Цибуля ріпчаста
(onion)
зміст
1. Ботанічний опис лука.
2. Поширення прянощі.
3. Заготівля лука.
4. Хімічний склад лука.
5. Кулінарні властивості і застосування цибулі.
6. Лікувальні властивості і користь цибулі.
1. Ботанічний опис лука.
Лук - трав'яниста пряна рослина сімейства цибулевих (Alliaceae), які налічують близько 400 видів. З них 228 видів - дикі і оброблювані овочеві культури.
Цибуля ріпчаста (Allium cepa L.) - найпоширеніший і вживається як пряність вид лука, який також поділяється на десятки сортів: за характером розгалуження (здатності утворювати в гнізді певну кількість цибулин) - на мало-, середньо- і багатогніздові, за смаком - на гострі, півострів і солодкі, за забарвленням цибулини - на білий, жовто-коричневий, червоний або фіолетовий, за формою цибулини - від шаровидно-плескатої до кулясто-довгастої, за способом обробітку - на однорічні та багаторічні, вирощувані з насіння або цибулі- сеянца. У дикому вигляді ріпчаста цибуля не зустрічається.
Цибулина пленчатая, має в діаметрі 5-10 см. Внутрішні луски - соковиті м'ясисті, білого, зеленого або фіолетово-червоного кольору, зовнішні - сухі, що захищають внутрішню частину від висихання.
Листя цибулі - трубчасті, загострені на кінці, сизо-зелені, висотою 30-60 см, біля основи товщають, утворюючи м'ясисті луски цибулини.
Квіткова стрілка, що досягає заввишки понад 1 м, порожниста, роздута, закінчується парасолькові суцвіттям. Квітки - білі, на довгих квітконіжках.
Плід цибулі ріпчастої - коробочка, що містить до шести чорних, тригранних насіння.
2. Поширення прянощі.
Лук відомий людству вже більше 4000 років. Батьківщиною його називають Середню або Південно-Західну Азію. Як один з основних продуктів харчування і лікарський засіб він широко використовувався ще в Стародавньому Єгипті, Месопотамії, Персії, в стародавній Індії, Китаї, Римської Імперії. До Європи він потрапив від римлян спочатку н.е., а на нашу територію приблизно в середні століття. В Америку цибуля привіз Колумб.
У нинішній час цибулю культивується повсюдно, в різних кліматичних зонах вирощуються різні сорти: в північних регіонах в основному гострі, на півдні - солодкі і напівсолодкі.
Основна кількість виробленого в світі лука, як для внутрішнього ринку, так і на експорт, припадає на Китай, Індію, Єгипет і країни СНД.
3. Заготівля лука.
Урожай цибулі збирають після засихання листя, коли шийка цибулини добре стягнута.
Далі за допомогою спеціальних технологій виробництва спецій цибулю сушиться і переробляється, перетворюючись в прянощі декількох видів: цибуля сушена різаний (пластівці і кільцями), цибуля сушена подрібнена (різних фракцій, в основному 3-5 мм), цибуля мелений і цибуля смажена, що отримується з сушеного різаного цибулі шляхом обсмажування його в рослинному маслі.
4. Хімічний склад лука.
Гострий смак цибулі і його специфічний запах обумовлені присутністю ефірних масел, що містять сірку. Лук містить цукру (фруктоза, сахароза, мальтоза, глюкоза, полісахарид інулін): в гострих і гірких сортах - 9-12%, в напівгострих - 8-9%, в солодких - 4-8%. Також до складу цибулі входять мінеральні солі калію, кальцію, міді, фосфору, заліза, натрій, магній, вітаміни D2, А, С, Е, групи В, РР, каротин, йод, органічні кислоти (яблучна і лимонна), пектинові речовини, глікозиди, фітонциди, азотисті речовини, протеїн, білки, жири.
Кількість біологічно активних речовин в прянощі коливається в залежності від сорту, умов вирощування та кліматичної зони.
5. Кулінарні властивості і застосування цибулі.
Лук в наш час - одна з найважливіших овочевих культур і спецій, яка вживається в кулінарії у всьому світі і в будь-якому вигляді - в сирому, сушеному, смаженому, відварному, солоному і маринованому. Він додається практично в усі страви за винятком солодких напоїв і десертів: в перші і другі страви, в овочеві, грибні, м'ясні, рибні, в салати, соуси, підливи, в пироги і хліб, в сир і сир.
У промисловості він використовується як приправа для приготування напівфабрикатів, консервів, соусів, при переробці риби, ковбас, консервації.
6. Лікувальні властивості і користь цибулі.
Лікувальні властивості цибулі, цінність цієї прянощі для здоров'я і його здатність боротися з хвороботворними мікроорганізмами відомі з давніх часів.
Лук стимулює травлення і сприятливо впливає на мікрофлору кишечника, має сечогінну, бактерицидну і антигельмінтну дію, заспокоює нервову систему, розширює кровоносні судини, покращує кровообіг і обмін речовин, зміцнює кісткову тканину, зменшує вміст холестерину в крові. Лук незамінний при весняному авітамінозі.
Вдихання фітонцидів лука (інгаляція) допомагає при кашлі і бронхіті. Фітонциди вбиваю мікробів, стрептококи, дизентерійну, дифтерійну, туберкульозну палички.
Свіжий цибульний сік підвищує статеву потенцію і стимулює вироблення сперми. Він також є ефективним косметичним засобом для зміцнення коренів волосся, боротьби з себореєю і плішивістю. Цибулеві маски покращують шкіру обличчя. Цибулею лікують мозолі, фурункули і обмороження.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити різні спеції, прянощі, приправи і сушені овочі. А детально про те, як купити спеції на вагу в Києві і в Україні Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи
Крокети з консервованої риби і картоплі
Крокети з консервованими РИБИ І КАРТОПЛІ - за рахунок цікавої комбінації прянощів, в яку входить часник, кориця, кардамон, імбир і інші, набувають незвичайний смак і аромат.
Риба на мангалі з приправою "Тибетська"
РИБА на мангалі з приправами "ТИБЕТУ" - в цьому рецепті суть, власне, не в рибі і не в мангалі, а в приправі "Тибетська", оригінальний смак якої прекрасно гармонує і з рибою, і з м'ясом і з овочами.
Гречана каша зі спаржею, паприкою, в'яленими томатами і адигейським сиром
ГРЕЧАНА КАША зі спаржею, паприка, в'ялені томати і Адигейський сиром - чергова мішанина в сковорідці з моїх повсякденних страв, швидка і смачна. І звичайно зі спеціями.
Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами
КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.
в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.
в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.
Торт з кабачків
ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.
Свинина в обсипання "Селянська"
СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.