Материнка (орегано)
(oregano)
Він же материнка, ладанка, Мацер-душка, зимовий майоран, лісова м'ята, борова м'ята, душанка, лебідка, душніца, зеновка, душка, духів колір.
зміст
1. Ботанічний опис орегано.
2. Поширення прянощі материнка.
3. Заготівля прянощі орегано.
4. Хімічний склад орегано.
5. Властивості і застосування спеції орегано в кулінарії.
6. Медичні властивості і користь прянощі орегано.
1. Ботанічний опис орегано.
Орегано (материнка звичайна) (Origanum vulgare L.) - багаторічна пряно-ароматична трав'яниста рослина роду Материнка, сімейства Ясноткові. Орегано - родич майорану, але з більш різким і інтенсівинм запахом і смаком. Іноді його називають «дикий майоран», однак це зовсім різні прянощі.
Орегано має безліч підвидів, які часом відрізняються між собою більше, ніж різнорідні трави. Чому і виникає велика плутанина в класифікації материнки. На рослина великий вплив робить клімат, склад грунту, пори року, що позначається на змісті і складі ефірної олії материнки, форму й розмір стебел, листя і квітів, на відмінності в запахах різних підвидів орегано. Безліч різновидів материнки мають однакове торгова назва «орегано».
Висота цієї пряної трави досягає 50-80 см. Стебло чотиригранний, прямостоячий, мягкоопушённий, у верхній частині гіллясте. Кореневище гіллясте, часто повзуче. Супротивні черешкові листя орегано довжиною 1-4 см мають еліптичну форму, на верхівці можуть бути як загострені, так і тупі. Листя материнки варіюються від зелених до сіро-зелених, від гладких до ворсистих. Дрібні численні білі або червоні квіти орегано зібрані в щитковидні-волотисте суцвіття. В кінці лютого-початку березня орегано починає вегетацію, цвіте в червні-липні, починаючи з другого року життя. Насіння дозріває в серпні.
Наведемо деякі різновиди орегано, які використовуються в кулінарії.
Origanum vulgare - це власне наша північна материнка, яка настільки відрізняється за смаком і запахом від південних сортів, що може бути виділена в окрему пряність.
Origanum heracleoticum - грецький орегано, зростаючий в Греції і по всьому Балканам. Цвіте білими квітками, має дуже сильний аромат і смак і при розжовування в свіжому вигляді можети викликати оніміння кінчика язика.
Origanum onites - критський або турецька орегано. Однорічна рослина з більш грубим запахом і без пекучого смаку при розжовування. Відбувається з острова Крит, а в нинішній час є найпоширенішим видом орегано в Туреччині.
Origanum dictamnus - діктамнус - невеликий декоративний чагарник, ендемік острова Крит. Цей орегано ще з часів Стародавньої Греції вважався лікарською рослиною і афродизіаком.
Origanum majoricum - італійський і сицилійський орегано. Вважається гібридом з майораном. Має властиву майораном солодкість на смак і сильний запах орегано.
2. Поширення прянощі материнка.
Родина орегано (материнки) - країни Середземномор'я, Південна Європа, Близький Схід. Центром видоутворення орегано вважається Мала Азія, сучасна територія Туреччини, де зустрічається більше 20 видів орегано. Орегано було добре відомо як пряність і ліки в древніх Греції, Римі та Єгипті. Перша згадка про цю прянощі зустрічається у давньогрецького лікаря Діоскорідоса в I столітті н.е. Слово "орегано" - грецьке, і означає "радість гір".
У дикому вигляді орегано росте повсюдно в Європі і Середземномор'ї, на території країн СНД, на Кавказі, в гірських районах Середньої Азії, Казахстані, Південного Сибіру, в Передній Азії аж до Гімалаїв зустрічається на Далекому Сході. Зростає орегано також майже по всій Серевной Америці і Мексиці, куди був давно принесений європейцями. Культивують орегано в Італії, Франції, Іспанії, Єгипті, Греції, Туреччини, Мексиці, США.
Материнка (орегано) займає одне з провідних місць серед прянощів, що використовуються у всьому світі.
3. Заготівля прянощі орегано.
В якості прянощів для кулінарії використовуються листя і квіткові бруньки орегано. Орегано вживається як в свіжому, так і у висушеному вигляді.
Урожай материнки збирають в період цвітіння починаючи з другого року вегетації. Рослини орегано зрізають на висоті 15-20 см від землі, щоб в зібраної зеленої маси було поменше стебел. Потім орегано сушать під навісом в добре провітрюваних приміщеннях або в спеціальних сушарках, після цього отриману суху пряність подрібнюють. З свіжої зелені орегано способом гідродістіляціі отримують ефірне масло. Материнка також хороший медонос, з 1 га можна отримати до 100 кг меду.
4. Хімічний склад орегано.
Орегано містить від 0,3 до 1,5% ефірного масла, тимол, карвакрол, дубильні речовини, флавоніди, фітонциди, кумарини, фенолкарбонові кислоти, терпени, алкалоїди, вітаміни С, В1, В2, жирні олії.
По складу ефірної олії різновиди орегано поділяють на два типи: тімольний тип - основний компонент тимол (30-70%), карвакрольний тип - основний компонент карвакрол (45-70%). Карвакрол надає орегано пекучий, що викликає оніміння мови, смак. Ефірні масла з високим вмістом карвакрола перевершують за своїми властивостями багато існуючих антибіотики і антигістамінні препарати.
5. Властивості і застосування спеції орегано в кулінарії.
Орегано володіє сильним і в той же час тонким, свіжим і ніжним пряним ароматом і гіркуватим, кілька терпким смаком.
Орегано - типова пряність середземноморської (особливо італійської, грецької та іспанської) та мексиканської кухні. Всім відома італійська піца, для якої орегано - невід'ємна приправа. Кладуть орегано в пасту і спагетті, а також в томатні соуси до цих страв.
Приправляють цією пряністю запіканки, сири, гриби (шампіньйони), помідори, супи (особливо томатні), страви з курки, квасолі, яєць, гарячі бутерброди, салати. Орегано - прекрасна приправа до різноманітних овочевих страв, до начинкам для пирогів, наприклад, для сибірської начинки, що складається з сиру, м'яса і яєць. Використовують орегано при приготуванні смаженої, тушкованої, запеченого м'яса, а також соусів до нього. Входить орегано до складу приправ для паштетів, начинок з ліверу або м'яса, домашніх ковбас. Кладеться ця спеція і в рибні страви, готують з нею крабів. Випікають з орегано коржі, пряники, булочки. Чудово підходить пряність для страв з картоплі, омлетів.
Застосовується орегано при консервації оливок, каперсів, для соління грибів і огірків. Орегано - обов'язковий компонент знаменитої приправи «чилі». У Росії материнка застосовується для ароматизації домашнього пива та квасу. Ароматизують орегано та інші напої - лікери, настойки, чаї, а також рослинна олія і оцет.
Орегано дуже добре поєднується з багатьма пряними травами і спеціями. До нього прекрасно підходить розмарин, чебрець, майоран, базилік, чабер, естрагон, кріп, петрушка, чорний, білий, запашний перець, паприка, фенхель, аніс, коріандр, цибуля, часник і інші. Наприклад, турецька суміш для мангала складається з перцю чилі в пластівцях, меленої паприки, зіри (кумина) і орегано. Дивно гармонійне поєднання являє собою суміш орегано зі свіжим часником. Додати сюди рослинне масло, краще оливкова, - і вийде відмінний маринад для свинини, яловичини, смаженої картоплі.
6. Медичні властивості і користь прянощі орегано.
Орегано має тонізуючі, бактерицидними, дезінфікуючими, протизапальними властивостями.
Орегано має дієтичні властивості: покращує травлення, збуджує апетит, лікує розлад шлунка, спазми і атонію кишечника. Благотворно впливає орегано на печінку, допомагає при отруєннях і як сечогінний засіб.
Його відхаркувальну дію використовується для лікування кашлю. Ефірні масла, що входять до складу орегано, допомагають при астмі, запаленнях дихальних шляхів, лікують бронхи і легені, допомагають при туберкульозі.
Використовують орегано і як засіб від зубного болю. Для цього рекомендується жувати свіже листя або застосовувати відвар з листя орегано.
Листя орегано використовують для заспокійливих і знеболювальних лікувальних ванн, для зміцнювальних ванн при статевих розладах. Як заспокійливий засіб застосовується орегано при ревматизмі. Ще в давнину орегано рекомендували від головного болю. Зміцнює орегано нервову систему. У гомеопатії материнка рекомендується при атеросклерозі і гіпертонічній хворобі.
В парфюмерно-косметичної промисловості ефірну олію материнки використовують для ароматизації одеколонів, помад, туалетного мила та зубних паст.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити орегано, а також інші натуральні спеції, приправи, прянощі, в тому числі індійські спеції.
Связанные товары
Связанные статьи
Чебурек з помідорами і сиром
Чебуреки з помідорами І СИРОМ - їх можна приготувати як з м'ясним фаршем, так і без. У будь-якому випадку буде ситно і смачно. Зі спецій: коріандр, орегано, перець чорний і кінза.
Індичка з барбарисом запечена
ИНДЕЙКА З барбарису запечена - індичка з родзинками, медом, барбарисом і іншими прянощами, запечена в фользі в духовці.
Квасолеві рагу з кавою і шоколадом
Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.
Гречана каша зі спаржею, паприкою, в'яленими томатами і адигейським сиром
ГРЕЧАНА КАША зі спаржею, паприка, в'ялені томати і Адигейський сиром - чергова мішанина в сковорідці з моїх повсякденних страв, швидка і смачна. І звичайно зі спеціями.
Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами
КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.
в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.
в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.
Гречана каша звичайна
ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.