часник
(garlic)
зміст
1. Ботанічний опис часнику.
2. Поширення прянощі часник.
3. Заготівля прянощі часник.
4. Хімічний склад спеції часник.
5. Властивості і застосування часнику в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь часнику для здоров'я.
1. Ботанічний опис часнику.
Часник посівний (Allium Sativum L.) - трав'яниста пряно-ароматична рослина сімейства луків (Alliaceae L.). Листя часнику вузькі, плоскі. Цибулина - складна, що складається з 2-50 зубків, покритих шкірястою жорсткої лускою.
Розрізняють два типи часнику - стрелкующийся (утворює стебло-стрілку з квітками на верхівці) і нестрелкующийся. Перший тип відноситься, як правило, до озимим формам, другий - до ярових. Також часник ділиться на гострі і солодкі сорти, властиві відповідно північним і південним регіонам. У дикому вигляді часник зустрічається майже повсюдно. В якості прянощів використовується як цибулина часнику, так і його надземна частина.
2. Поширення прянощі часник.
Батьківщиною часнику вважається Середня Азія, хоча точно його походження встановити неможливо. Вже з давніх часів він обробляється в Китаї, Індії, Стародавньому Єгипті, Греції і Римі. Культурна форма часнику нараховує 5000 років.
Часник відноситься до однієї з найдавніших прянощів, відомих людству, і вживається нині в усьому світі. Його застосовували в кулінарії, медицині, приписували йому надприродні властивості, що відлякують злих духів.
У середні століття часник був важливим дезинфікуючим засобом, яким лікували не тільки різні шлунково-кишкові та простудні захворювання, а й рятувалися від чуми.
Часом появи часнику на Русі вважається IX століття, коли він був завезений з Візантії.
3. Заготівля прянощі часник.
Збирання часнику починають в фазі повного вилягання рослин, при підсиханні листя, коли на цибулині утворюється щільна суха луска. Зібраний урожай підсушують, листя обрізають на відстані 3-5 см від цибулини і закладають часник на зберігання. Яровий часник добре зберігається протягом року при температурі близькій до нуля.
В якості прянощів зубчики часнику використовуються як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Сушений часник буває різних фракцій: пелюстки, подрібнений (від розмірів манки і більше), мелений в борошно.
4. Хімічний склад спеції часник.
Часник відрізняється дуже багатим хімічним складом. Він містить вітаміни С, В1, D1, РР; мікроелементи натрій, калій, кальцій, залізо, фосфор, марганець, магній, йод, цинк; фітонциди, сполуки сірки, цукру, вуглеводи, фітостерини, інулін, органічні кислоти, білок. Ефірна олія часнику містить компонент аліцин, що володіє високим бактерицидну дію.
5. Властивості і застосування часнику в кулінарії.
Часник має своєрідний різкий запах і гострий смак, і не схожий ні на одну іншу пряність. Він має багато прихильників, але також і противників, які не переносять його запах.
Спектр його застосування в кулінарії дуже широкий. Його додають в перші і другі страви, в овочеві, грибні, м'ясні, рибні, яєчні, злакові, в салати. Свіжий дрібно нарізаний часник рекомендується додавати в блюдо незадовго до його готовності, тому що при тривалому нагріванні його запах стає більш різким. Часник незамінний при консервації. Його маринують сам по собі, а також додають в різні соління, квашення, маринади.
Сушеним часником натирають м'ясо і птицю, призначені для смаження. Його додають в ковбаси, супи, холодці, грибні та овочеві соління. У промисловості спеція використовується для консервації, для приготування кетчупів і соусів, виробництва ковбас, м'ясних консервів і рибних напівфабрикатів.
Сушений часник входить в багато суміші прянощів. А різкий його запах можна пом'якшити гвоздикою, м'ятою, бадьяном, цедрою лимона.
6. Лікувальні властивості і користь часнику для здоров'я.
Часник - природний антибіотик широкого спектру дії, ефективний для боротьби з бактеріальною та грибковою інфекцією. Він застосовується для лікування дизентерії, проносу, метеоризму, харчових отруєнь, як глистогінний і відхаркувальний засіб. Його використовують при стенокардії, склерозі, рахіті, авітамінозі. Часник зміцнює імунну систему, чистить кровоносні судини, знижує цукор у крові, виводить з організму шкідливі речовини і холестерин. Сприятливий при ракових захворюваннях, для профілактики інфарктів та інсультів, при високому тиску, при захворюваннях суглобів, подагрі. Має сечогінну і потогінну дію. Дуже корисний для зміцнення ясен. Часник посилює рухову і секреторну функції шлунково-кишкового тракту, підвищує апетит, усуває бродіння в кишечнику при колітах.
Часник добре використовувати для лікування грипу та інших респіраторних захворювань, а також для профілактики цих захворювань. Він також має знеболюючу і ранозагоювальні властивості. Покращує мозковий кровообіг. Однак надмірне вживання часнику може порушити мікрофлору кишечника і викликати спазми судин головного мозку.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити часник і інші натуральні спеції, прянощі та приправи, сушені овочі .. А докладно про те, як у нас відбувається продаж спецій на вагу в Києві та Україні Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи
Запечена фарширований перець
ЗАПЕЧЕНИЙ ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦ з рисом, томатами, цибулею, бринзою, часником і пряними травами.
Овочеве рагу в кокосовому молоці
ОВОЧЕВЕ РАГУ У кокосовому молоці - рагу з броколі, цукіні, зеленого горошку з кокосовим молоком і прянощами.
Крокети з консервованої риби і картоплі
Крокети з консервованими РИБИ І КАРТОПЛІ - за рахунок цікавої комбінації прянощів, в яку входить часник, кориця, кардамон, імбир і інші, набувають незвичайний смак і аромат.
Риба на мангалі з приправою "Тибетська"
РИБА на мангалі з приправами "ТИБЕТУ" - в цьому рецепті суть, власне, не в рибі і не в мангалі, а в приправі "Тибетська", оригінальний смак якої прекрасно гармонує і з рибою, і з м'ясом і з овочами.
Квасолеві рагу з кавою і шоколадом
Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.
Гречана каша зі спаржею, паприкою, в'яленими томатами і адигейським сиром
ГРЕЧАНА КАША зі спаржею, паприка, в'ялені томати і Адигейський сиром - чергова мішанина в сковорідці з моїх повсякденних страв, швидка і смачна. І звичайно зі спеціями.
Товстолобик запечений з травами, часником і гірчицею
Товстолобика ЗАПЕЧЕНИЙ З ТРАВАМИ, часником І гірчицею - При вмілому підході товстолобик може бути неймовірно смачним. Білосніжна м'якоть товстолобика, апетитний вигляд риби і хвилюючий аромат - ваші рідні не встоять перед спокусою спробувати таку рибу.
Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами
КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.
в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.
в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.
Гречана каша звичайна
ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.
Торт з кабачків
ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.
Свинина в обсипання "Селянська"
СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.