батьківщиною кліматом не давали результату.
У нинішній час основним центром вирощування запашного перцю є Ямайка, і саме цей перець вважається кращим за якістю. Культивують його також в Мексиці, Бразилії, Гондурасі, Коста-Ріці, Венесуелі, на Гаїті, Кубі, Шрі-Ланці, в Індонезії, В'єтнамі, Таїланді, Індії.
3. Заготівля спеції запашний перець.
Збирають плоди запашного перцю на початку дозрівання, тому що дозрілі ягоди швидко втрачають свій аромат і смакові якості. Плоди прянощі разом з помилковими парасольками обривають і сушать в спеціальних термічних установках або на сонці, потім чистять від скориночки і сортують. Забарвлення плодів в процесі сушіння стає темно-бурого, а поверхню шорсткою, діаметр їх - 5-8 мм.
В молотом вигляді запашний перець має темно-бежевий колір з червонуватим відливом. Зберігати перець потрібно в герметичній тарі, а перемелювати краще безпосередньо перед вживанням, тому що аромат меленої спеції досить швидко випаровується.
4. Хімічний склад спеції запашний перець.
Запашний перець містить ефірне піментове масло, до складу якого входять евгенол, цинеол, каріофіллен і фелландрон. Крім цього він також містить жирні олії, дубильні речовини, смоли.
5. Властивості і застосування спеції запашний перець в кулінарії.
Запашний перець має яскраво виражений пряний аромат, що нагадує поєднання запахів чорного перцю, мускатного горіха, гвоздики і кориці. Смак спеції пряний і трохи пекучий. Це дуже сильна і яскрава пряність, і одна з найбільш вживаних. Невеликий його щіпки досить, щоб змінити смак і запах страви.
Запашним перцем приправляють все перші страви, а також другі страви з м'яса, птиці та риби. Це хороша приправа для примастки блюд з рису і салатів. Особливий аромат і смак він додасть соусів і підливаючи. Горошок запашного перцю - незамінна спеція для консервації і мариновки овочів, деяких фруктів і ягід, грибів і приготування маринадів для риби, дичини, шашлику.
Запашний перець входить в багато класичні суміші прянощів, а також в приправи, що вживаються в промисловості для виробництва ковбасних і м'ясних виробів, і рибних пресервів та консервів. Його додають в тверді сири, в їдальню гірчицю.
Він входить до складу «сухих духів», які застосовуються в кондитерській промисловості. Використовується при виробництві лікерів і ромів. Запашний перець можна додавати в печиво, кекси і тістечка, і особливо добре ароматизувати їм чай і какао.
6. Лікувальні властивості і користь запашного перцю.
Запашний перець має тонізуючу і антисептичну дію, покращує травлення, допомагає при метеоризмі. З нього готують препарати для лікування ревматизму.
Плоди запашного перцю і есенцію з них використовують в косметиці, парфумерії та фармацевтиці.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити перець духмяний і інші спеції і прянощі. А детально про те, як купити спеції, прянощі, приправи, сушені овочі на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи
Крумпля по-закарпатски
Крумплю по-закарпатськи - це картопля, фарширований грибами, м'ясом, сиром і сметаною, приправлений насінням кропу, білим і запашним перцем і запечений.
мариновані опеньки
Мариновані опеньки - класична заготівля в грибний сезон і смачне ласощі. Рецепт-нагадування, що потрібно не забути зробити восени, і які спеції і прянощі можна для цього використовувати. Швидкий рецепт без стерилізації.
Мариновані маслюки, мариновані білі гриби
Мариновані маслюки, МАРИНОВАНІ БІЛІ ГРИБИ - маслюки і білі гриби, напевно, найцінніші і смачні з їстівних грибів. У маринованому вигляді вони теж просто смакота. Для їх заготівлі використовувався однаковий спосіб і набір прянощів, тому рецепт для них один.
Гречана каша звичайна
ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.
Торт з кабачків
ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.