Коріандр

Автор: Ольга Ковмир Дата: 04.03.2010 Просмотров: 19850 Комментарии : 0

(сoriander)

Він же коріандр посівний, кінза, кішнец, клоповник, китайська петрушка, хамем.

Кориандр семена . Кинза

зміст

1. Ботанічний опис прянощі коріандр.
2. Поширення прянощі коріандр.
3. Заготівля прянощі коріандр.
4. Хімічний склад спеції коріандр.
5. Властивості і застосування коріандру в кулінарії.
6. Користь і застосування коріандру в медицині.

1. Ботанічний опис прянощі коріандр.

Коріандр посівний (Coriandrum sativum L) - однорічна трав'яниста пряно-ароматична рослина сімейства зонтичних. Стебло голе, прямостояче, гіллясте, висотою 20-70 см. Корінь тонкий, стрижневий.

Листя коріандру прикореневі, шіроколопастние, крупно розсічені, на довгих черешках, світло-зелені. Саме листя і називають кінзою, і мають вони специфічний запах, що нагадує запах клопа, тому коріандр називають ще й Блощичник.

Квітки білі або рожеві, дрібні, зібрані в складні парасольки по 6-8 променів, які розгалужуються в ще більш дрібні парасольки по 5-13 квіток.
Плоди коріандру кулясті, тверді, з звивистими і прямими реберцями, двухсемянка. Цвіте в червні-липні. Плоди на півдні дозрівають в липні, а в північних районах - у серпні-вересні.

2. Поширення прянощі коріандр.

Як лікарський і пряна рослина трава коріандру відома з давніх часів, ще за 5000 років до н.е. Батьківщиною його вважаються країни Середземномор'я. Коріандр культивували стародавні єгиптяни, греки і римляни. Саме походженням від грецького koriannon і приписується нинішню назву трави «коріандр», яке звучить схожим чином на багатьох європейських мовах. З країн Середземномор'я коріандр поширився в Європу, Азію, Африку і далі на всі континенти.

Зараз це найпоширеніша пряність в світі і широко обробляється в Європі, Північній і Південній Америці, в Африці, в Індії, Китаї, країнах СНД і на Україні. Вважається, що в Росію коріандр був завезений в XVIII- XIX столітті і в цей же період почалися його масові посіви. Сьогодні це одна з основних ефіроолійних культур, вирощуваних на Україні.

Кориандр растение . Цветы кориандра

3. Заготівля прянощі коріандр.

Зелень коріандру, яка відома в кулінарії як прянощі під назвою кінза, збирається в фазі розетки і початку стеблування.

Але вирощують коріандр в основному для отримання насіння. Зрілі висушені плоди використовуються як цілими, так і меленими. Зберігати коріандр потрібно в сухому прохолодному місці.

4. Хімічний склад спеції коріандр.

Плоди коріандру містять білки, вуглеводи, вітаміни А, В1, В2, С, РР, мікроелементи залізо, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, дубильні і азотисті речовини, жирні олії, крохмаль, цукру (глюкозу, фруктозу, сахарозу), пектин, органічні кислоти. У них також присутній 0,2-1,6% (в залежності від сорту і умов вирощування) ефірного масла, головними компонентами якого є ліналоол і гераніол.

Зелень спеції багата на каротин, вітаміни В і В2, рутин, аскорбінову кислоту.

Кориандр молотый . Кориандр

5. Властивості і застосування коріандру в кулінарії.

Коріандр - пряність загальносвітова, шанована в кухнях різних країн на всіх континентах. Одні народи більше воліють у вигляді приправи зелень (кінзу), інші - плоди, але і та й інша спеція однаково корисна і по-своєму смачна.

Листя кінзи мають різкий своєрідний запах, і смак спеції гіркуватий, і вживання їх в їжу є справою смаку і звички. Їх додають до овочевих салатів, соусів, м'ясних, молочних і овочевих супів, м'ясних і рибних страв. Зелень подають до других страв в якості холодної закуски. Особливо добре поєднання цієї спеції з важкої смаженої м'ясною їжею, тому що кінза не тільки ароматизує смак страви, а й стимулює травлення.

Насіння коріандру мають приємний пряний солодкуватий аромат з деревними нотками. Меленим коріандром ароматизують страви з риби і м'яса, супи, сири, ковбаси, страви з бобових, буряка, моркви і капусти, різні соуси (сацібелі, ткемалі), додають в аджику, в кисломолочні продукти.

Коріандр широко використовується у вигляді добавки в кондитерській промисловості при випічці хліба і кондитерських виробів, для виготовлення льодяників і мармеладу, сиропів і фруктових мусів. Зацукровані зерна коріандру є знаменитої східної солодкістю.
Цілі зерна коріандру додають в маринади при консервації і засолюванні риби, овочів і грибів, при квашенні капусти.

У промисловості коріандр є обов'язковою приправою при виробництві ковбас, м'ясних і рибних консервів, сирів, солінь.
Ефірна олія, отримана з плодів коріандру, використовується в парфумерній промисловості і для виробництва лікерів, джина, деяких сортів пива.

Мелений коріандр входить в багато суміші прянощів, чудово поєднуючись з іншими прянощами і спеціями - в індійську «каррі» і «Массалія», ефіопську «Бербері», туніський «оффак». Він прекрасно гармонує з перцем чилі і часником.

6. Користь і застосування коріандру в медицині.

Коріандр широко застосовується у фармацевтичній промисловості для приготування препаратів, що поліпшують травлення і збуджують апетит, застосовуються при захворюваннях печінки і жовчного міхура, гастритах і виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, метеоризмі, хворобах сечостатевих органів. Він володіє антіспазматіческім, разнозажівляющім, болезаспокійливу дію, сприяє виведенню шлаків з організму, використовується як відхаркувальний засіб при бронхітах і запаленні легенів, входить до складу потівогемморойних зборів.

Ефірна олія коріандру широко використовується в парфумерної промисловості, а також у фармакології для виробництва препаратів зовнішнього застосування, якими лікують різні захворювання очей, а також тріщини молочних залоз у годуючих матерів.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити коріандр і інші спеції, прянощі, приправи, сушені овочі .. А докладно про те, як купити прянощі на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: коріандр

Связанные товары

Связанные статьи

Фарширований м'ясний рулет

Фаршировані М'ясний Рулет з брюссельською капустою і печерицями, приправлений хмелі-сунелі, розмарином, перцем і мускатним горіхом і посипаний коріандром і кунжутом.

Детальніше

нутовая оладки

Нутовая ОЛАДЬИ (панкейк) - оладки, основою яких є варений нут, і приправлені калінджі, Фенугрек, перцем і зеленню.

Детальніше

Овочеве рагу в кокосовому молоці

ОВОЧЕВЕ РАГУ У кокосовому молоці - рагу з броколі, цукіні, зеленого горошку з кокосовим молоком і прянощами.

Детальніше

Чебурек з помідорами і сиром

Чебуреки з помідорами І СИРОМ - їх можна приготувати як з м'ясним фаршем, так і без. У будь-якому випадку буде ситно і смачно. Зі спецій: коріандр, орегано, перець чорний і кінза.

Детальніше

імбирний напій

Імбирний напій - корисний гарячий напій з імбиру, кмину, коріандру, м'яти і ягід ялівцю.

Детальніше

Картопляна запіканка «Гауранга» (по-східному)

КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА "Гаурангі" (по-східному) - це абсолютно самостійний, дуже ситне блюдо, яке з'їдається без залишку!

Детальніше

мариновані опеньки

Мариновані опеньки - класична заготівля в грибний сезон і смачне ласощі. Рецепт-нагадування, що потрібно не забути зробити восени, і які спеції і прянощі можна для цього використовувати. Швидкий рецепт без стерилізації.

Детальніше

Індичка з барбарисом запечена

ИНДЕЙКА З барбарису запечена - індичка з родзинками, медом, барбарисом і іншими прянощами, запечена в фользі в духовці.

Детальніше

Сочевична запіканка

Сочевичну ЗАПІКАНКА з овочами і прянощами. Приємний солодкуватий аромат коріандру з деревними нотками - справжня знахідка і для страв з сочевицею, особливо в поєднанні з чебрецем, який підкреслює смак сочевиці. Ну а чабер - це класика для страв з бобових.

Детальніше

Квасолеві рагу з кавою і шоколадом

Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.

Детальніше

Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами

КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.

Детальніше

Гречана каша звичайна

ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.

Детальніше

Пастернак, запечений з калінджі і кмином

ПАСТЕРНАК, ЗАПЕЧЕНИЙ З Калінджі і кмин, приправлений також коріандром, соком лимона, медом і цедрою апельсина - корисний і смачний гарнір, приготований в духовці.

Детальніше

Торт з кабачків

ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.

Детальніше

Суп-пюре з брокколі

СУП-ПЮРЕ З брокколі з чебрецем, мускатним горіхом і коріандром - просте і швидке в приготуванні блюдо, при цьому дуже ситне, вишукане на смак і красиве на вигляд.

Детальніше

Лимонний кекс з куркумою

ЛИМОННИЙ кекс з куркумою - На цей рецепт мене надихнула Олена Левицька: до того я ніколи не пробувала додавати куркуму в солодку випічку. Вийшло просто неймовірно!

Детальніше

Домашня аджика

ДОМАШНЯ АДЖИКА - одна з найпопулярніших сезонних заготовок. Пропонуємо наш рецепт аджики з багатим букетом прянощів і трав. У процесі приготування ми отримаємо не тільки саму аджику, але і супутній продукт - соус, дуже схожий на табаско.

Детальніше

Суп курячий з вівсяно-сирними галушками

СУП КУРЯЧИЙ З Вівсяно-сирні галушки - легкий, корисний і незвичайний супчик. Вівсяно-сирні галушки і такі прянощі як любисток, селера, запашний перець і коріандр внесуть цікаву родзинку в, здавалося б, просте блюдо.

Детальніше

Свинина в обсипання "Селянська"

СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.

Детальніше