часник

Автор: Ольга Ковмир Дата: 10.03.2010 Просмотров: 6848 Комментарии : 0

(garlic)

ЧеснокЧеснок

зміст

1. Ботанічний опис часнику.
2. Поширення прянощі часник.
3. Заготівля прянощі часник.
4. Хімічний склад спеції часник.
5. Властивості і застосування часнику в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь часнику для здоров'я.

1. Ботанічний опис часнику.

Часник посівний (Allium Sativum L.) - трав'яниста пряно-ароматична рослина сімейства луків (Alliaceae L.). Листя часнику вузькі, плоскі. Цибулина - складна, що складається з 2-50 зубків, покритих шкірястою жорсткої лускою.

Розрізняють два типи часнику - стрелкующийся (утворює стебло-стрілку з квітками на верхівці) і нестрелкующийся. Перший тип відноситься, як правило, до озимим формам, другий - до ярових. Також часник ділиться на гострі і солодкі сорти, властиві відповідно північним і південним регіонам. У дикому вигляді часник зустрічається майже повсюдно. В якості прянощів використовується як цибулина часнику, так і його надземна частина.

Чесночная стрелкаЦветки чеснока

2. Поширення прянощі часник.

Батьківщиною часнику вважається Середня Азія, хоча точно його походження встановити неможливо. Вже з давніх часів він обробляється в Китаї, Індії, Стародавньому Єгипті, Греції і Римі. Культурна форма часнику нараховує 5000 років.

Часник відноситься до однієї з найдавніших прянощів, відомих людству, і вживається нині в усьому світі. Його застосовували в кулінарії, медицині, приписували йому надприродні властивості, що відлякують злих духів.
У середні століття часник був важливим дезинфікуючим засобом, яким лікували не тільки різні шлунково-кишкові та простудні захворювання, а й рятувалися від чуми.

Часом появи часнику на Русі вважається IX століття, коли він був завезений з Візантії.

3. Заготівля прянощі часник.

Збирання часнику починають в фазі повного вилягання рослин, при підсиханні листя, коли на цибулині утворюється щільна суха луска. Зібраний урожай підсушують, листя обрізають на відстані 3-5 см від цибулини і закладають часник на зберігання. Яровий часник добре зберігається протягом року при температурі близькій до нуля.

В якості прянощів зубчики часнику використовуються як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Сушений часник буває різних фракцій: пелюстки, подрібнений (від розмірів манки і більше), мелений в борошно.

Поле чеснокаУрожай чеснока

4. Хімічний склад спеції часник.

Часник відрізняється дуже багатим хімічним складом. Він містить вітаміни С, В1, D1, РР; мікроелементи натрій, калій, кальцій, залізо, фосфор, марганець, магній, йод, цинк; фітонциди, сполуки сірки, цукру, вуглеводи, фітостерини, інулін, органічні кислоти, білок. Ефірна олія часнику містить компонент аліцин, що володіє високим бактерицидну дію.

5. Властивості і застосування часнику в кулінарії.

Часник має своєрідний різкий запах і гострий смак, і не схожий ні на одну іншу пряність. Він має багато прихильників, але також і противників, які не переносять його запах.

Спектр його застосування в кулінарії дуже широкий. Його додають в перші і другі страви, в овочеві, грибні, м'ясні, рибні, яєчні, злакові, в салати. Свіжий дрібно нарізаний часник рекомендується додавати в блюдо незадовго до його готовності, тому що при тривалому нагріванні його запах стає більш різким. Часник незамінний при консервації. Його маринують сам по собі, а також додають в різні соління, квашення, маринади.

Сушеним часником натирають м'ясо і птицю, призначені для смаження. Його додають в ковбаси, супи, холодці, грибні та овочеві соління. У промисловості спеція використовується для консервації, для приготування кетчупів і соусів, виробництва ковбас, м'ясних консервів і рибних напівфабрикатів.

Сушений часник входить в багато суміші прянощів. А різкий його запах можна пом'якшити гвоздикою, м'ятою, бадьяном, цедрою лимона.

Чеснок сушеный лепесткиЧеснок сушеный гранулы

6. Лікувальні властивості і користь часнику для здоров'я.

Часник - природний антибіотик широкого спектру дії, ефективний для боротьби з бактеріальною та грибковою інфекцією. Він застосовується для лікування дизентерії, проносу, метеоризму, харчових отруєнь, як глистогінний і відхаркувальний засіб. Його використовують при стенокардії, склерозі, рахіті, авітамінозі. Часник зміцнює імунну систему, чистить кровоносні судини, знижує цукор у крові, виводить з організму шкідливі речовини і холестерин. Сприятливий при ракових захворюваннях, для профілактики інфарктів та інсультів, при високому тиску, при захворюваннях суглобів, подагрі. Має сечогінну і потогінну дію. Дуже корисний для зміцнення ясен. Часник посилює рухову і секреторну функції шлунково-кишкового тракту, підвищує апетит, усуває бродіння в кишечнику при колітах.

Часник добре використовувати для лікування грипу та інших респіраторних захворювань, а також для профілактики цих захворювань. Він також має знеболюючу і ранозагоювальні властивості. Покращує мозковий кровообіг. Однак надмірне вживання часнику може порушити мікрофлору кишечника і викликати спазми судин головного мозку.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити часник і інші натуральні спеції, прянощі та приправи, сушені овочі .. А докладно про те, як у нас відбувається продаж спецій на вагу в Києві та Україні Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: часник

Связанные товары

Связанные статьи

Запечена фарширований перець

ЗАПЕЧЕНИЙ ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦ з рисом, томатами, цибулею, бринзою, часником і пряними травами.

Детальніше

Овочеве рагу в кокосовому молоці

ОВОЧЕВЕ РАГУ У кокосовому молоці - рагу з броколі, цукіні, зеленого горошку з кокосовим молоком і прянощами.

Детальніше

Крокети з консервованої риби і картоплі

Крокети з консервованими РИБИ І КАРТОПЛІ - за рахунок цікавої комбінації прянощів, в яку входить часник, кориця, кардамон, імбир і інші, набувають незвичайний смак і аромат.

Детальніше

Риба на мангалі з приправою "Тибетська"

РИБА на мангалі з приправами "ТИБЕТУ" - в цьому рецепті суть, власне, не в рибі і не в мангалі, а в приправі "Тибетська", оригінальний смак якої прекрасно гармонує і з рибою, і з м'ясом і з овочами.

Детальніше

Квасолеві рагу з кавою і шоколадом

Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.

Детальніше

Гречана каша зі спаржею, паприкою, в'яленими томатами і адигейським сиром

ГРЕЧАНА КАША зі спаржею, паприка, в'ялені томати і Адигейський сиром - чергова мішанина в сковорідці з моїх повсякденних страв, швидка і смачна. І звичайно зі спеціями.

Детальніше

Товстолобик запечений з травами, часником і гірчицею

Товстолобика ЗАПЕЧЕНИЙ З ТРАВАМИ, часником І гірчицею - При вмілому підході товстолобик може бути неймовірно смачним. Білосніжна м'якоть товстолобика, апетитний вигляд риби і хвилюючий аромат - ваші рідні не встоять перед спокусою спробувати таку рибу.

Детальніше

Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами

КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.

Детальніше

в'ялені томати

В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.

Детальніше

в'ялені томати

В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.

Детальніше

Гречана каша звичайна

ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.

Детальніше

Торт з кабачків

ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.

Детальніше

Свинина в обсипання "Селянська"

СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.

Детальніше

Соус песто

СОУС ПЕСТО - це соус італійської кухні з базиліка, часнику, кедрових горіхів і сиру пармезан і смакота з розряду «себе побалувати». Чудова приправа до макаронних виробів і для намазування на бутерброди, грінки, печені овочі.

Детальніше