Чорний перець

Автор: Ольга Ковмир Дата: 09.03.2010 Просмотров: 12302 Комментарии : 0

(pepper black)

Перец черныйПерец черный растение

зміст

1. Ботанічний опис чорного перцю.
2. Поширення прянощі чорний перець.
3. Заготівля спеції чорний перець.
4. Хімічний склад спеції чорний перець.
5. Властивості і застосування чорного перцю в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь чорного перцю для здоров'я.

1. Ботанічний опис чорного перцю.

Чорний перець (Piper nigrum L.) - деревоподібна багаторічна ліана з повітряними корінням сімейства перцевих. У природі ця ліана обвиває дерева, піднімаючись вгору на висоту до 15 м. На плантаціях перцю для нього встановлюють спеціальні жердини, обмежуючи його висоту 4-5 метрами. Плодоносити перець починає через 3 роки після посадки і живе 15-20 років. В цілому в сімействі перцевих налічується близько 600 видів рослин, в основному трав'янистих і чагарників, і лише зрідка дерев. Як пряність культивується всього 5-6 видів перцю, які ростуть в південній Азії.

Листя у чорного перцю щільні, шкірясті, яйцевидної форми, сіро-зелені, що досягають в довжину 80-100 мм. Квітки дрібні, білі або сіро-жовті, зібрані в звисаючі суцвіття довжиною 7-10 см.

Плоди чорного перцю - це кістянки кулястої форми 3-5 мм в діаметрі з твердою оболонкою, зібрані в кисті-початки довжиною 80-140 мм, що налічують по 20-30 Костянок. Мають плоди пекучим смаком. На початку дозрівання вони мають зелений колір, потім жовтіють і червоніють, стаючи під кінець буро-червоними. Залежно від того, на якій фазі дозрівання зібрані плоди, і якій обробці при виробництві спеції вони піддавалися, перці поділяють на чорний, білий і зелений. Безпосередньо чорний перець - це висушені недостиглі плоди прянощі, темніють під час висихання.

Лиана черного перцаПлантация черного перца

2. Поширення прянощі чорний перець.

Родина чорного перцю - південно-західне узбережжя Індії, нинішній штат Керала. Раніше ці землі іменувалися Маліхабар, в перекладі означало «земля перцю», а сам перець називали малабарский ягодою. Звідси він поширився в інші країни - Індонезію, В'єтнам, Лаос, Камбоджу, Сінгапур, Таїланд, Мадагаскар, острови Малайського архіпелагу. У Південну Америку і Західну Африку перець потрапив в XX столітті.

Головними виробниками чорного перцю на ринок спецій сьогодні є Індія, Індонезія, Бразилія. Однак над усе цінується перець зі своєї історичної батьківщини - Малабарского узбережжя, який більший, гостріше і ароматні, ніж інші види цієї прянощі (маса 1000 зерен близько 460 г).

Західний світ познайомився з чорним перцем за часів Олександра Великого, вояки якого привезли його після своїх завойовницьких походів. Спочатку торгівлю перцем вели араби, як по суші, так і по морю, доставляючи спеції в Аравію і Єгипет. Потім в торгівлю активно включилася Римська імперія, потіснивши арабів в їх монополії на торгівлю прянощами. У країнах Середземномор'я перець цінувався на стільки, що навіть використовувався як грошова одиниця і подавався як цінного подарунка. Венеція і Генуя, будучи монополістами в торгівлі зі Сходом аж до XVI століття, досягли неймовірного багатства.

У XVI-XVII століттях монополію в торгівлі перцем на європейському ринку спецій захоплювали португальці, а потім Голландія, утворили Східно-Європейську компанію, що проіснувала до 1799 г. А в першій половині XIX століття в торгівлю перцем активно включилася Америка.

Плоды черного перцаПерец черный дробленый

3. Заготівля спеції чорний перець.

Для отримання чорного перцю плоди збирають недозрілими, тільки початківцями червоніти або жовтіти. Потім їх сушать під відкритим сонцем 7-10 днів, в процесі чого вони чорніють і зморщуються. Іноді перед сушінням плоди обваривают в гарячій воді, щоб зруйнувати клітинну стінку перцю і прискорити роботу ензимів, які відповідають за його побуріння. Чим твердіше, темніше і важче чорний перець - тим він краще.

Висушена пряність використовується як горошинами, так і меленої. Мелений чорний перець буває декількох сортів, що відрізняються кольором, ступенем подрібнення і сипучістю. На виробництво меленого перцю вищого сорту йдуть більші і щільні горошини. Такий перець має колір від світло-коричневого до бурого з зеленуватим відтінком, тонкодисперсную консистенцію і не комкуется. Для перцю 1-го і 2-го сорту використовуються відповідно горошини дрібніших фракцій з додаванням сировини, що залишився після переробки і очищення перцю-сирцю (малоцінні частини рослини, пошкоджені і пустотілі горошини). Про зниження сортності спеції говорить збільшення частки сіро-чорного відтінку в кольорі перцю, а також менший вміст вкусо- і ароматобразующіх речовин.

Урожай черного перца

4. Хімічний склад спеції чорний перець.

Пекучість чорного перцю обумовлена змістом алкалоїду пиперина (4,5-7,5%). Крім нього перець містить крохмаль, білок, цукру, вітаміни групи В, у великій кількості вітамін С, каротин, кальцій, залізо, фосфор, піперидин, піролін, хавіцін, камедь, жирні олії, смолу, ефірне масло.

5. Властивості і застосування чорного перцю в кулінарії.

Чорний перець - сама універсальна приправа на нашій кухні, яка додається практично в усі страви, за винятком солодких, і яка прекрасно поєднується з іншими прянощами. Він також застосовується у всіх галузях харчової промисловості, в тому числі і в кондитерському виробництві, входячи до складу «сухих духів».

У ряді країн він навіть додається в деякі види печива або пряників, а на Сході їм приправляють чай, кава і деякі коктейлі.

Перец черный и белыйСушка черного перца

6. Лікувальні властивості і користь чорного перцю для здоров'я.

Чорний перець стимулює травлення і обмін речовин, виводить з організму токсини і знищує бактерії, благотворно впливає на кровоносну і дихальну системи, знижує ризик серцево-судинних захворювань, має загальнозміцнювальну, відхаркувальну, вторгнень, сечогінну і глистогінний дію. Також чорний перець має болезаспокійливу і протизапальну дію, підвищує функцію ендокринної системи, ефективний як антидепресант і енергостимулятором.

Чорний перець корисно вживати при харчових отруєннях, запорах, колітах, циститі, уретриті, артриті, невриті, під час застуд і вірусних інфекцій, для полегшення зубного і головного болю, депресії.

У косметології перець використовують для посилення росту волосся, при жирній шкірі, вугрової висипки, пігментних плямах.


Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити перець чорний і інші натуральні спеції, прянощі і трави. А детально про те, як купити спеції на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.

Теги: чорний перець

Связанные товары

Связанные статьи

Фарширований м'ясний рулет

Фаршировані М'ясний Рулет з брюссельською капустою і печерицями, приправлений хмелі-сунелі, розмарином, перцем і мускатним горіхом і посипаний коріандром і кунжутом.

Детальніше

Солоні лимони зі спеціями (швидкий варіант)

СОЛОНІ лимона СО СПЕЦІЯМИ (швидкий варіант) - цей рецепт зручний тим, що готові лимони вже на наступний день, стоять в холодильнику досить довго, і зручні в застосуванні - завжди під рукою для солянок, салатів, маринадів і просто гарні як закуска.

Детальніше

Буряк з тархуном, чебрецем, розмарином і зернового сиру

БУРЯК З тархун, чебрецем, розмарином і зернового сиру - просте і корисне блюдо, з рецептів Джеймі Олівера.

Детальніше

Морква, запечена з Фенугрек і чебрецем

МОРКВА, запечена З Фенугрек і чебрецем - така морква дуже смачна сама по собі, а ще її можна використовувати для будь-яких салатів, наприклад з кольрабі.

Детальніше

Чихіртма

Чихиртма - дуже смачний грузинський цибульний суп, готується як з бараниною, так і з птахом. Приправлений бадьяном, зирой, чорним і червоним перцем, в'яленими томатами і сумахом.

Детальніше

Запечена фарширований перець

ЗАПЕЧЕНИЙ ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦ з рисом, томатами, цибулею, бринзою, часником і пряними травами.

Детальніше

Дорада на грилі з часником і розмарином

Дорадо на грилі з часником і розмарином - блюдо, під час поїдання якого гості просто гурчать від задоволення. А поєднання часник-розмарин, на мій погляд, для риби просто божественно.

Детальніше

дав

ДАВ - блюдо з нуту і зеленого горошку зі свіжим шпинатом, цибулею, морквою, сушеними томатами і прянощами.

Детальніше

Чебурек з помідорами і сиром

Чебуреки з помідорами І СИРОМ - їх можна приготувати як з м'ясним фаршем, так і без. У будь-якому випадку буде ситно і смачно. Зі спецій: коріандр, орегано, перець чорний і кінза.

Детальніше

мариновані опеньки

Мариновані опеньки - класична заготівля в грибний сезон і смачне ласощі. Рецепт-нагадування, що потрібно не забути зробити восени, і які спеції і прянощі можна для цього використовувати. Швидкий рецепт без стерилізації.

Детальніше

мариновані дощовики

Мариновані дощовик - не найпоширеніший вид маринованих грибів. Але дощовики абсолютно не заслуговують частого до них зневаги. Це смачні, ароматні і поживні гриби, які можна варити, смажити і маринувати.

Детальніше

Мариновані маслюки, мариновані білі гриби

Мариновані маслюки, МАРИНОВАНІ БІЛІ ГРИБИ - маслюки і білі гриби, напевно, найцінніші і смачні з їстівних грибів. У маринованому вигляді вони теж просто смакота. Для їх заготівлі використовувався однаковий спосіб і набір прянощів, тому рецепт для них один.

Детальніше

Квасолеві рагу з кавою і шоколадом

Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.

Детальніше

Гречана каша зі спаржею, паприкою, в'яленими томатами і адигейським сиром

ГРЕЧАНА КАША зі спаржею, паприка, в'ялені томати і Адигейський сиром - чергова мішанина в сковорідці з моїх повсякденних страв, швидка і смачна. І звичайно зі спеціями.

Детальніше

Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами

КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.

Детальніше

в'ялені томати

В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.

Детальніше

в'ялені томати

В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.

Детальніше

Куряче філе з тамариндом

Куряче філе З ТАМАРИНДА - тамаринд, що містить органічні кислоти щавлеву, лимонну, винну, молочну та інші, робить філе дуже соковитим і м'яким.

Детальніше

Гречана каша звичайна

ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.

Детальніше

Торт з кабачків

ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.

Детальніше

Короп на вугіллі з овочами

КАРП на вугіллі з овочами. Короп - одна з найсмачніших річкових риб, а приготована на вугіллі з овочами і злегка приправлена анісом і перцем - тим більше.

Детальніше

Суп-пюре з брокколі

СУП-ПЮРЕ З брокколі з чебрецем, мускатним горіхом і коріандром - просте і швидке в приготуванні блюдо, при цьому дуже ситне, вишукане на смак і красиве на вигляд.

Детальніше

Суп курячий з вівсяно-сирними галушками

СУП КУРЯЧИЙ З Вівсяно-сирні галушки - легкий, корисний і незвичайний супчик. Вівсяно-сирні галушки і такі прянощі як любисток, селера, запашний перець і коріандр внесуть цікаву родзинку в, здавалося б, просте блюдо.

Детальніше

Свинина в обсипання "Селянська"

СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.

Детальніше

Макарони з мідіями і хуацзеей

Макарони з мідіями І ХУАЦЗЕЕЙ - блюдо, яке готується швидко, просто, а завдяки приправі Хуацзея набуває абсолютно неповторний смак. Китайське улюблене поєднання одночасно солодкого, гіркого, гострого, кислого і пряного якнайкраще гармонує з мідіями.

Детальніше