Коріандр
(сoriander)
Він же коріандр посівний, кінза, кішнец, клоповник, китайська петрушка, хамем.
зміст
1. Ботанічний опис прянощі коріандр.
2. Поширення прянощі коріандр.
3. Заготівля прянощі коріандр.
4. Хімічний склад спеції коріандр.
5. Властивості і застосування коріандру в кулінарії.
6. Користь і застосування коріандру в медицині.
1. Ботанічний опис прянощі коріандр.
Коріандр посівний (Coriandrum sativum L) - однорічна трав'яниста пряно-ароматична рослина сімейства зонтичних. Стебло голе, прямостояче, гіллясте, висотою 20-70 см. Корінь тонкий, стрижневий.
Листя коріандру прикореневі, шіроколопастние, крупно розсічені, на довгих черешках, світло-зелені. Саме листя і називають кінзою, і мають вони специфічний запах, що нагадує запах клопа, тому коріандр називають ще й Блощичник.
Квітки білі або рожеві, дрібні, зібрані в складні парасольки по 6-8 променів, які розгалужуються в ще більш дрібні парасольки по 5-13 квіток.
Плоди коріандру кулясті, тверді, з звивистими і прямими реберцями, двухсемянка. Цвіте в червні-липні. Плоди на півдні дозрівають в липні, а в північних районах - у серпні-вересні.
2. Поширення прянощі коріандр.
Як лікарський і пряна рослина трава коріандру відома з давніх часів, ще за 5000 років до н.е. Батьківщиною його вважаються країни Середземномор'я. Коріандр культивували стародавні єгиптяни, греки і римляни. Саме походженням від грецького koriannon і приписується нинішню назву трави «коріандр», яке звучить схожим чином на багатьох європейських мовах. З країн Середземномор'я коріандр поширився в Європу, Азію, Африку і далі на всі континенти.
Зараз це найпоширеніша пряність в світі і широко обробляється в Європі, Північній і Південній Америці, в Африці, в Індії, Китаї, країнах СНД і на Україні. Вважається, що в Росію коріандр був завезений в XVIII- XIX столітті і в цей же період почалися його масові посіви. Сьогодні це одна з основних ефіроолійних культур, вирощуваних на Україні.
3. Заготівля прянощі коріандр.
Зелень коріандру, яка відома в кулінарії як прянощі під назвою кінза, збирається в фазі розетки і початку стеблування.
Але вирощують коріандр в основному для отримання насіння. Зрілі висушені плоди використовуються як цілими, так і меленими. Зберігати коріандр потрібно в сухому прохолодному місці.
4. Хімічний склад спеції коріандр.
Плоди коріандру містять білки, вуглеводи, вітаміни А, В1, В2, С, РР, мікроелементи залізо, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, дубильні і азотисті речовини, жирні олії, крохмаль, цукру (глюкозу, фруктозу, сахарозу), пектин, органічні кислоти. У них також присутній 0,2-1,6% (в залежності від сорту і умов вирощування) ефірного масла, головними компонентами якого є ліналоол і гераніол.
Зелень спеції багата на каротин, вітаміни В і В2, рутин, аскорбінову кислоту.
5. Властивості і застосування коріандру в кулінарії.
Коріандр - пряність загальносвітова, шанована в кухнях різних країн на всіх континентах. Одні народи більше воліють у вигляді приправи зелень (кінзу), інші - плоди, але і та й інша спеція однаково корисна і по-своєму смачна.
Листя кінзи мають різкий своєрідний запах, і смак спеції гіркуватий, і вживання їх в їжу є справою смаку і звички. Їх додають до овочевих салатів, соусів, м'ясних, молочних і овочевих супів, м'ясних і рибних страв. Зелень подають до других страв в якості холодної закуски. Особливо добре поєднання цієї спеції з важкої смаженої м'ясною їжею, тому що кінза не тільки ароматизує смак страви, а й стимулює травлення.
Насіння коріандру мають приємний пряний солодкуватий аромат з деревними нотками. Меленим коріандром ароматизують страви з риби і м'яса, супи, сири, ковбаси, страви з бобових, буряка, моркви і капусти, різні соуси (сацібелі, ткемалі), додають в аджику, в кисломолочні продукти.
Коріандр широко використовується у вигляді добавки в кондитерській промисловості при випічці хліба і кондитерських виробів, для виготовлення льодяників і мармеладу, сиропів і фруктових мусів. Зацукровані зерна коріандру є знаменитої східної солодкістю.
Цілі зерна коріандру додають в маринади при консервації і засолюванні риби, овочів і грибів, при квашенні капусти.
У промисловості коріандр є обов'язковою приправою при виробництві ковбас, м'ясних і рибних консервів, сирів, солінь.
Ефірна олія, отримана з плодів коріандру, використовується в парфумерній промисловості і для виробництва лікерів, джина, деяких сортів пива.
Мелений коріандр входить в багато суміші прянощів, чудово поєднуючись з іншими прянощами і спеціями - в індійську «каррі» і «Массалія», ефіопську «Бербері», туніський «оффак». Він прекрасно гармонує з перцем чилі і часником.
6. Користь і застосування коріандру в медицині.
Коріандр широко застосовується у фармацевтичній промисловості для приготування препаратів, що поліпшують травлення і збуджують апетит, застосовуються при захворюваннях печінки і жовчного міхура, гастритах і виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, метеоризмі, хворобах сечостатевих органів. Він володіє антіспазматіческім, разнозажівляющім, болезаспокійливу дію, сприяє виведенню шлаків з організму, використовується як відхаркувальний засіб при бронхітах і запаленні легенів, входить до складу потівогемморойних зборів.
Ефірна олія коріандру широко використовується в парфумерної промисловості, а також у фармакології для виробництва препаратів зовнішнього застосування, якими лікують різні захворювання очей, а також тріщини молочних залоз у годуючих матерів.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити коріандр і інші спеції, прянощі, приправи, сушені овочі .. А докладно про те, як купити прянощі на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи
Фарширований м'ясний рулет
Фаршировані М'ясний Рулет з брюссельською капустою і печерицями, приправлений хмелі-сунелі, розмарином, перцем і мускатним горіхом і посипаний коріандром і кунжутом.
нутовая оладки
Нутовая ОЛАДЬИ (панкейк) - оладки, основою яких є варений нут, і приправлені калінджі, Фенугрек, перцем і зеленню.
Овочеве рагу в кокосовому молоці
ОВОЧЕВЕ РАГУ У кокосовому молоці - рагу з броколі, цукіні, зеленого горошку з кокосовим молоком і прянощами.
Чебурек з помідорами і сиром
Чебуреки з помідорами І СИРОМ - їх можна приготувати як з м'ясним фаршем, так і без. У будь-якому випадку буде ситно і смачно. Зі спецій: коріандр, орегано, перець чорний і кінза.
імбирний напій
Імбирний напій - корисний гарячий напій з імбиру, кмину, коріандру, м'яти і ягід ялівцю.
Картопляна запіканка «Гауранга» (по-східному)
КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА "Гаурангі" (по-східному) - це абсолютно самостійний, дуже ситне блюдо, яке з'їдається без залишку!
мариновані опеньки
Мариновані опеньки - класична заготівля в грибний сезон і смачне ласощі. Рецепт-нагадування, що потрібно не забути зробити восени, і які спеції і прянощі можна для цього використовувати. Швидкий рецепт без стерилізації.
Індичка з барбарисом запечена
ИНДЕЙКА З барбарису запечена - індичка з родзинками, медом, барбарисом і іншими прянощами, запечена в фользі в духовці.
Сочевична запіканка
Сочевичну ЗАПІКАНКА з овочами і прянощами. Приємний солодкуватий аромат коріандру з деревними нотками - справжня знахідка і для страв з сочевицею, особливо в поєднанні з чебрецем, який підкреслює смак сочевиці. Ну а чабер - це класика для страв з бобових.
Квасолеві рагу з кавою і шоколадом
Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.
Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами
КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.
Гречана каша звичайна
ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.
Пастернак, запечений з калінджі і кмином
ПАСТЕРНАК, ЗАПЕЧЕНИЙ З Калінджі і кмин, приправлений також коріандром, соком лимона, медом і цедрою апельсина - корисний і смачний гарнір, приготований в духовці.
Торт з кабачків
ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.
Суп-пюре з брокколі
СУП-ПЮРЕ З брокколі з чебрецем, мускатним горіхом і коріандром - просте і швидке в приготуванні блюдо, при цьому дуже ситне, вишукане на смак і красиве на вигляд.
Лимонний кекс з куркумою
ЛИМОННИЙ кекс з куркумою - На цей рецепт мене надихнула Олена Левицька: до того я ніколи не пробувала додавати куркуму в солодку випічку. Вийшло просто неймовірно!
Домашня аджика
ДОМАШНЯ АДЖИКА - одна з найпопулярніших сезонних заготовок. Пропонуємо наш рецепт аджики з багатим букетом прянощів і трав. У процесі приготування ми отримаємо не тільки саму аджику, але і супутній продукт - соус, дуже схожий на табаско.
Суп курячий з вівсяно-сирними галушками
СУП КУРЯЧИЙ З Вівсяно-сирні галушки - легкий, корисний і незвичайний супчик. Вівсяно-сирні галушки і такі прянощі як любисток, селера, запашний перець і коріандр внесуть цікаву родзинку в, здавалося б, просте блюдо.
Свинина в обсипання "Селянська"
СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.