Чорний перець
(pepper black)
зміст
1. Ботанічний опис чорного перцю.
2. Поширення прянощі чорний перець.
3. Заготівля спеції чорний перець.
4. Хімічний склад спеції чорний перець.
5. Властивості і застосування чорного перцю в кулінарії.
6. Лікувальні властивості і користь чорного перцю для здоров'я.
1. Ботанічний опис чорного перцю.
Чорний перець (Piper nigrum L.) - деревоподібна багаторічна ліана з повітряними корінням сімейства перцевих. У природі ця ліана обвиває дерева, піднімаючись вгору на висоту до 15 м. На плантаціях перцю для нього встановлюють спеціальні жердини, обмежуючи його висоту 4-5 метрами. Плодоносити перець починає через 3 роки після посадки і живе 15-20 років. В цілому в сімействі перцевих налічується близько 600 видів рослин, в основному трав'янистих і чагарників, і лише зрідка дерев. Як пряність культивується всього 5-6 видів перцю, які ростуть в південній Азії.
Листя у чорного перцю щільні, шкірясті, яйцевидної форми, сіро-зелені, що досягають в довжину 80-100 мм. Квітки дрібні, білі або сіро-жовті, зібрані в звисаючі суцвіття довжиною 7-10 см.
Плоди чорного перцю - це кістянки кулястої форми 3-5 мм в діаметрі з твердою оболонкою, зібрані в кисті-початки довжиною 80-140 мм, що налічують по 20-30 Костянок. Мають плоди пекучим смаком. На початку дозрівання вони мають зелений колір, потім жовтіють і червоніють, стаючи під кінець буро-червоними. Залежно від того, на якій фазі дозрівання зібрані плоди, і якій обробці при виробництві спеції вони піддавалися, перці поділяють на чорний, білий і зелений. Безпосередньо чорний перець - це висушені недостиглі плоди прянощі, темніють під час висихання.
2. Поширення прянощі чорний перець.
Родина чорного перцю - південно-західне узбережжя Індії, нинішній штат Керала. Раніше ці землі іменувалися Маліхабар, в перекладі означало «земля перцю», а сам перець називали малабарский ягодою. Звідси він поширився в інші країни - Індонезію, В'єтнам, Лаос, Камбоджу, Сінгапур, Таїланд, Мадагаскар, острови Малайського архіпелагу. У Південну Америку і Західну Африку перець потрапив в XX столітті.
Головними виробниками чорного перцю на ринок спецій сьогодні є Індія, Індонезія, Бразилія. Однак над усе цінується перець зі своєї історичної батьківщини - Малабарского узбережжя, який більший, гостріше і ароматні, ніж інші види цієї прянощі (маса 1000 зерен близько 460 г).
Західний світ познайомився з чорним перцем за часів Олександра Великого, вояки якого привезли його після своїх завойовницьких походів. Спочатку торгівлю перцем вели араби, як по суші, так і по морю, доставляючи спеції в Аравію і Єгипет. Потім в торгівлю активно включилася Римська імперія, потіснивши арабів в їх монополії на торгівлю прянощами. У країнах Середземномор'я перець цінувався на стільки, що навіть використовувався як грошова одиниця і подавався як цінного подарунка. Венеція і Генуя, будучи монополістами в торгівлі зі Сходом аж до XVI століття, досягли неймовірного багатства.
У XVI-XVII століттях монополію в торгівлі перцем на європейському ринку спецій захоплювали португальці, а потім Голландія, утворили Східно-Європейську компанію, що проіснувала до 1799 г. А в першій половині XIX століття в торгівлю перцем активно включилася Америка.
3. Заготівля спеції чорний перець.
Для отримання чорного перцю плоди збирають недозрілими, тільки початківцями червоніти або жовтіти. Потім їх сушать під відкритим сонцем 7-10 днів, в процесі чого вони чорніють і зморщуються. Іноді перед сушінням плоди обваривают в гарячій воді, щоб зруйнувати клітинну стінку перцю і прискорити роботу ензимів, які відповідають за його побуріння. Чим твердіше, темніше і важче чорний перець - тим він краще.
Висушена пряність використовується як горошинами, так і меленої. Мелений чорний перець буває декількох сортів, що відрізняються кольором, ступенем подрібнення і сипучістю. На виробництво меленого перцю вищого сорту йдуть більші і щільні горошини. Такий перець має колір від світло-коричневого до бурого з зеленуватим відтінком, тонкодисперсную консистенцію і не комкуется. Для перцю 1-го і 2-го сорту використовуються відповідно горошини дрібніших фракцій з додаванням сировини, що залишився після переробки і очищення перцю-сирцю (малоцінні частини рослини, пошкоджені і пустотілі горошини). Про зниження сортності спеції говорить збільшення частки сіро-чорного відтінку в кольорі перцю, а також менший вміст вкусо- і ароматобразующіх речовин.
4. Хімічний склад спеції чорний перець.
Пекучість чорного перцю обумовлена змістом алкалоїду пиперина (4,5-7,5%). Крім нього перець містить крохмаль, білок, цукру, вітаміни групи В, у великій кількості вітамін С, каротин, кальцій, залізо, фосфор, піперидин, піролін, хавіцін, камедь, жирні олії, смолу, ефірне масло.
5. Властивості і застосування чорного перцю в кулінарії.
Чорний перець - сама універсальна приправа на нашій кухні, яка додається практично в усі страви, за винятком солодких, і яка прекрасно поєднується з іншими прянощами. Він також застосовується у всіх галузях харчової промисловості, в тому числі і в кондитерському виробництві, входячи до складу «сухих духів».
У ряді країн він навіть додається в деякі види печива або пряників, а на Сході їм приправляють чай, кава і деякі коктейлі.
6. Лікувальні властивості і користь чорного перцю для здоров'я.
Чорний перець стимулює травлення і обмін речовин, виводить з організму токсини і знищує бактерії, благотворно впливає на кровоносну і дихальну системи, знижує ризик серцево-судинних захворювань, має загальнозміцнювальну, відхаркувальну, вторгнень, сечогінну і глистогінний дію. Також чорний перець має болезаспокійливу і протизапальну дію, підвищує функцію ендокринної системи, ефективний як антидепресант і енергостимулятором.
Чорний перець корисно вживати при харчових отруєннях, запорах, колітах, циститі, уретриті, артриті, невриті, під час застуд і вірусних інфекцій, для полегшення зубного і головного болю, депресії.
У косметології перець використовують для посилення росту волосся, при жирній шкірі, вугрової висипки, пігментних плямах.
Наш інтернет магазин спецій SpiceryShop.com.ua запрошує Вас в розділ Спеції каталогу продукції, де Ви можете купити перець чорний і інші натуральні спеції, прянощі і трави. А детально про те, як купити спеції на вагу Київ і Україна Ви можете дізнатися в розділах Про магазині і Оплата і доставка.
Связанные товары
Связанные статьи
Фарширований м'ясний рулет
Фаршировані М'ясний Рулет з брюссельською капустою і печерицями, приправлений хмелі-сунелі, розмарином, перцем і мускатним горіхом і посипаний коріандром і кунжутом.
Солоні лимони зі спеціями (швидкий варіант)
СОЛОНІ лимона СО СПЕЦІЯМИ (швидкий варіант) - цей рецепт зручний тим, що готові лимони вже на наступний день, стоять в холодильнику досить довго, і зручні в застосуванні - завжди під рукою для солянок, салатів, маринадів і просто гарні як закуска.
Буряк з тархуном, чебрецем, розмарином і зернового сиру
БУРЯК З тархун, чебрецем, розмарином і зернового сиру - просте і корисне блюдо, з рецептів Джеймі Олівера.
Морква, запечена з Фенугрек і чебрецем
МОРКВА, запечена З Фенугрек і чебрецем - така морква дуже смачна сама по собі, а ще її можна використовувати для будь-яких салатів, наприклад з кольрабі.
Чихіртма
Чихиртма - дуже смачний грузинський цибульний суп, готується як з бараниною, так і з птахом. Приправлений бадьяном, зирой, чорним і червоним перцем, в'яленими томатами і сумахом.
Запечена фарширований перець
ЗАПЕЧЕНИЙ ФАРШИРОВАНИЙ ПЕРЕЦ з рисом, томатами, цибулею, бринзою, часником і пряними травами.
Дорада на грилі з часником і розмарином
Дорадо на грилі з часником і розмарином - блюдо, під час поїдання якого гості просто гурчать від задоволення. А поєднання часник-розмарин, на мій погляд, для риби просто божественно.
дав
ДАВ - блюдо з нуту і зеленого горошку зі свіжим шпинатом, цибулею, морквою, сушеними томатами і прянощами.
Чебурек з помідорами і сиром
Чебуреки з помідорами І СИРОМ - їх можна приготувати як з м'ясним фаршем, так і без. У будь-якому випадку буде ситно і смачно. Зі спецій: коріандр, орегано, перець чорний і кінза.
мариновані опеньки
Мариновані опеньки - класична заготівля в грибний сезон і смачне ласощі. Рецепт-нагадування, що потрібно не забути зробити восени, і які спеції і прянощі можна для цього використовувати. Швидкий рецепт без стерилізації.
мариновані дощовики
Мариновані дощовик - не найпоширеніший вид маринованих грибів. Але дощовики абсолютно не заслуговують частого до них зневаги. Це смачні, ароматні і поживні гриби, які можна варити, смажити і маринувати.
Мариновані маслюки, мариновані білі гриби
Мариновані маслюки, МАРИНОВАНІ БІЛІ ГРИБИ - маслюки і білі гриби, напевно, найцінніші і смачні з їстівних грибів. У маринованому вигляді вони теж просто смакота. Для їх заготівлі використовувався однаковий спосіб і набір прянощів, тому рецепт для них один.
Квасолеві рагу з кавою і шоколадом
Квасолевий РАГУ З КАВА І ШОКОЛАДОМ - блюдо з насиченим смаком, присмачене перцями і травами. Кава додає страві легку гіркоту, а шоколад - аромат, але вони не змінюють кардинально смак рагу. Це вегетаріанське блюдо можна подавати як саме по собі, так і як гарнір до м'яса.
Гречана каша зі спаржею, паприкою, в'яленими томатами і адигейським сиром
ГРЕЧАНА КАША зі спаржею, паприка, в'ялені томати і Адигейський сиром - чергова мішанина в сковорідці з моїх повсякденних страв, швидка і смачна. І звичайно зі спеціями.
Картопляна запіканка з шпинатом і середземноморськими травами
КАРТОФЕЛЬНАЯ ЗАПЕКАНКА СО ШПИНАТОМ та Середземноморському ТРАВАМИ під вершковим соусом - дуже ніжне, ситне і ароматне блюдо зі смаком домашнього молока.
в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.
в'ялені томати
В'ялені томати - класичний інгредієнт італійської кухні. Вони додаються в страви з пасти і макаронів. Їх можна класти в каші, яєчні, на піцу, в несолодке випічку і знайти їм ще безліч застосувань.
Куряче філе з тамариндом
Куряче філе З ТАМАРИНДА - тамаринд, що містить органічні кислоти щавлеву, лимонну, винну, молочну та інші, робить філе дуже соковитим і м'яким.
Гречана каша звичайна
ГРЕЧАНА КАША звичайна - найпростіший варіант гречаної каші з овочевою засмажкою і спеціями, які роблять цю кашу привабливою навіть для тих, хто не дуже її любить.
Торт з кабачків
ТОРТ З КАБАЧКОВ - смачне і нескладне блюдо, яке можна швидко приготувати до приходу гостей або ж щоб зробити більш ошатним свій обід. А спеції, які кладуться в це блюдо, зроблять його смак більш насиченим і апетитним.
Короп на вугіллі з овочами
КАРП на вугіллі з овочами. Короп - одна з найсмачніших річкових риб, а приготована на вугіллі з овочами і злегка приправлена анісом і перцем - тим більше.
Суп-пюре з брокколі
СУП-ПЮРЕ З брокколі з чебрецем, мускатним горіхом і коріандром - просте і швидке в приготуванні блюдо, при цьому дуже ситне, вишукане на смак і красиве на вигляд.
Суп курячий з вівсяно-сирними галушками
СУП КУРЯЧИЙ З Вівсяно-сирні галушки - легкий, корисний і незвичайний супчик. Вівсяно-сирні галушки і такі прянощі як любисток, селера, запашний перець і коріандр внесуть цікаву родзинку в, здавалося б, просте блюдо.
Свинина в обсипання "Селянська"
СВИНИНА В обсипання "СЕЛЯНСЬКА". Дуже простий, швидкий і смачний спосіб готувати м'ясо. Не обов'язково свинину. Точно так само можна готувати телятину і індичину. Часу на підготовку витрачається 5 хвилин. За стільки ж, на жаль, і з'їдається, тому що виходить занадто смачно ... Саме завдяки спецій.